Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Nawal El Saadawi - Våld i hederns namn

Författaren Nawal El Saadawi, arabisk kvinnorättskämpe och global människorättsaktivist. Missa inte föredraget på Högskolan i Gävle den 22 april.

 

Kämpar för kvinnors rätt

Nawal El Saadawi (1931) är en av de mest respekterade av de arabiskspråkiga författarna. Hon är utbildad läkare, har varit ansvarig för folkhälsofrågor i Egypten, och bor i Kairo.

El Sadaawi har tagit kamp för kvinnors rättigheter internationellt och i hemlandet, något som i perioder tvingat henne i landsflykt.

Hon har skrivit ett fyrtiotal böcker och hennes litteratur är väl spridd över världen. Hon har fått flera utmärkelser, bland annat Stig Dagerman-priset 2012. Hon har även nominerats till Nobelpriset i litteratur.

Ordens kraft

Hon använder sig av ordets kraft som ett medel för förändring. Hennes böcker är starka porträtt av kvinnor som lever under svåra förhållanden. Kvinnorna beskrivs med värdighet. De är modiga, hoppfulla och beredda att lida och kämpa för allt de tror på.

Hon föredrar att skriva skönlitteratur, eftersom hon genom den kan tala både till vårt förnuft och till våra känslor för att få oss att komma till insikt.

 

Föredrag - Våld i hederns namn

"Violence in the name of honour"
Datum: Fredag 22 april
Tid: 11.00-12.30
Plats: Valhall Högskolan i Gävle

Alla är välkomna till detta öppna föredrag som hålls inom ramen för Dagermanseminariet.


-----------------------------------------------------------------------------------

Hedersdoktor vid Högskolan 

Nawal El Saadawi är sedan 2014 hedersdoktor vid Högskolan I Gävle. I motiveringen framhölls att Nawal El Saadawis livsgärning och kamp för kvinnors rättigheter starkt kopplar till det som är visionen för Högskolan i Gävle. 

Dagermanpriset 

Den 15 maj 2012 invigde Nawal El Saadawi Dagermanseminariet vid Högskolan i Gävle och den 19 maj mottog hon Stig Dagermanpriset i Älvkarleby med följande motivering:

Nawal El Saadawi får 2012 års Stig Dagermanpris för att hon i sin gärning synliggör frihetens innebörd, ansvar och mål och därmed ger oss alla insikt i frihetens verkliga betydelse och värde. 

 

För mer information, v v kontakta:
Maivor Hallén, bibliotekschef vid Högskolan i Gävle
Tel: 026- 64 81 88, 070-605 66 26
E-post: maivor.hallen@hig.se

Bengt Söderhäll, lektor i didaktik vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 88 69, 076- 800 47 72
E-post: bengt.soderhall@hig.se

 


Text: Douglas Öhrbom
F
oto: Bengt Söderhäll

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2016-04-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)