Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Gävleforskarna ska få barnens drömmar att flyga

2019-05-21 

16 forskare från Högskolan i Gävle åker nu ut till 16 skolor i länet för att träffa elever i årskurs 4-9 och berätta om just sin forskarresa.

Forskarna från olika discipliner gör detta för att ge inspiration till elever i årskurserna fyra till nio.

- Alla barn drömmer om framtiden och vill göra viktiga saker i sina liv. Det är bra att de förstår att ingenting är omöjligt, säger Signhild Olsson, verksamhetsutvecklare vid RucX, Regionalt utvecklingscentrum vid Högskolan i Gävle.

De följde sin dröm

Hon säger att forskarna vill visa att en forskare en gång själv har varit liten och också haft drömmar och någon kanske har följt sin dröm och kan nu berätta om hur roligt det är,

- Några av våra forskare kommer att återvända till just den skola de själva har gått i. Tänk att kunna säga: "Jag har suttit i de här lokalerna och jag har haft samma drömmar som er och jag kom in på det här." Det blir jättespännande, säger Signhild.

Med mångårig erfarenhet av rektorsuppdrag i flera skolformer så vet hon att om man är lite nördig, då kan man upplevas lite konstig. Hon tror att många av forskarna kan ha sådana erfarenheten, för om man har denna unika förmåga att dyka väldigt djupt i ett ämnesområde så uppfattas det lätt som nördigt.

- Jag tror att väldigt många av barnen i skolan har denna unika förmåga att dyka djupt i olika områden, det vore bra att avdramatisera detta och visa på att som forskare är förmågan att utbilda sig med ämnesdjup, att ”nörda” ner sig, en förutsättning.

- Det allra viktigaste vi lärare gör i skolan, det är att låta eleverna behålla sina drömmar, säger Signhild Olsson.

Tanken är sedan att samla alla forskare och utvärdera och utifrån de samlade erfarenheterna planera för ytterligare forskarturnéer till andra skolor i länet.

Kontakt

Signhild Olsson, verksamhetsutvecklare, RucX, Regionalt utvecklingscentrum vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-426 68 80
E-post: Signhild Olsson@hig.se

Text: Douglas Öhrbom
Foto Sighild Olsson: Marie Hägg
Foto: Forskarbilen: Anna Sällberg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2019-05-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)