Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Det finns ett sug efter Sverige i Baltikum

Ett läromedel i svenska avsett för Baltikum utvecklas nu på Högskolan i Gävle som under två dagar besöks av en grupp svenskalärare från Estland, Lettland, Litauen och Finland.

Det treåriga projektet kallas "Ett steg mot Sverige." Och det handlar om att utveckla undervisningen i svenska för baltiska ungdomar.

Svenska och svenskt samhällsliv

- Initiativet kommer från Lettland och under två år ska vi tillsammans utarbeta ett internetbaserat läromedel i svenska som även inbegriper kunskap om det svenska samhällslivet, säger Sarah Ljungqvist, lektor i svenska vid Högskolan i Gävle.

Projektet är en del i Nordplus, ett internationellt samarbete mellan norden och Baltikum som inräknar universitet och högskolor i fem länder. 

- Detta är unikt som varande ett internationellt projekt på svenska som riktas mot Sverige. Dagens internationalisering sker annars uteslutande  på engelska, säger Sarah Ljungqvist.

Regionalt fokus

- Vi lägger fokus på de regionala universiteten och inte de stora universiteten som annars är det vanliga vid internationellt samarbete. Detta är mycket viktigt, säger Aija Jakovele, lärare i svenska vid universitet i Daugavpils i Lettland.

- Intresset är stort för att lära sig svenska bland ungdomar i de baltiska länderna. Vi har nära ekonomiska och kulturella relationer. De svenska företagen är aktiva i regionen och vi har gamla band, säger Aija Jakovele

Detta är den andra träffen, den första var i Daugavpils i Lettland i höstas. Sedan kommer man att träffas i Finland, Litauen , Estland och så avslutas det med en träff i Litauen 2016 där man då besöker ett gymnasium för att se hur projektet lyckats
För mer information v.v. kontakta:
Sarah Ljungqvist, universitetslektor i svenska språket, Högskolan i Gävle
Tel: 070- 211 35 70
E-post: sarah.ljungquist@hig.seText: Douglas Öhrbom
Foto: Ove Wall

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2014-04-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)