Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Stina Oscarson blir hedersdoktor vid Högskolan i Gävle

2019-12-19 

Stina Oscarson är en stark röst i samhällsdebatten och en av initiativtagarna till den uppmärksammade seminarieserien ”hållbar demokrati”, som under flera år pågått vid Högskolan i Gävle.

Stina Oacarson


Stina Oscarson har varit konstnärlig ledare för Orionteatern och chef för Radioteatern på Sveriges Radio och arbetat som regissör och dramatiker på många av landets teatrar. Hon är kulturkrönikör på Svenska Dagbladet och flitigt anlitad som föreläsare och moderator.

Stina har de senaste åren varit en stark röst i samhällsdebatten där hon ständigt återkommit till vikten av att tala med sina meningsmotståndare. ”Det är bara det vi har. Samtal eller vapen” sa Stina Oscarson i samband med att serien startade våren 2017.


Ur Högskolans motivering:

"Stina Oscarson utses till hedersdoktor vid Högskolan i Gävle för att hon under lång tid arbetat för yttrandefrihet, bildning och demokrati. I offentliga samtal och seminarieserier har hon genomlyst såväl vetenskapens möjligheter och trovärdighet som demokratins sårbarhet, genom ett kreativt och öppet tillvägagångssätt.

Oscarsons engagemang i bildningsfrågor, samverkan och arbete för att motverka faktaresistens gör henne mycket värdig som hedersdoktor vid Högskolan."

Läs hela motiveringen Pdf, 125 kB.

---------------------------------

"Det är med största ödmjukhet och respekt jag tar emot denna utnämning. Ärligt talat är jag ännu lite chockad. Att jag utan en enda akademisk poäng blir hedersdoktor. Men jag ser det som ett erkännande av värdet av den enskilde människans bildningssträvanden och folkbildningens obändiga tro på människan," säger Stina Oscarson när hon får beskedet.

Ylva Fältholm rektor vid Högskolan i Gävle, kommenterar utnämningen av Stina Oscarson.

- För ett lärosäte är det av absolut vikt att främja tolerans och öppenhet och att värna det demokratiska samtalet. Här är Stina Oscarson en stark röst och ett föredöme, säger Ylva Fältholm, rektor vid Högskolan i Gävle.

Promoveringen sker vid en ceremoni i samband med Akademisk högtid 24 april 2020.

Kontakt

Tommy Löfgren, kommunikationschef vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 89 42, 073-642 85 49
E-post: tommy.lofgren@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Einar Kling-Odencrantz

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-01-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)