Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

5G blir en revolution för oss alla

2019-03-12 

5G innebär högre och säkrare datahastigheter och runt hörnet väntar gruvor och skogsmaskiner styrda från distans och självopererande lager och industrier, säger Mahmoud Alizadeh, forskare vid Högskolan i Gävle.

Mahmoud Alizadeh

5G är den femte generationens mobilsystem som kommer att få detta att hända, förklarar Mahmoud som forskar om den avancerade teknologi, med optimerade antenner, förstärkare och mottagare, som är nödvändig för att uppfylla alla de krav som ställs på 5G.

Hans arbete handlar om att få en hög kvalitet på signalen från förstärkarna, att minska felaktigheter och att förenkla modellerna eftersom det behövs många förstärkare för 5G.

- Förstärkarna är mycket komplicerade och kostsamma och det jag gör nu kan bli mycket användbart i denna nya teknik, säger Mahmoud Alizadeh.

Signalen kan spåra ett tåg i full fart

För att få en stark signal används så kallad beamforming, där man istället för att sända signaler i alla riktningar, riktar en verkligt stark signal som fokuserar på användaren via en tunn koncentrerad stråle som dessutom kräver mycket mindre energi.

- Om användarna till exempel är ombord på ett tåg som färdas snabbt kan beamforming ändå behålla en hög kvalitet på kontakten med användarna på tåget.

Mahmoud säger att det finns så många möjligheter med 5G, allt från smarta lösningar för att avlasta vården, till möjligheter att, från distans, styra maskiner i gruv- och skogsindustrin.

- Bilarna kommer att kunna samarbeta med varandra i realtid i trafiken. De kan ge oss en säkrare trafik, där transporter kan ske mycket mer effektivt än idag, säger Mahmoud Alizadeh.

Behövs forskning om biverkningar av högfrekvent strålning

Mahmoud ser det som nödvändigt att vi, förutom att framhålla de imponerande fördelarna med 5G-teknik, nu överväger aspekter för att göra tekniken så miljövänlig som möjligt när det gäller effektivitet, kostnad, strålning och så vidare.

Till exempel vill han se en omfattande forskning genomföras för att undersöka biverkningarna av mycket högfrekvent strålning på människokroppen och andra varelser.

- Detta då 5G-systemet kommer att öka antalet celltorn dramatiskt och de kommer att komma väldigt nära oss och de absorberade strålningarna i våra kroppar blir kraftfullare, säger Mahmoud Alizadeh.


----------------------------------------------

Mahmoud Alizadeh försvarade sin avhandling "Characterisation, Modelling and Digital Pre-Distortion Techniques for RF Transmitters in Wireless Systems" den 18 februari på Högskolan i Gävle

Opponent: Prof. Noureddine Boulejfen, Centre de Recherche en Microélectronique et Nanotechnologie (CRMN), Technopole de Sousse

Betygsnämnd: Dr Kristoffer Andersson, Ericsson AB, Prof. Tingting Zhang, Mittuniversitetet, Prof. Bengt Carlsson, Uppsala universitet

Ordförande: Magnus Isaksson, Högskolan i Gävle

----------------------------------------------

Kontakt


Mahmoud Alizadeh, doktorand i elektronik vid Högskolan i Gävle
Telefon: 070-012 18 79
E-post: Mahmoud.Alizadeh@hig.se

Text: Douglas Öhrbom
Foto: Anna Sällberg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2019-03-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)