Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Syresättningen är lägre i kvinnors muskler

Guilherme Elcadi

Guilherme Elcadi, doktorand vid Högskolan i Gävle, har i sin forskning utvärderat en metod för att mäta syresättning i muskler. Disputationen äger rum den 24 januari.

Repetitivt arbete och låsta arbetsställningar är riskfaktorer för att utveckla smärta och besvär i nacke, axlar och armar. Forskare, bl.a. inom Centrum för belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle, försöker hitta orsakerna till att dessa besvär uppkommer. En förklaring som forskarna undersöker är om besvären har att göra med förändringar i syresättning i musklerna.

Guilherme Elcadi har i sin forskning utvärderat metoden NIRS, nära infraröd spektroskopi, som kan användas för att mäta syresättning i arm- och nackmuskler. Han har använt metoden för att titta på om syresättning i muskler skiljer sig åt mellan kvinnor och män, och mellan friska personer och de som har arbetsrelaterad nacksmärta.

-Mätningarna med NIRS visar att det finns skillnader mellan kvinnor och män vad gäller syresättning. Däremot går det inte att se skillnader mellan friska och de personer som lider av arbetsrelaterad nacksmärta, säger Guilherme Elcadi, som också menar att NIRS lämpar sig för fysiologiska mätningar för att se muskelexponering vid kraftansträngningar.

Guilherme Elcadi disputerar den 24 januari, kl 9.00  vjd Umeå Universitet i sal 135 på Norrlands universitetssjukhus med avhandlingen ” Near infrared spectroscopy for assessing oxygenation and hemodynamics in the upper extremities of healthy subjects and patients with work-related muscle pain”.

Opponent är Karen Sogaard, professor, Institute of Sports Sciences and Clinical Biomechanics, University of Southern Denmark, Odense. Huvudhandledare har varit Albert Crenshaw, docent vid Centrum för belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle.

Det är också möjligt att ta del av disputationen vid Adobe Connect.


För mer information, v v kontakta:
Guilherme Elcadi, doktorand, Centrum för belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle, 026-64 87 19 och 073-460 70 36
Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2013-01-23
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)