- Det betyder jättemycket för mig att få ett sådant här pris. Man lägger ju ner mycket energi och det är för att det är roligt och spännande och stimulerande, men det är också väldigt trevligt att få positiv respons tillbaka, säger David Hallman.
Han vill också poängtera att de i Gävle har en väldigt bra grupp att jobba i och att det är sådana bra samarbeten som gör att man kan få en hög kvalitet på forskningen.
- Man gör inte det här själv, utan man är en grupp som arbetar tillsammans.
En forskargärning som sticker ut
När Skytteanska priset för första gången delas ut på Högskolan i Gävle så går det till David Hallman, därför att hans forskargärning sticker ut. David disputerade 2013 och blev docent i arbetshälsovetenskap 2016 och han har publicerat ovanligt många vetenskapliga artiklar efter disputationen.
Det som utmärker Davids forskning är att han tittar på fysisk aktivitet och stillasittande, både på jobbet och fritiden, och hur den påverkar arbetshälsan. Han säger att den största delen av forskningen inom arbetshälsa annars handlar om vad det finns för risker med att till exempel sitta för mycket på fritiden, eller vad det finns för fördelar med att vara fysiskt aktiv.
"Man glömmer bort arbetet"
- Man glömmer i forskningen bort arbetets betydelse för hälsan och då ser man såklart att det är jättebra att vara aktiv, att man lever längre och att det kan vara farligt att sitta.
Han ser en klar risk att man sedan applicerar detta på jobbet, alltså att det är farligt att sitta på jobbet eller att det är jättebra att vara aktiv på jobbet.
- Men det som är så intressant, är att det finns ganska mycket forskning som indikerar att hög fysisk aktivitet på jobbet kan vara skadligt för hälsan och bidra till kortare livslängd. Det är alltså tvärt om mot det som man alltid får höra om hur man ser på fördelarna med fysisk aktivitet på fritiden.
Gävleforskarna försöker hitta en bra balans
David menar att om man har för tungt arbete och gör samma saker hela tiden så sliter man ut sig och att man då inte heller får den här återhämtningen och hälsovinsterna som man får när man till exempel tränar utanför jobbet.
- Om man har ett tyngre jobb då kan man ju tänka sig att det är bra att sitta, för då hinner man vila upp sig från de andra sakerna.
Han säger att det nya i forskningen är att de ser till hela dagen och hur man delar man upp den på ett bra sätt i olika saker. De tittar på fritiden också och har även studier som tar in sömnen som en del.
- Vi försöker integrera arbetet som en del av livet, i stället för att bara fokusera på arbete eller icke-arbete. Det handlar om att göra det lite lagom och ha en bra variation, säger David Hallman.