Gå till eugreenalliance
Sök

Utbildning om Human Lean halverade sjukskrivningarna

På Högskolan i Gävle pågår en unik forskning och upplevelse-baserad utbildning kring Human Lean.

Tråddrageriet på Fagersta Stainless

Mikael Bergman, produktionschef på Fagesta Stainless, berättar att de först fick kontakt med Human Lean och Högskolan i Gävle våren 2015.

På Fagersta Stainless hade man beslutat sig för att satsa på en förändring av framförallt den avdelning Mikael Bergman ansvarar för, tråddrageriet. Ett problembarn som under många år dragits med stora lönsamhetsproblem, en väldigt hög sjukfrånvaro, dålig kvalitet och effektivitet.

- Jag hade introducerat Human Lean på en mindre avdelning tidigare och då tänkt att det är som gjort för en större industri, där man kan få en väldigt stor och bra effekt, säger Mikael Bergman.

Ledarskap

Hela avdelningen. 10-12 varje gång, deltog i heldagsevent med teori och sedan praktik i trampbilsfabriken. Som en direkt följd av lärdomarna genomfördes så en omorganisation där man bl a ändrade på befattningar, och tillsatte teamledare, med ansvar som produktionsledare.

- Vi hade fortsatt tät kontakt med Högskolan, som också besökte oss och jobbade mycket med ledarskap, beteende och respekt för människan.

Human Lean - respekt för människan

Human Lean står för två olika saker, respekt för människan och kontinuerlig utveckling till det bättre.

- Respekt för människan är som jag ser det, att vi respekterar att alla människor är olika. Vi är bra på olika saker, men alla måste få chansen att bidra med det de kan.

På Fagersta har man valt att anpassa skiftgångar så de anställda ska vara lediga då de har barn, man pusslar och grejjar och man har tagit bort nattskiften.

- Vi anpassar väldigt mycket, vi har anpassat hela avdelningen efter den bemanning vi har och det har blivit en otrolig effekt.

Resultaten kom raketsnabbt

Resultaten kom förvånansvärt snabbt och det blev en otrolig beteendeförändring nere i fabriken, en raketsnabb resa, skrattar Mikael. 

  • Efter första halvåret hösten 2015, minskade sjukskrivningarna med 50 procent och ligger stabilt kvar så.
  • Produktionen ökade med 30 procent
  • Kvaliteten förbättrades


Mikael Bergman

Mikael Bergman


Nu förkommer ingen mobbing

När Mikael började i tråddrageriet, det är ganska stora lokaler och mycket utspritt, så satt många två och två i sin kur eller maskin och fikade.

- Men så började vi riva bort alla småkurer och byggde en stor istället och gemensam matsal. Nu är den matsalen för liten, för nu är alla där och fikar.

De har knytis på fredagarna och det är bra stämning. Mycket av den hårda jargongen från industrin är borta och det förekommer ingen mobbing.

- Vi kör våra tavelmöten, tre ggr/dygn, där vi bland annat stämmer av hur folk mår. Detta är också Human Lean, som jag snappat upp under kursen i Gävle.

- Jag har jobbar på det här företaget i många många år och varit chef i två och halvt år på denna stora avdelning, där det varit kris så länge. Personalen har gjort ett fantastiskt jobb, jag är otroligt imponerad och detta kommer av den inspiration jag fått i Gävle, säger Mikael Bergman.

 


Human Lean Center

HLC bedriver upplevelsebaserad utbildning för både studenter och företag/organisationer. I utbildningen blandas teori, som utgår från resultat av forskningen om Lean, med praktiska moment som sker i den uppbyggda ”Trampbilsfabriken” på Högskolan i Gävle.

- Vår forskning inom Human Lean i CLIP som leds av Bengt Halling har bland annat resulterat i samarbete med Scania, där man har nått goda resultat. Vi är bäst i Sverige om inte bäst i Europa, säger Gunnar Herdin, Human Lean Center.

- Human Lean kombinerar ökad produktion, med ökad kvalitet och lägre sjuktal, där människor mår bra.

Trampbilsfabriken

Den helt unika utbildningen har en produktionsmiljö som gör att man kan visa teorierna om Human Lean. Man har byggt upp en produktionslina där vanliga enkla trampbilar används som objekt och monteras ihop.

- Det finns många aktörer som utbildar i Lean, men det som gör vår utbildning unik är kombinationen forskningsbaserad teori och verklig praktik, och att människan och hälsa ses som grundläggande produktionsfaktorer.

- Lean och i synnerhet Human Lean har mycket att göra med ledarskap. Ett ledarskap som skall vara stödjande, deltagande och som syftar till att
utveckla medarbetare.

- Det kan till exempel handla om att ställa frågor på ett sådant sätt så att man tar fram kreativiteten hos dem som står och arbetar vid produktionslinan. I utbildningen lyfter vi fram och låter deltagarna praktiskt få uppleva vikten av detta ledarskap, säger Gunnar Herdin.


För ytterligare information vv kontakta:
Mikael Bergman, produktionschef Fagersta Stainless
Telefon: 0223-455 41
E-post: mikael.bergman@fagersta-stainless.se


Gunnar Herdin, Human Lean Center, Högskolan i Gävle
Telefon: 076-020 76 00  
E-post: gunnar.herdin@hig.se


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2017-05-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)