Gå till eugreenalliance
Sök

Nordiska ministerrådet prisar projekt vid Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle

Det prisade projektet "Ett steg mot Sverige", har utvecklat ett digitalt läromedel i svenska avsett för Baltikum. - Det finns ett sug efter Sverige i Baltikum, säger Sarah Ljungquist, och Ulrika Serrander, universitetslektorer i litteraturvetenskap/genus och svenska språket vid Högskolan i Gävle.


Växande intresse för Sverige

Projektet initierades av Daugavpils universitet i Lettland mot bakgrund av ett starkt växande intresse för Sverige och svenska språket i Baltikum.

Under tre år har projektet utvecklat ett undervisningsmaterial i svenska som främmande språk för en ung baltisk målgrupp som omfattas av texter, övningar och ordlistor,

- Det finns ett sug efter Sverige i Baltikum och det är så roligt att detta blev så bra och till och med prisades, säger Sarah Ljungquist och Ulrika Serrander.

Aija Jakovele, lärare i svenska vid universitet i Daugavpils i Lettland, framhåller att intresset är stort för att lära sig svenska bland ungdomar i de baltiska länderna. Länderna har nära ekonomiska och kulturella relationer och historiska band.

Ungdomar i huvudrollen

Texterna består av tio kapitel som presenterar Sverige, svensk kultur och samhällsliv.

Innehållet i texterna centreras kring ett persongalleri där de återkommande huvudpersonerna utgörs av ungdomar mellan 16 och 20 år främst i Sverige men också i Baltikum.

Karaktärernas liv är på olika sätt sammanflätade genom vänskapsband och familjerelationer och man får följa dem i deras vardag. Läromedlet genomsyras av det interkulturella mötet mellan Sverige och Baltikum.

Ett steg mot Sverige

Ett steg mot Sverige har utvecklats i samarbete med Daugavpils universitet i Lettland, Klaipeda universitet i Litauen, Tallinn universitet i Estland och Turku yrkeshögskola i Finland.

Projektet pågick 2013-2016 och finansierades av Nordiska ministerrådet, Nordplus. Projektet har tilldelats pris för bästa kvalitet i konkurrens med samtliga Nordplusprojekt med lettisk koordinator under åren 2012-2015.

- Initiativet kom från Lettland och detta är unikt som varande ett internationellt projekt på svenska som riktas mot Sverige. Dagens internationalisering sker annars uteslutande på engelska, säger Sarah Ljungquist.

Priset delades ut av Utbildningsministeriet, Utbildningsagentaturen i Lettland i samarbete med Nordplus den 24 november 2016 i Riga.

FD. Sarah Ljungquist och FD. Ulrika Serrander, lektorer i litteraturvetenskap/genus och svenska språket vid Högskolan i Gävle har ingått som svensk projektpartner i det transnationella projektet.

 

För mer information v.v. kontakta:
Sarah Ljungquist, universitetslektor i litteraturvetenskap/genus, Högskolan i Gävle
Tel: 070- 211 35 70
E-post: sarah.ljungquist@hig.se

Ulrika Serrander, universitetslektor i svenska språket, Högskolan i Gävle
Tel: 073-270 74 45
E-post: ulrika.serrander@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2017-02-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)