Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Ingenjörsstudenter skapade en Segway i gemensamt studentprojekt

Under våren har studenter från tre ingenjörsutbildningar — data-, elektronik-, respektive maskiningenjörsprogrammen — samlat sina kompetenser i ett gemensamt projekt och samarbetat om att konstruera en Segway från grunden.  Studenterna presenterade projektet och visade upp sin Segway i samband med Öppet Hus på Högskolan i Gävle.
Segway
För studenterna på Maskiningenjörsprogrammet har uppgiften varit utveckling, konstruktion och tillverkning. Andreas Norman, Daniel Lind-Lööv, Fredrik Mickelsson och Roger Nordin har arbetat med mekanisk konstruktion och design. Bland annat har de utformat kraftöverföring och hjulupphängning.

Emir Kuljanin från Dataingenjörsprogrammet tillsammans med Daniel Törmänen, Jorge Amaya Pineda och Joel Öhrling från Elektronikingenjörsprogrammet har konstruerat det elektriska styr- och drivsystemet med sensorer och motorstyrning.

- Att arbeta i projekt är mycket lärorikt och ett inslag i utbildningen som vi har utvecklat under lång tid vid Högskolan i Gävle. Det hör samman med den höga grad av arbetsintegrering som vi har i många utbildningar, säger Niklas Rothpfeffer, universitetsadjunkt i elektronik.

Sedan Segwayen uppfanns som fordon för persontransport i slutet av 1990-talet har patenten gått ut. Numera kan vem som helst bygga och sälja segwayer. 

Den Segway som nu har tillverkats av studentteamet kommer att användas i undervisning i ämnesområdena elektronik och maskinteknik.

-  Resultatet är mycket tillfredsställande och har rönt stor uppskattning både bland lärare och andra studenter. Segwayen syftar också till att väcka uppmärksamhet och intresse för teknikstudier hos barn och ungdomar, säger Per Blomqvist, universitetsadjunkt i maskinteknik.

För mer information, v v kontakta:
Daniel Törmänen, student Elektronikingenjörsprogrammet, 073-680 22 57
Andreas Norman, student Maskiningenjörsprogrammet, 070-527 25 46
Niklas Rothpfeffer, universitetsadjunkt elektronik, Akademin för teknik och miljö, 026-64 88 29 eller 070-664 88 29
Per Blomqvist, universitetsadjunkt maskinteknik, Akademin för teknik och miljö, 026-64 88 05 eller 070-738 39 03

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2012-06-20
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)