Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Studenter vid byggnadsingenjörsprogrammet ställer ut årets småhus

Den 17 januari ställer studenter vid byggnadsingenjörsprogrammet ut resultatet av årets småhusprojekt. Under sin första termin har de arbetat med att skapa modeller för nya småhus

Småhusprojektet är ett återkommande inslag för nya studenter på byggnadsingenjörsprogrammet. Den första terminen får de i uppgift att i grupper upprätta byggnadslovsritningar för ett småhus. De avslutar med att göra en modell av huset.

Bakom varje småhus finns en riktig beställare. Grundförutsättningarna är att husen ska kunna uppföras för permanentboende, byggas i minst 1½ plan och ha en sammanlagd boyta på maximalt 200 kvadratmeter.

- I småhusprojektet har 33 studenter fördelats på sex grupper. De har arbetat med planlösningar, materialval, energiberäkningar och val av bärande stomme. Nu är de färdiga och ställer ut sitt resultat i form av modeller och ritningar, berättar Mia Björk, universitetslektor och lärare på byggnadsingenjörsprogrammet.

Tomterna till de sex projekten ligger spridda i landet. Vendelsö i Haninge kommun, Lillsved på Värmdö, Snårestad i Ystad kommun, Vadtorp och Flor i Söderhamns kommun och Näset i Rättviks kommun.

För Högskolan i Gävle, som är en miljöcertifierad högskola med en vision om en hållbar livsmiljö för människan, är miljö och hållbar utveckling givna inslag i utbildningarna. För de blivande byggnadsingenjörerna innebär detta att husen i projektet bland annat ska vara energisnåla, välisolerade och ha en miljövänlig uppvärmning.

Utställning den 17 januari

Utställningen äger rum på Mötesplatsen i Rävhallen på Högskolan den 17 januari, kl. 11.00 -13.00. Studenter och lärare som undervisat i kursen kommer att finnas på plats. Media och allmänheten är välkomna att besöka utställningen.


För ytterligare information, v.v. kontakta
Göran Hed (070 -191 45 24) eller Mia Björk (070-277 81 07), båda universitetslektorer vid Akademin för teknik och miljö.


Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2014-01-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)