Gå till eugreenalliance
Sök

Urbanisering och sårbarhet

Shainghai

Miljöförstöring och klimatförändringar är globala problem som ibland avfärdas som myter eller överdrivna hot. I det sammanhanget spelar media, nya och gamla, en avgörande och central roll, säger arrangören Eva Ekstrand, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Megastäderna

Antalet människor på jorden ökar och stora städer växer sig ännu större. Världsbanken uppskattar att 70 procent av världens befolkning, över sex miljarder människor, kommer att bo i städer år 2050.

I Asien och i Afrika växer massiva megastäder upp i expressfart. I Kina väntas storstäderna explodera i invånarantal och en miljard människor kommer att bo i kinesiska städer inom överskådlig framtid.

Urbaniseringen, i framförallt Asien och Afrika, sker på jordbruksmark som är nästan dubbelt så bördig som världsgenomsnittet, säger Stephan Barthel forskare vid Högskolan i Gävle och Stockholm Resilience Centre.

Läs: "Urbanisering hotar jordens bästa odlingsmark"

Konsekvenserna av detta samt av dålig hälsa och utökade slumområden är frågor som upptar forskare runt om i världen.

De redan utsatta

Samtidigt som megastäderna växer, hotas de som lever utanför städerna av ökande global ojämlikhet.

Med klimatförändringarna förändras levnadsvillkoren för de redan utsatta. Kulturfolk på ögrupperna i Stilla havsområdet håller bokstavligen på att drunkna på grund av stormar och översvämningar medan västvärlden diskuterar handeln med koldioxidutsläpp.

En av talarna på konferensen, Don Kulick, som studerat en by på Papua Nya Guinea, kommer att belysa olika sätt att se på luften vi andas.

Vår tids stora fråga

Under två dagar, 4-5 december,  arrangeras en miljökonferens vid Högskolan i Gävle: "Consuming the Environment - urbanisering och utsatthet".

- Klimatförändringen kommer att tvinga oss att förändra vårt sätt att leva, om vi ska tro miljöforskarna, säger Eva Åsén Ekstrand

- Eftersom detta är en fråga som angår alla kan den varken isoleras till experter inom miljö- och klimatforskningen, eller till politikerna, den angår alla.

Mediernas roll som kunskapsförmedlare

De allra flesta i vår kultur får sin information om klimatet och miljön genom medierna.

- När katastroferna ställer sig i kö, som under hösten, då den ena stormen avlöste den andra i Karibien, ligger det nära till hands att man skjuter ifrån sig varningssignalerna.

Det upplevs som så avlägset att de inte angår oss. De relativt långsamma förändringarna av livsvillkoren för delar av mänskligheten låter sig inte fångas i korta, snabba nyheter.

Konferensen

Välkommen till en tvärvetenskaplig miljökonferens, där du får lyssna till spännande talare och medverka i diskussioner med forskare från hela världen.

- Det blir två spännande dagar med möten mellan människor från olika kunskapsområden, säger Eva Åsén Ekstrand.

 

Datum: 4-5 december
Tid: 9.00-17.00
Plats: Valhall, Högskolan i Gävle

Consuming the environment


För mer information, v v kontakta:
Eva Åsén Ekstrand, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 85 88, 070-180 81 93 
E-post: eva.ekstrand@hig.se


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2017-11-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)