Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Gävle och Nya Zeeland utvecklar en hälsosammare stad

2018-05-23 

Nya Zeeland och Gävle ligger i framkant när det gäller teknik för att förbättra människors hälsa i städer och nu möts forskarna på ett öppet seminarium på Högskolan i Gävle.


Sensing City    Högskolan i Gävle besöks av en delegation från Nya Zeeland

Doctor Malcolm Campell, Canterbury University Professor Simon Kingham, Canterbury University Professor Mikael Epton, Canterbury District Health Board Doctor Lukas Marek, Canterbury University

Lungpatienten och appen

Man kan t ex utrusta lungpatienter med smartphones med en applikation som de rapporterar medicinering och hälsotillstånd till. Då den är geografiskt positionerad, kan man kontrollera hur patienter rör sig i staden och hur de mår.

Om man samtidigt har sensorer utspridda i staden som mäter luftkvaliteten ser man om det finns korrelationer mellan när patienterna medicinerar mer och när luftkvaliteten är sämre.

- Om man då kan se en sådan korrelation kan man dra vissa slutsatser och använda det som beslutsunderlag vid förändringar i staden, t ex se över trafikflödet på vissa gator, säger Per Andersson, Processledare Future Position X (FPX).

Den smarta staden

Tanken är att skapa en smart stad där beslut är baserade på insamlade data från ett stort nätverk av sensorer och om hur ny teknik kan användas för att förbättra människors hälsa i städer.

Det kan handla om allt från luftkvalitet, till ljudnivåer, till människors aktiviteter. Vi får en bättre planering av hälso- och sjukvård, högre kvalitet och säkrare hjälp till människor.

Christchurch

Staden Christchurch på Nya Zeeland har varit med om två stora jordbävningar under de senaste 10 åren och ställts inför faktumet att bygga upp en ny stad. Då föddes tanken att bygga den smarta staden, att göra sådana anpassningar i staden som gör att människorna som bor där ska ha det så bra som möjligt.

Christchurch har blivit ett centrum för forskning om smarta städer och under resan etablerades ett forskningssamarbete med FPX och Högskolan i Gävle.

Studenter med helt ny kompetens

Högskolan i Gävle har två väldigt framstående forskningsområden, geografiska informationssystem och hälsa i den bredare definitionen (folkhälsa).

Nu skapas något unikt, bryggan mellan hälsa och geografiska informationssystem. Ett nytt ämnesområde och ett nytt forskningsområde och en ny masterutbildning i Geohälsa

- Det kommer ut studenter med en ny kompetens som inte finns på arbetsmarknaden idag. Jag tror att det kommer att finnas många arbetstillfällen även på en global arena, så som FN, SIDA, etc, säger Per Andersson.

Gävle i framtiden

Vi lever i en digitaliserad värld där alla är geopositionerade idag och möjligheterna att samla in relevant information ifrån medborgarna utan att det skulle kosta någonting överhuvud taget, är närmast oändliga.

- Häcken vid övergångsstället där, om den är alldeles för hög så du inte kan se om ett barn springer ut där, det räcker med att tre stycken noterar det. Sedan nästa dag är någon där och klipper häcken.

- Gävle kan vara i framkant här och aktivera sina medborgare på sådana sätt, säger Per Andersson.

Seminarium om Sensing City

Universitetet i Canterbury på Nya Zeeland, besöker 22 -24 maj Högskolan i Gävle för att slutföra forskningsprojektet Sensing city. Ett projekt som Högskolan, Regionen och Future Position X (FPX) drivit det senaste året i samverkan med forskarna från Nya Zeeland.

 

Datum: Torsdag den 24 maj
Tid: 10.15-13.00
Plats: Lilla Jadwigasalen 12:108

 

Missa inte detta mini-seminarium om projektet Sensing City och träffa laget bakom studien.

 

Moderator: Anna Fjällström, Vd Future Position X
Researchers: Prof. Simon Kingham, Canterbury University, Dr. Malcolm Campbell, Canterbury University, New Zealand, Dr. Lukas Marek, Canterbury University, New Zealand: Dr. Mike Epton, Canterbury District Health Board, New Zealand.

 

Kontakt

För mer information, v v kontakta:
Per Andersson Processledare Forskning och Akademi FPX
Telefon: 070-980 88 60
E-post: per.andersson@fpx.se

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto Per Andersson

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2018-11-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)