Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Göran Svedsäter, lektor i idrottsvetenskap: Nomineringen av kursen i antidoping till Ren Idrott är glädjande för vår långsiktiga satsning

Göran Svedsäter

I går offentliggjordes de tre nomineringarna till årets pris för Ren Idrott. En av dem är kursen Antidoping som ges av Högskolan i Gävle.- Att vår kurs i antidoping är nominerad är mycket glädjande, eftersom den långsiktiga satsningen är att göra Högskolan i Gävle till ett resurscentrum för utbildning, kompetensutveckling och forskning om antidoping ur ett samhälleligt perspektiv, kommenterar Göran Svedsäter, lektor i och ämnesansvarig för idrottsvetenskap vid Högskolan.


Ren Idrott värnar om idrottens grundvärderingar om ren idrott och fair play. Högskolans antidopingkurs nomineras tillsammans med OS-guldmedaljören i höjdhopp, Stefan Holm, och journalisten Anders Lindblad.

Kursen Antidoping startade 2007 och är en webbaserad distanskurs på 7,5 högskolepoäng. Flera internationella föreläsare är knutna till kursen, som ges på svenska under vårterminen och på engelska under höstterminen.

- De som söker till kursen är idrottsutövare, både amatörer och de på högre nivå, lärare, studenter inom idrottsvetenskap och personer som är verksamma inom antidopingområdet, säger Göran Svedsäter.

Det unika med kursen är att den har en samhällelig vinkling, inte bara det medicinska perspektivet som är mer vanligt förekommande i idrottsvärlden.

- Det är också detta som har gjort att Ren Idrott har valt kursen som en av kandidaterna till deras pris.

Kursen Antidoping har följts av fler satsningar inom samma område på Högskolan. Hösten 2012 startade Idrottsvetenskapliga programmet, ett kandidatprogram där antidoping utgör en grundläggande beståndsdel i kursplanen.

Under utveckling är också en ny kurs, Doping och samhälle. Allt i syfte att göra Högskolan i Gävle till ett resurscentrum för antidoping.


För mer information, v v kontakta:
Göran Svedsäter, universitetslektor idrottsvetenskap, Akademin för hälsa och arbetsliv, 026-64 84 17 eller 0047 905 973 57


Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2013-10-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)