Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Forskare: Andra länder kan lära av Sverige vid social distansering

2020-04-27 

En rapport från Google antyder att under social distansering får naturkontakt större betydelse för människors välbefinnande. Det samstämmer med tidigare forskning vid Högskolan i Gävle. Nu har forskare på Högskolan i Gävle i samarbete med Arkitekturskolan på KTH inlett en ny studie kring hur vi påverkas av social distansering till följd av coronaviruset.

Två äldre hämtar kraft i nauren


I en global rapport från Google kan man se människors rörelsemönster under coronakrisen. Sverige sticker ut eftersom vi inte har lika hårda restriktioner jämfört med de andra länderna och man kan se att i Sverige rör sig människorna mycket mera i naturmiljöer, i och omkring staden än tidigare. Nu startar forskarna i Gävle en ny studie om hur vi påverkas av social distansering till följd av coronaviruset.

Karl Samuelsson

Karl Samuelsson

- Vi är inte överraskade, vår tidigare forskning visar att vi människor återhämtar oss och finner mening och anknytning i naturen och Googles rapporter tyder på att det är extra viktigt när vi har social distansering som vid covid-19, säger Karl Samuelsson, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Karl menar att vi måste tänka om kring naturens förmåga att, förutom att vara en generell motståndskraft vid naturkatastrofer, även kunna stärka människors mentala och fysiska välmående under kriser

- Vi måste använda naturbaserade lösningar i en mycket högre grad än vad vi har gjort hittills.

Sverige kan vara ett exempel

Miljöforskarna i Gävle ser också krisen som en aldrig tidigare skådad möjlighet att lära oss mer om mänskliga förhållanden och människans förhållande till sin livsmiljö.


Stephan Barthel

Stephan Barthel

- Här kan de andra länderna lära sig av Sverige. När de öppnar upp sina samhällen, vad är det folk vill ha när de släpps ut ur sina lägenheter? Den här studien från Google visar att Sverige kan vara ett exempel för andra, säger Stephan Barthel föreståndare för Hållbar Stadsutveckling på Högskolan i Gävle.

Delta i ny studie om distansering

Forskare på Högskolan i Gävle har i samarbete med Arkitekturskolan på KTH inlett en ny studie kring hur vi påverkas av social distansering till följd av coronaviruset.

- Vi befinner oss i en tuff men också unik situation med coronaviruset som det är viktigt att dra lärdomar av, säger Karl Samuelsson.

Delta själv i studien: Klicka här


Kontakt

Karl Samuelsson, miljöforskare vid Högskolan i Gävle
Telefon: 073-759 08 50
E-post: karl.samuelsson@hig.se

Stephan Barthel docent i Geospatial informationsvetenskap och föreståndare för Hållbar Stadsutveckling på Högskolan i Gävle
Tel: 076-360 57 05
E-post: stephan.barthel@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto Stephan Barthel och Karl Samuelsson: Anna Sällberg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-04-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)