Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vad är sexuella trakasserier?

2018-03-19 

Kom och lyssna på Sandra Dahlén när hon uppmärksammar hur synen på sexualitet och sexuella trakasserier knyter an till #metoo-uppropen.

Sandra Dahlén

I och med #metoo har ämnet sexuella trakasserier och sexism aktualiserats med stor kraft. I sin föreläsning visar Sandra Dahlén hur synen på sexualitet och sexuella trakasserier knyter an till #metoo-uppropen.

Sandra Dahlén

Sandra Dahlén har sedan slutet av 90-talet arbetat med frågor som rör normer och diskriminering, hon har skrivit flera böcker och föreläser inom fältet jämlikhet och sexualitet.

Sandra säger att trots att mycket har hänt så betyder det inte att tjejer och killar har blivit jämlika sexuellt, ramarna för hur en tjej ska bete sig är fortfarande snäva.

Idag är hon en av Sveriges mest anlitade utbildare och föreläsare inom fältet jämlikhet och sexualitet.

Var är #metoo nu, Sarah Ljungqvist?

Det är inte samma mediala uppmärksamhet som i höstas men rörelsen är fortfarande aktiv, kraftfullt aktiv skulle jag säga, säger Sarah Ljungquist, ämnesansvarig för genusvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Det var bara två veckor sedan som initiativtagarna bakom 65 metoo-upprop lämnade in en kravlista i sju konkreta punkter till jämställdhetsminister, Åsa Regnér.

Och på Guldbaggegalan i slutet av januari hade vi uppropet #tystnadtagnings stora galamanifestation där 50 svartklädda skådespelerskor intog scenen mitt under galan och proklamerade nästa steg framåt: Slut på sexism!

Anmälningarna om sexuella trakasserier är också betydligt fler nu, vilket kan ses som en följd av #metoo, de som utsätts tiger inte längre, de anmäler. Och på sociala medier fortsätter berättelserna att komma.

Fortfarande en vulkan

Sarah säger att hon ser att #metoo-upprop väcks i fler och fler länder och att uppropen sprider sig globalt. Hon jämför med rösträttsrörelsen för över hundra år sedan, den spred sig också från land till land och ledde till förändring av kvinnors villkor.

Hon menar att #metoo har en liknande kraft, det är kraftfulla upprop som kommer att ta sig olika former vilka sammantaget kommer att leda till förändring.

- Så det händer saker överallt, det är fortfarande en vulkan, säger Sarah Ljungquist.

Välkommen till en öppen föreläsning

Datum: Onsdag 21 mars
Tid: kl.10.30 –12.00
Plats: Stora Jadwigasalen 13:111 Högskolan i Gävle


För ytterligare information, v v kontakta:
Sarah Ljungquist, ämnesansvarig för genusvetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-191 45 69
E-post: sarah.ljungquist@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2018-03-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)