Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Samarbete med Högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

2018-03-26 

Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.

Projektledarna Erik Arén och Peter Sörell

KTP-projektledaren Erik Arén tillsammans med JPS VD Peter Sörell.

Denna form av samarbete kallas, KTP (Knowledge Transfer Partnerships).

- Företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker att utveckla företaget och Högskolan får i sin tur viktig kunskap att driva forskning kring. Flera företag har spännande projekt igång och vi kommer att berätta om några av dem, säger Ola Wiklund, samordnare för projektet vid Högskolan i Gävle.

JPS Teknik AB

JPS Teknik AB har sin bas i det lilla samhället Färila i Ljusdals kommun i Gävleborgs nordvästra hörn. JPS Teknik AB tillverkar såg- och kapenheter för mobila och stationära skogsmaskiner.

Företaget säljer sina unika produkter på en global marknad och den tekniska lösningen, som är patenterad, bidrar till en lägre bränsleförbrukning för skogsmaskinerna samt ger mindre kapsprickor i timret.

Erik Arén

KTP-projektledaren Erik Arén som anställdes var jägmästare med inriktning mot skogsindustriell ekonomi. Hans CV kompletterades med mycket god ledarskapsutbildning samt att en del av studierna gjorts i Nordamerika.

- Eriks arbete har legat grund för flera av våra aktiviteter på den Nordamerikanska marknaden. Vi har också fått hjälp att titta på vår produktionslogistik och vi diskuterar nu ett forskningsprojekt kring kapsprickor, säger JPS VD Peter Sörell.

Strategiska order från USA

Idag har JPS fått flera strategiska order från USA och företaget är mycket nöjd med KTP-projektledarens arbete.

‒ Vi hade aldrig klarat detta själva, Färila är en liten ort i glesbygd och detta stöd har varit avgörande. Resultaten är långt över förväntan och förstås mycket glädjande för oss, säger Peter Sörell.

Kontakt

För mer information:

JPS Teknik AB
Peter Sörell, telefon: 070-6722307, e-post: peter@jpsteknik.com

Högskolan i Gävle
Ola Wiklund, telefon: 070-5412700, e-post: ola.wiklund@hig.se

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2018-03-26
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)