Gå till eugreenalliance
Sök

Så ska sjuksköterskor med utländsk examen snabbare komma ut i jobb

Högskolan i Gävle Kompletternade utbildning för sjuksköterskor

Vårterminen 2018 startar Högskolan i Gävle en kompletterande utbildning för sjuksköterskor med examen från länder utanför EU/ESS/ Schweiz.


Regeringen har givit flera lärosäten i uppdrag att bygga upp nya kompletterande utbildningar för personer med utländsk utbildning. En utbildning som ska ge insikter, förståelse och kunskaper för att arbeta som sjuksköterska i Sverige. 

Den kompletterande utbildningen för sjuksköterskor har funnits i flera år vid KI och vid Göterborgs universitet. Nu tillkommer tre andra lärosäten, Högskolan i Gävle, Linnéuniversitetet och Luleå Tekniska universitet, som anordnar utbildningen från våren 2018.

De är redan sjuksköterskor

Det handlar om en ettårig utbildning, som innehåller både teori och praktik.

- Man måste komma ihåg att detta är personer som redan är sjuksköterskor. Så det vi vill förmedla både teoretiskt och praktiskt är; Hur det går till här hos oss, hur man informerar och vad patienten har för rättigheter, säger Bernice Skytt, ansvarig för sjuksköterskeprogrammen vid Högskolan i Gävle.

Utbildningen

När det gäller teorin så kommer deltagarna att träffas i Gävle, det blir många seminarier där man diskuterar tillsammans med kursansvariga och med de andra lärarna. Högskolan kommer också att utnyttja sina nya metodövningsrum.

- Så att man både får pröva sina kunskaper och också i samtal får öva sitt språk. All litteratur är medvetet på svenska.

I Gävle, som får 20 platser, kommer man även att ta emot personer som kommer från angränsande landsting.

- I Uppsala, Dalarna och Sörmland, är de positiva till att hjälpa till med praktikplatser. Det innebär ju att det blir enklare för studenterna, som då kanske kan få ett arbete där de bor.

Det känns så bra

- Jag är jätteglad att vi har fått den här möjligheten att kunna hjälpa dem som har legitimationer från andra länder. De får använda sin kompetens och kommer in i sitt vanliga yrkesliv och vi får fler sjuksköterskor ute i verksamheten, säger Bernice Skytt.

- Vi söker fler sjuksköterskor och ser detta som en väldigt bra väg till en svensk legitimation. Läget på arbetsmarknaden är mycket gott, säger Jens Kandén, kompetensförsörjningsstrateg på Region Gävleborg.


För att läsa utbildningen ska du ha avslutad eftergymnasial sjuksköterskeutbildning från land utanför EU/EES och Schweiz. Du skall ha av socialstyrelsen utfärdat beslut om utredning i form av kunskapsprov för sjuksköterskor. Godkända kunskaper i svenska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3, med lägst betyget godkänd/ E.

Du ansöker till utbildningen senast den 16 oktober på www.antagning.se. Följande dokument ska bifogas eller kompletteras ansökan: meritförteckning, sjuksköterskeexamen, beslut/utredning från socialstyrelsen och betyg i Svenska B eller Svenska 3.

För mer information, v v kontakta:
Bernice Skytt, Universitetslektor i medicin- och vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 82 85
E-post: bernice.skytt@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2017-06-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)