Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

"Naturligt för Coop Sverige att vända sig till Högskolan för hållbar utveckling"

2018-11-21 

Coop Sverige har alltid arbetat med hållbarhet och vi ser Högskolan i Gävle som en möjlighet att utvecklas framåt och inleder därför vår kooperativa vecka här, säger Anders Stake, VD Coop Mitt.

Högskolan i Gävle


Den kooperativa veckan, en vecka med kooperation i fokus över hela landet, inleds nu med ett seminarium på Högskolan i Gävle, med temat: "Hållbar matproduktion, klimatet och ändliga resurser. Vår tids utmaningar kräver nya lösningar och affärsmodeller, men hur gör vi?"

Program torsdag 22 november Pdf, 897 kB.

Aihie Osarenkhoe och Anders Stake

Aihie Osarenkhoe och Anders Stake


- Högskolan i Gävle arbetar ju med de här frågorna så det var helt naturligt för oss att komma hit. Hållbarhet ligger på något sätt i kooperationens DNA och vi ser Högskolan som en möjlighet för oss att utvecklas framåt, säger Anders Stake.

- Den kooperativa filosofin bygger ju på hållbarhet och med Högskolans vision för en hållbar livsmiljö och vårt forskningstema, hållbara affärsrelationer, så har ni verkligen hamnat rätt här, säger Aihie Osarenkhoe. professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle.

- Det är värdefullt att Coop och andra som har en tydlig hållbarhetsprofil vänder sig till akademin för stöd att utvecklas och bli ännu bättre på det här området. Vi har till exempel alltid arbetat nära Sandvik i forskning som relaterar till hållbarhet, säger Aihie Osarenkhoe.

Att utbilda i hållbarhet

Jens Eklinder Frick

Jens Eklinder Frick, universitetslektor i företagsekonomi vid Högskolan och en av talarna på konferensen, säger att ekonomiordet kommer från grekiskan och betyder just hushållning av resurser eller att se över ditt hus och att företagsekonomi i grunden är att hushålla med sina resurser för hela samhällets fortlevnad.

- Företagsekonomi vid Högskolan i Gävle har haft ett hållbarhetsperspektiv väldigt länge och vår forskningsmiljö, hållbara affärsrelationer, för denna forskning framåt, säger Jens Eklinder Frick.

Han säger att det kan handla om företagens roll i samhället med ett socialt ansvar, cirkulär ekonomi där vi återanvänder resurserna, eller delningsekonomi som bilpooler och liknande, eller om nödvändigheten av organisationsteorins kunskaper när vi nu måste bygga om samhället till en viss del.

- Hållbarhet är något vi tar upp i alla våra kurser och företagsekonomin är både en del av och driver denna utveckling.

Företagsekonomin tar sin samhällsroll på allvar

- Så vi arbetar väldigt aktivt med vikten av hållbarhet i utbildningen och hur ämnet kan bidra till att skapa ett bättre samhälle för hela världen, det är vårt fokus.

Jens berättar också att detta är något som studenterna upplever som väldigt centralt och att väldigt många av deras examensarbeten har bäring på hållbarhet.

- Jag tror ingen skulle säga att det här med hållbarhet, både ekologisk, social och ekonomisk, skulle spela mindre roll i framtiden och vi företagsekonomer kommer att följa det nära och i vissa fall gå i bräschen, till exempel med studier kring cirkulär ekonomi, säger Jens Eklinder Frick.

 


 

För mer information, kontakta:
Aihie Osarenkhoe. professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-191 45 26
E-post: aihie.osarenkhoe@hig.se

Jens Eklinder Frick, universitetslektor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle
Tel: 076-898 82 41
E-post: jens.eklinder.frick@hig.se

Anders Stake, VD Coop Mitt
Tel: 010-747 53 11
E-post: anders.stake@coopmitt.se

 

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto Jens Eklinder Frick: Anna Sällberg
Foto: Aihie Osarenkhoe och Anders Stake: Douglas Öhrbom

Bild på Jens Eklinder Frick kan hämtas här

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2018-11-24
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)