Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sjuksköterskeutbildningen i Gävle hör till dem med minst avhopp i landet

2017-10-17 
Högskolan i Gävle

Både när det gäller utbildningarna till sjuksköterska och till högskoleingenjör hör Högskolan i Gävle till dem med minst andel avhoppade studenter, säger verksamhetsstrateg Micael Melander.

Trycket på högskoleplatser är väldigt högt, men nästan 30 procent av studenterna hoppar av sin utbildning. Detta kostar lärosätet, samhället och studenten stora pengar.

Nu visar en aktuell rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) att utbildningarna till sjuksköterska och högskoleingenjör vid Högskolan i Gävle hör till dem med minst avhopp i landet.

Duktiga på att samverka

- Jag tror att vi på Högskolan i Gävle är duktiga på att samverka med det omgivande samhället och med presumtiva arbetsgivare och att det har betydelse här, säger Micael Melander.

Vi som högskola har ingen sämre kvarvaro än universiteten, slår han fast, snarare bättre i speciella fall. Om man bortser från de krävande utbildningarna med låga meritpoäng.

Det han syftar på är t ex ämneslärarutbildningen, där Högskolan i Gävle har svårare att behålla studenterna genom utbildningen.

- Den sämsta kombinationen, även nationellt, är låga meritpoäng och krävande utbildning. Och där är ämneslärarutbildningen ett kardinalexempel.

Studenter från studieovana miljöer

Högskolan i Gävle har lång erfarenhet av studenter från studieovana hem. Rapporten från UKÄ visar dock inget som tyder på att studenter från studieovana familjer skulle hoppa av i högre grad än andra.

- Tvärtom så ser man en tendens att studenter från studieovana miljöer i högre utsträckning slutför sina studier,

- Säkert överraskande för en del, som det tidigare överraskade att det inte fanns någon skillnad mellan universitet och högskolor när det gäller kvalitet, säger Micael Melander.

Han understryker att Högskolan i Gävle är ett av de lärosäten som har stor kunskap om att rekrytera från bredare grupper.

Text: Douglas Öhrbom

Kontakt

För mer information, v v kontakta:
Micael Melander, verksamhetsstrateg vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 85 05
E-post: micael.melander@hig.se

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-10-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)