Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Säkrare arbetsmiljö i industrin

Javier Ferrer Coll, doktorand i elektronik vid Högskolan i Gävle, visar i sin forskning hur industrin trots den många gånger störande miljön ska kunna utnyttja fördelarna med trådlös kommunikation för en säkrare arbetsmiljö.

Javier Ferrer Coll har utfört mätningar för trådlös kommunikation i olika industriella miljöer som pappersbruk (Stora Enso) och stålverk (SSAB), men även på 1000 meters djup nere i gruvan i Kiruna.

Identifiera störningarna

Han fann då att bland annat elektriska motorer och transporter ger störningar vid de frekvenser som används för trådlös kommunikation i industrin. Med sin forskning vill han identifiera dessa störningar i miljön och föreslå kommunikationssystem som är mer robusta mot dessa störningar.

- Till och med när vi gjorde mätningar 1000 meter under jord i gruvan i Kiruna fann vi störningar från lasttågen ovan jord, säger Javier Ferrer Coll.

Mer robusta kommunikationssystem

Resultatet av forskningen är att man klassificerat en mängd olika industriella miljöer som på olika sätt är påverkade av störningar när det gäller den trådlösa kommunikationen. Detta kan sedan användas av utvecklare för att designa mer robusta trådlösa kommunikationssystem vid kritiska processer i industrin.

- Min forskning är mer tillämpad, vi vill förbättra de kommunikationssystem som används idag i den industriella miljö.

Högskolan i Gävle ledande

- Min förhoppning är att forskningen vid Högskolan i Gävle gör den till en av de ledande högskolorna i landet inom trådlös kommunikation i industriella miljöer. I Gävleregionen finns mycket industri – såsom pappersbruk, stålverk, hamnen -  som kan ha nytta av våra resultat.

Som det är nu finns det mycket mer att göra innan trådlös kommunikation accepteras fullt ut inom industrin. Man måste göra fler mätningar i olika industriella miljöer, identifiera problemen och utforma kommunikationssystem som löser dessa problem.

Javier Ferrer Coll

Javier kommer från Spanien och har tidigare studerat telekommunikation
vid universitetet i Valencia. Han tycker att trådlös kommunikation i industriella miljöer är ett verkligt intressant ämne som har stor potential inom en nära framtid. Han planerar att stanna i Sverige med sin familj. Sannolikt blir det en flytt till Stockholm där de flesta företagen inom telekommunikation finns.


Javier Ferrer Coll disputerar den 4 juni, kl. 13.00 vid KTH med avhandlingen "Channel Characterization and Wireless Communication Performance in Industrial Environments"

Adress: Sal D, KTH - ICT, Isafjordsgatan 39, Kista, 13:00 (Engelska)

Opponent är Rajatheva, Premanandana, Adjunct Professor (Dept. of Communication Engineering, University of Oulu, Finland ). Huvudhandledare har varit Slimane, Ben, Assitent Professor (KTH, Skolan för informations- och kommunikationsteknik (ICT), Kommunikationssystem, CoS, Radio Systems Laboratory (RS Lab)) 


Länk till avhandlingen
För mer information, v v kontakta:

Javier Ferrer Coll, Doktorand i elektronik vid Högskolan i Gävle
Telefon: 648298
E-post: javier.ferrercoll@hig.seText: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2014-06-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)