Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Exo-legs vann SKAPAs utvecklingspris

Usman

Usman Haider, forskare vid Högskolan i Gävle prisas för sitt exoskelett som ska ge gamla och rörelsehindrade hjälp att bättre klara sin vardag. Han mottog priset av Landshövding Per Bill vid en ceremoni på Gävle Slott.


Högskolans forskning kommer till nytta

Usman Haider prisas med 15 000 kr och går som länspristagare vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPAs innovationsgala på Stockholmsmässan den 10 november. Prissumman är 550.000 respektive 75 000 kronor.

- Utmärkelsen visar att Högskolan i Gävles forskning ligger i framkant och kommer till nytta i samhället, säger Joakim Helmbrandt, samverkansspecialist vid Högskolan i Gävle.

- Vi har utvecklat Exo-Legs på Högskolan i Gävle under tre år. Ett hjälpmedel som ska möjliggöra ett aktivt liv även för de som förlorat en del av sin rörelseförmåga, säger Usman Haider forskare vid Högskolan i Gävle.

Exo-Legs

Exo-legs är ett konstgjort yttre skelett för underkroppen som ska underlätta rörelsefriheten hos äldre. Via sensorer vid höft, lår och fot, som känner av när muskeln börjar arbeta fungerar exoskelettet som artificiella muskler som bär upp benet och böjer knät.

Sverige leder denna utveckling, med målet att hjälpa äldre att vara självständiga och aktiva så länge som möjligt.

Hjälp till rörelsehindrade

Exoskelettet ska ge bättre balans och styrka att klara vardagen och därmed kunna bo kvar i sin invanda miljö. Robotbenen ska ge självförtroende och stöd och vara en hjälp i att utföra normala dagliga rörelser. De kommer att tillföra 30 procent styrka, vilket är vad många äldre förlorat. 

Ökad rörlighet för äldre

Världen går mot en allt mer åldrande befolkning och trycket och kostnaden på hälsovården blir större. Om 20 år räknar man med att tio procent av befolkningen är 80 år och äldre.

Människor vill bo hemma i sin invanda miljö och det kommer att behövas hjälp då orken tryter och sjukdom påverkar rörligheten. Hela världen fokuserar nu på hur man kan utveckla stödjande hjälpmedel.

De viktigaste behoven

När forskarna frågat vilka de viktigaste rörelserna för de gamla i det dagliga livet är, så har svaren varit att kunna stå, att gå och att komma upp från att sitta till att stå.

Och testpersonerna har framhållit att de vill att Exoskelettet ska vara användbart. Lätt att använda, med bra passform, lätt att ta på och av och ha lätt vikt.

SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att ge stöd till uppfinnare så att de kan omvandla sina produkter och tjänster till kommersiella möjligheter. PhaseX har nu vunnit länsfinalen i Gävleborg. Bland de olika länsvinnarna utses senare i höst en nationell vinnare.
Läs mer här: www.stiftelsenskapa.se



För mer information vv kontakta:
Usman Haider, VD Phasex AB, tfn 073-993 87 87

Joakim Helmbrandt, samverkansspecialist Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 89 05
E-post: joakim.helmbrant@hig.se 

 

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto: Joakim Helmbrandt

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2018-08-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)