Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Nova tävlade för Högskolan i Gävle i Shell Eco-marathon

Maskiningenjörerna från Gävle ställde i år upp med Nova i tävlingen som går ut på att utveckla ett fordon som kan köras så långt som möjligt på en liter bensin.

Trots många problem fick studenterna Nova att fungera till slut. Bilen som är hälften så tung som fjolårsbilen och har en nykonstruerad motor klarade 72 mil på en liter bensin. Det är en förbättring med 10 mil sedan förra året.

– Det började med en krock vid det första försöket, och vid det andra skar motorn! Så studenterna är väldigt glada över att ändå kunna göra ett så bra resultat, säger Per Blomqvist, utbildningsledare för Maskiningenjörsprogrammet och ansvarig lärare.

- Vi tror på Nova och kommer att vidareutveckla bilen till nästa års tävling.

Passar väl in i ingenjörsutbildningen

-Projektet passar väl in i ingenjörsutbildningen då det är studenterna själva som konstruerar och bygger bilen, säger Per Blomqvist.

- Studenterna upplever även att detta "placerar Högskolan på kartan" och att det är en mycket attraktiv merit i deras CV.



15–18 maj tävlade studentlag från hela Europa i tävlingen Shell Eco-marathon om att designa och bygga ett fordon som drar så lite bränsle som möjligt.

"HiGtech" som laget från Högskolan i Gävle heter, ställde i år upp för andra gången. Laget består av ett 15-tal maskiningenjörsstudenter och läraren Per Blomqvist


Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon är en tävling som startades av Shell för att öka intresset för teknik och vetenskap hos ungdomar.

Tävlingen har anor från 1939 då anställda på Shell slog vad om vem som kunde ta sig längst på en viss mängd bränsle. Resultatet då blev 21 kilometer per liter.

Världsrekordet är 379,4 mil per liter för bensindrivna fordon. Det svenska rekordet är 124,3 mil per liter.

Tävlingen arrangeras i USA, Asien och Europa. Maskiningenjörsstudenterna från Högskolan i Gävle tävlar i Rotterdam den 15–18 maj.

2012 öppnades tävlingen för allmänheten den följdes av hela 40 000 besökare och deltagare.


För mer information:
Per Blomqvist, universitetsadjunkt och utbildningsledare för Maskiningenjörsprogrammet vid Akademin för teknik och miljö, Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 88 05
E-post: perbit@hig.se




Text: Douglas Öhrbom


Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2014-05-20
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)