Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Högskolan i Gävle startar tränarutbildning i samarbete med Svenska Fotbollförbundet

Gefle IF fotboll
Högskolan i Gävle blir det fjärde lärosätet som tillsammans med Svenska fotbollsförbundet erbjuder utbildning på akademisk nivå för fotbollstränare.
Svensk fotboll ser möjligheter till utbildning på akademisk nivå genom att förlägga tränarutbildning till högskolor och universitet. Sedan tidigare finns motsvarande utbildning på GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan), Göteborgs universitet och Högskolan i Halmstad.

Distansutbildning


Kursen på Högskolan i Gävle är på 30 högskolepoäng och läses på distans 50 procent studietakt. Tanken är att studenterna är på campus en dag i veckan för praktisk och teoretisk undervisning. Kursen kan också ges som uppdragsutbildning.

Startar 2012


Starten planeras till höstterminen 2012 och tränarutbildningen har 30 utbildningsplatser. I utbildningen ingår kurser i ledarskap för barn, ungdom och vuxna, ledarskap och coaching, träningslära och idrottsdidaktik allt med inriktning mot fotboll.

För att söka krävs allmän behörighet till högskolestudier. Det kommer eventuellt även att finnas en variant som innebär att den som — förutom allmän behörighet - har erfarenhet som tränare på hög nivå i två år eller spelat för ett allsvenskt lag i minst 10 matcher kan söka.

 

Samarbete


Efter avslutad utbildning kan studenterna välja att diplomeras av Svenska Fotbollförbundet på bas- och avancerad nivå. Svenska Fotbollförbundet står för denna del av utbildningen som är frivillig. Hos Högskolan i Gävle genomförs utbildningen på bas- och avancerad nivå tillsammans med Gestriklands Fotbollförbund och Gefle IF.

- Gävleborgsregionen har stor kunskap inom idrott och historiskt sett många idrottsliga framgångar i flera olika idrotter på riksnivå bland annat inom ishockey, basket, bandy och fotboll. I och med att Gefle IF har etablerat sig i Allsvenskan och Svenska Fotbollförbundets beslut i dag är fotboll numera också något som ännu starkare förknippas med Gävleborg, säger Mikael Söderström, universitetsadjunkt inom idrott och hälsa.

 
För mer information, v v kontakta:
Mikael Söderström, universitetsadjunkt idrott och hälsa, 026-64 82 71 eller 070-214 26 06
Nader Ahmadi, chef Akademin för hälsa och arbetsliv, 026-64 81 97 eller 070-428 39 65
Per Widén, chef utbildningsavdelningen Svenska Fotbollförbundet, 070-303 04 45
Örjan Ohlström, ordförande Gestriklands Fotbollförbund, 070-414 08 30
Eva von Schéele-Frid, klubbdirektör Gefle IF fotboll, 070-916 22 84

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2011-09-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)