Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Studenter vid byggnadsingenjörsprogrammet ställer ut årets småhus

Den 17 januari ställer studenter vid byggnadsingenjörsprogrammet ut resultatet av årets småhusprojekt. Under sin första termin har de arbetat med att skapa modeller för nya småhus

Småhusprojektet är ett återkommande inslag för nya studenter på byggnadsingenjörsprogrammet. I en av den första terminens kurser får de i uppgift att i projektgrupper projektera modeller för nya småhus.

Bakom varje småhus finns en riktig beställare. Grundförutsättningarna är att husen ska kunna uppföras för permanentboende, byggas i minst 1½ plan och ha en sammanlagd boyta på maximalt 200 kvadratmeter.

- I småhusprojektet har 33 studenter fördelats på sex grupper. De har arbetat med planlösningar, materialval, energiberäkningar m.m. Nu är de färdiga och ställer ut sitt resultat i form av modeller, bilder och ritningar, berättar Mia Björk, universitetslektor och lärare på byggnadsingenjörsprogrammet.

De sex projekten är fyra småhus i Hästhagen i Högbo/Sandviken, Södertälje, Alsike i Knivsta respektive Bäckänge i Bollnäs samt två mindre villor i Skärplinge och Vallpigan, Sandviken.

För Högskolan i Gävle som är en miljöcertifierad högskola med en vision om en hållbar livsmiljö för människan är miljö och hållbar utveckling givna inslag i utbildningarna. För de blivande byggnadsingenjörerna innebär detta att husen i projektet bland annat ska vara energisnåla, välisolerade och ha en miljövänlig uppvärmning.

Utställning den januari. Utställningen äger rum på Mötesplatsen i Rävhallen på Högskolan den 17 januari, kl. 11.00-13.00. Studenter och lärare som undervisat i kursen kommer att finnas på plats. Media och allmänheten är välkomna att besöka utställningen.

För ytterligare information, v v kontakta:
Mia Björk, universitetslektor, Akademin för teknik och miljö, 026-64 81 07 eller 070-277 81 07

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2014-01-15
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)