Gå till eugreenalliance
Sök

Gävleforskare världsledande inom 5G

Shoaib Amin

Tekniken vi utvecklat ger mer datakraft och kräver mindre energiåtgång, en nödvändighet när vi nu bygger 5:e generationens trådlösa system, säger Shoaib Amin, forskare vid Högskolan i Gävle


Det måste gå snabbare

Den ökade användningen av trådlösa kommunikationssystem, till exempel mobiltelefoner, ställer större krav på hög datahastighet och trådlös åtkomst.

- Framtidens telekommunikation handlar mycket om att tillhandahålla högre datahastigheter, säger Shoaib Amin.

- Ett stort problem idag är att konsumenten förlorar så mycket, pga störningar, när man tar emot eller sänder information.

Sändarna är nyckeln

Det Shoaib har gjort är att utveckla nya matematiska modeller för förstärkare och på så sätt förbättrat deras prestation.

- Den algoritm vi utvecklat minimerar störningar och detta hjälper till att höja mängden data i överföringen och därmed systemets kapacitet och effektivitet.

En helt ny modell

Tekniken gör det möjligt att studera unika förstärkares beteende. Sedan har de tagit fram en helt ny modell baserat på denna fysiska kännedom om förstärkaren.

- Detta är den enda modell i inom vetenskapen just nu som både registrerar effektiviteten och övervakar hur mycket datakraft som behövs i varje ögonblick. På så sätt minskar den datakraft som behövs radikalt.

5G

Tekniken kommer att vara av stor betydelse i de nya basstationer som behövs för 5G-tekniken. De stationerna kommer att kräva hundratals förstärkare som opererar samtidigt.

- Då blir det viktigt att spara energi vilket denna teknik gör möjligt. Våra beräkningar ger en besparing på 10-15 procent och då handlar det om miljontals kronor för branschen.

Masterutbildningen i Gävle unik

- Masterutbildningen i Gävle var unik i Sverige, då den behandlade både hardware och software. Det enda lärosätet som tillhandahöll detta program.

Shoaib arbetar nu sedan en månad tillbaka hos Qamcom Research and Technology och han vill stanna och arbeta i Sverige.

- Jag tycker Sverige är förträffligt, förutom kylan under vintern, säger Shoaib.

 

Innehållet i avhandlingen har resulterat i ett antal artiklar som publicerats i internationella tidskrifter och konferenser.

Shoaib Amin försvarar sin avhandling "Characterization and Linearization of Multi-band Multi-channel RF Power Amplifiers" fredag 24 februari kl 10:15 i sal 99:133 vid Högskolan i Gävle.

Opponent är Christian Fager, professor vid Chalmers tekniska högskola. Handledare har varit professor Daniel Rönnow, Högskolan i Gävle, samt professor Peter Händel, KTH.


För mer information, v v kontakta:
Shoaib Amin, doktorand i elektronik vid Högskolan i Gävle
Telefon: 072- 310 21 56
E-post: shoaib.amin@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2017-02-24
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)