Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Länet möts i workshop om klimatneutralt Gävleborg

Högskolan i Gävle leder ett större forskningsprojekt om hur ett klimatneutralt och konkurrenskraftigt Gävleborg ska uppnås senast 2050. På torsdag den 29 november arrangeras en dags workshop där aktörer från hela länet diskuterar hur Gävleborg kan arbeta strategiskt för att bidra till ett hållbart samhälle samtidigt som länets konkurrenskraft ökar.


Forskningsprojektet ”Klimatneutralt och konkurrenskraftigt Gävleborg 2050” har som syfte att stödja länets ambitioner att bli klimatneutralt. Projektet bedrivs i samarbete med offentliga och privata aktörer inom bland annat energi och miljö som Gävle Energi och med Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg. Forskare vid Linköpings universitet och Blekinge Tekniska Högskola ingår också i projektet.

- Att arbeta strategiskt med hållbarhetsfrågor är en förutsättning för att skapa långsiktig konkurrenskraft och välfärd, säger Bahram Moshfegh, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle.


Karl-Henrik Robért leder workshop

Workshopen den 29 november inleds med bland annat ett anförande från Karl-Henrik Robért, professor vid Blekinge Tekniska Högskola. Karl-Henrik Robért, internationellt känd som forskare och som grundare av Det Naturliga Steget, kommer också att leda workshopen.

- Regioner som systematiskt försöker att vara en del av lösningen till samhällets hållbarhetsproblem har en högre chans att bli mer framgångsrika än regioner som förblir en del av dessa problem, säger Karl-Henrik Robért.


Aktuella frågeställningar

På workshopen kommer aktuella frågeställningar att diskuteras:

  • Förnyelsebara energikällor som biogas, vind- och solenergi
  • Hållbara transportsystem
  • Regional tillväxt
  • Individens roll i det globala samhället

Workshopen arrangeras i Bo Lindesalen i Gävle konserthus, kl 9.15-15.45. Media är också välkommen att närvara.För mer information, v v kontakta:
Ulf Larsson, chef avdelningen för bygg-, energi- och miljöteknik, Högskolan i Gävle, 026-64 87 91 eller 070-648 79 23
Gottfried Weinberger, doktorand energisystem, Högskolan i Gävle, 073-461 31 92
Jonas Preisz, doktorand energisystem, Högskolan i Gävle, 070-663 88 92


Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2012-11-26
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)