Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Svårare arbetsuppgifter minskar problemen i kontorslandskap

Hur kan man bättre fokusera med prat och stim i bakgrunden. Svaret kan vara att göra arbetsuppgiften lite svårare, visar en ny studie.

Detta visar en av de senaste publikationerna från miljöpsykologin vid Högskolan i Gävle, något som även uppmärksammats av den Amerikanska världsledande organisationen för psykologisk forskning, Psychological science.

Berätta mer, Patrik Sörqvist, docent i miljöpsykologi, vid Högskolan i Gävle:

Vilken forskning ligger till grund för artikeln?
Vi har genomfört experiment som visar att bakgrundstal gör att folk minns mindre när de läser en text jämfört med om de läser texten i tystnad, men bara om typsnittet är lättläst, inte om det är svårläst.

Resultaten är publicerade i Journal of Applied Research in Memory and Cognition och är en del av Niklas Halins doktorsavhandling.

Vad är det ni upptäckt?
När det är svårt att läsa en uppgift, som till exempel när ett typsnitt gör det svårt att läsa, så blir människor mindre distraherade av bakgrundsljud. Det är till och med så att människor minns mer av den svårlästa texten när de läser den i bakgrundsbuller jämfört med när de läser den i ett lättläst typsnitt i bakgrundsbuller.

Vi har tidigare visat samma sak för korrekturläsning. Våra resultat antyder att ett sätt att motverka distraktion från bakgrundsljud, som är vanligt i kontorslandskap och skolmiljöer, är att göra uppgifterna svårare.

Vad betyder det att bli omskriven av Association for Psychological Science (en världsledande organisation för psykologisk forskning)?
Det visar att vår forskning är något som berör många och har högt nyhetsvärde.

Att bli omskriven på det här sättet gör också att vår forskning får stor internationell spridning, det är viktigt.

Vilka är inblandade?
Doktoranden i Miljöpsykologi Niklas Halin, studenterna på personal- och arbetslivsprogrammet Ida Hellström och Anna Hellman, vår internationelle kollega John E. Marsh vid University of Central Lancashire, och jag, Patrik Sörqvist.

Artikeln i Psychological science

För mer information, v v kontakta:
Patrik Sörqvist, forskningsledare Miljöpsykologi
patrik.sorqvist@hig.se
026 64 85 42
Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2014-05-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)