Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Högskolan i Gävle samarbetar med länet för att få fram ingenjörer

Ett tekniskt basår som ges via Lärcentra och Komvux ute i länet ska sänka tröskeln till och göra att fler satsar på högre teknisk utbildning.

Nu dras en förstudie igång med målet att ett tekniskt basår ska kunna ges runt om i länet och Älvkarleby. Det är en samverkan mellan Högskolan i Gävle, länets kommuner och Region Gävleborg. Huvudsökande är Hälsingeutbildningar

Gävleborgs län har ett stort behov av att fler utbildar sig då länet har landets lägsta utbildningsnivå. Fler måste utbilda sig, särskilt inom högre teknisk utbildning, inte minst för att kompetensförsörja industrin i länet.

Berätta mer, Bengt Eriksson, chef vid Akademin för teknik och byggd miljö vid Högskolan i Gävle:

Fler i högre teknisk utbildning

Planerna tog fart vid en träff med alla länets Lärcentra. Vi ser detta som ett sätt att höja kompetensen och få fler att läsa en teknisk utbildning. Vi vill avdramatisera steget till högre teknisk utbildning och öka tillgängligheten till den ute i länet.

Problemet hittills har varit att Basåret vid Högskolan i Gävle har begränsat antal platser, och som inte alltid fylls av studenter från Gävleborgs län.

Vi insåg snabbt att en huvudaktör är Komvux. Om vi kan samverka i utbildningen, examinationen och samtidigt ge garantiplatser på högskoleingenjörsutbildningar på Högskolan i Gävle, då har alla vunnit.

Förstahandsvalet i alla lägen

En studiegrupp kommer att vara kvar på Högskolan i Gävle. På det sättet kan vi ta in till laborationer och de lärare som finns här kan åka ut ibland. Vi behöver synas mera, Högskolan i Gävle skall vara förstahandsvalet i alla lägen. 

Startar till hösten

Vi hoppas att vara klara med förstudien under våren för att om möjligt starta utbildningen till hösten 2015.

Arbetsmarknaden

Överallt i länet söker man fler ingenjörer och det här är ju ett led i att åstadkomma det.

Får vi fler att läsa på våra ingenjörsutbildningar så får vi också fler ingenjörer ute i länet. Studenterna kommer tillbaka till sina byar och städer i länet och blir ingenjörer där och så kan företagen stanna kvar.För ytterligare information, v v kontakta:
Bengt Eriksson, chef Akademin för teknik och miljö  
Telefon:070-695 60 12  
E-post: b.eriksson@hig.seText: Douglas Öhrbom

Basår

Ett Basår gör dig behörig för att börja studera till exempelvis ingenjör. Under Basåret läser du matte, fysik, kemi och biologi och när du är klar har du garantiplats till Högskolan i Gävles högskoleingenjörsutbildningar.

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2014-11-13
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)