Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Så ska vi få utrymme till ännu mer trådlös kommunikation

Mohamed Hamid, forskare vid Högskolan i Gävle, arbetar för att frigöra mer utrymme för att möta de allt större kraven på trådlös kommunikation.

Trådlös kommunikation

Trådlös kommunikation är nu mycket djupt rotad i våra samhällen. Och vi vill ständigt ha mer datakraft för våra videos, filmer och chattfunktioner.

Vid horisonten kan vi se en ny generation av mobiltelefoner, 5G. Och framåt förväntar vi oss också mycket mer. Detta kommer att kräva ännu mer utrymme för trådlös kommunikation och forskarna söker nu sätt att göra detta möjligt.

Internet of Things

En ny teknologi kallad "Internet of Things", där allt är ansluten till allt, kommer också att vara verkligheten inom en nära framtid.

Det handlar här om ett nätverk av fysiska objekt eller "saker" inbäddade med elektronik, sensorer och anslutningar som gör det möjligt att uppnå högre service.

Det kommer till exempel att bli standard att gå till Internet och kontrollera värmesystemet i din lägenhet, sköta din tvätt, handla och mycket mer.

- Allt kommer att anslutas till allt, säger Mohamed Hamid.

Krav på ännu mer utrymme

Systemet som vi använder för att transportera information idag är hårt reglerat och man får betala mycket för att använda frekvenserna. Och här kommer Mohamed Hamids forskning in.

- Vi har en så stor efterfrågan, vi efterfrågar mera utrymme än det som finns tillgängligt.

- Och ja, vi behöver mer resurser, men vi använder idag inte de resurser vi har på det mest effektiva sättet.

Man har t ex sin egen frekvens för sin mobiltelefon, men 99% tiden använder man den inte.

- Låt oss innan vi letar efter nya resurser använda dem vi har på ett effektivare sätt.

När ägaren är tillbaka

Det handlar om en teknik som kallas Dymanic Spectrum access networks, och där använder man frekvensen mera effektivt genom att, när man själv inte använder sin frekvens, så kan någon annan använda den.

- Systemet känner omedelbart av om det är "ledigt" och när du vill använda den frekvens du betalar för så blir den omedelbart din igen.

- Min forskning handlar om att optimera systemet att känna av när "ägaren" är tillbaka.

Vi behöver inte lysa upp ett helt stadion

Han har också forskat på nästa generations basstationer för mobiltelefoni, 5G. Det kommer inte att vara dessa stora stationer som finns idag utan mycket mindre och mera energieffektiva.

Forskningen har även här rört hur man ska frigöra frekvenser för dessa små sändare.

- De kommer att vara små, finnas inne i byggnaderna, och de kommer att vara mycket mera energieffektiva. Studier har visat att 80% av vårt användande av Internet sker inomhus.

- Det är som med belysning, du behöver inte lysa upp för ett helt stadion när alla använder ficklampor.

Framåt

- Det är mycket prat nu om att vi håller på att få slut på radiofrekvenser och vi har varit framgångsrika när det gäller att få våra rön rörande detta viktiga område publicerade i respekterade vetenskapliga journaler.

I framtiden finns många utmaningar för trådlös kommunikation. Mohamed skulle vilja vara med om att visa "hela bilden" av detta komplexa problem.

- Nu har jag sysslat med ett specifikt problem samtidigt som andra forskare sysslar med andra. Jag skulle vilja vara med om att sammanföra dessa rön.Mohamed Hamid kommer från Sudan och gjorde sin master vid Blekinge Tekniska Högskola och fick så doktorandtjänsten vid Högskolan i Gävle i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan.

Avhandlingen heter: "On Spectrum Sensing for Secondary Operation in Licensed Spectrum"


För mer information vv kontakta:
Mohamed Hamid, doktorand i elektronik vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 50 79, 073-270 73 95 
E-post: mohamed.hamid@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Ove Wall

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2015-05-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)