Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studenternas app ska göra våra kulturminnesmärken mer attraktiva

2019-01-30 

Studenterna på dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle har utvecklat en app som ska göra det roligt och spännande att "samla kulturminnesmärken".

Kulturminne Gästrikland

”Kulturjakten”, som appen heter, handlar om att besöka kulturplatser i Gästrikland. Föreningen Naturkraft Gästrikland, som beställt den, vill att människor ska upptäcka hur bra man mår av att komma ut i naturen och samtidigt med detta stimulera turismen.

- Vi vill erbjuda upplevelser som människor efterfrågar och upplevelser i naturen ligger högt när resmål väljs, säger Dennis Nordström, ordförande i Naturkraft Gästrikland.

På jakt efter kulturminnen

I området Högbo, som är det man först blivit klar med, finns tio koordinater som man ska besöka. Det är bara när man står inom tio meter från koordinaten som man kan titta på den och man får poäng efter hur många man plockat. Det finns även en länk som gör att man kan läsa mera om den plats man är på.

- Den moderna tekniken tror vi kan vara ett sätt att intressera ungdomar, men inte bara ungdomar, även gamlingar cyklar ut på geocoaching och letar turfområden, säger Dennis.

Studenterna arbetar nu vidare och nästa område är Årsunda, En tanke är att också skolorna skulle kunna använda appen i pedagogiskt syfte.

- Det här måste vara jättebra för skolorna, man kanske har läst om något, eller flera av objekten, och så ger man sig ut och får då lite frågor på det man läst, säger Mattias Kranse, en av studenterna som utvecklat appen.

Appen Kulturjakten
Kolarkoja


Åke Wallin, utbildningsledare för dataingenjörsprogrammet, menar att man försöker få kurserna så nära verkligheten som möjligt. Han poängterar också att studenterna lär sig under projektets gång och att det blir en extra nerv med externa uppdragsgivare.

Supernöjda studenter

Erik Gidlund ser utbildningen som mitt i prick och tycker att projektet varit suveränt kul. Så kul att han kommit på sig med att sitta uppe sent på nätterna och utvecklat egna appar och på det sättet utökat sina kunskaper.

- Jag är redo och känner att jag fått de kunskaper som arbetsmarknaden efterfrågar. Jag vill ut nu och börja lösa problem, säger Erik Gidlund.

Rebecca Lindberg tycker det varit så roligt att skarpt få testa de kunskaper hon fått under programmets gång, att få sätta dem på prov lite grann. Framåt vill hon plugga vidare på ett masterprogram.

- Jag har fått en väldigt bra bredd i det här programmet och nu känner jag att jag skulle vilja specialisera mig mer, säger Rebecca Lindberg.

För Mattias Kranse har det varit väldigt lärorikt att bli tvungen att vara flexibel mot en beställare, att få testa om kunskaperna räcker för det.

- Jag känner att jag vill ut och arbeta nu och jag känner att jag är väl förberedd, säger Mattias Kranse.

Åke Wallin, utbildningsledare, Dennis Nordström, ordförande i Naturkraft Gästrikland, Erik Gidlund, Rebecca Lindberg och Mattias Kranse sistaårsstudenter på dataingenjörsprogrammet

Åke Wallin, utbildningsledare, Dennis Nordström, ordförande i Naturkraft Gästrikland, Erik Gidlund, Rebecca Lindberg och Mattias Kranse sistaårsstudenter på dataingenjörsprogrammet


För mer information, v v kontakta:
Rebecca Lindberg, student dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 076-260 88 30
E-post: rebecca.lindberg@outlook.com

Errik Gidlund, student dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 073- 057 26 92
E-post: erik-gidlund@hotmail.com

Mattias Kranse, student dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel:
E-post: ofk16mke@student.hig.se

Åke Wallin, utbildningsledare för dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-397 97 72
E-post: ake.wallin@hig.se

Dennis Nordström, ordförande Naturkraft Gästrikland
Tel: 070-314 41 74
E-post: dennis@naturkraft-gestrikland.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto gruppbild: Thomas Persson

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2019-01-30
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)