Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Doktorand halverade energianvändningen hos världsledande företag

2020-05-11 

En fantastisk förbättring Bumax har gjort och så roligt att se att det stöd och de metoder vi tar fram är till så bra nytta för företagen, säger Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle.

Ida Johansson

Ida Johansson

Ida Johansson var med om att ta fram energikartläggningen vid Bumax, ett av Gästriklands största exportföretag och världsledande tillverkare av premiumskruvar till ubåtar, oljeriggar, cancervård, rymdforskning med mera.

- De fick beskriva sitt hela flöde med drifttider och hur de kör maskiner och vi räknade på energibalans och kom tillbaka med åtgärdsförslag, säger Ida Johansson.

Berättar om projektet i Europa

Ida tycker det är viktigt att hjälpa de här små och medelstora industrierna. Hon säger att de i många fall är väldigt intresserade och ser nyttan med energieffektivisering, men har svårt att göra det på egen hand då de måste prioritera produktionen i alla lägen.

Nu håller hon på med att utvärdera vad de gjort och i ett EU-projekt berätta för andra regioner i Europa om detta.

- VI forskare lär oss också väldigt mycket av att arbeta ute på företagen, de är ju experter på sin verksamhet och det är inte alltid som teorin fungerar i praktiken, säger Ida Johansson.

Bumax halverade energianvändningen

Bumax


Bumax är en världsledande tillverkare av rostfria premiumskruvar och ett av Gästriklands största exportföretag. Ett företag som levererar premiumskruvar till ubåtar, oljeriggar, cancervård, rymdforskning med mera.

Fabriken med huvudkontor i Åshammar i Gästrikland har lyckats minska användningen av energi och elektricitet med över 50 procent.

– Det här är en rejäl bedrift för ett tillverkningsföretag i en stor fabrikslokal och bra både för miljön och vår konkurrenskraft, säger vd Patrik Lundström Törnquist.

Högskolan gav av sitt kunnande

Högskolan i Gävle samlade drygt 50 små och medelstora företag i Gävleborg som under tre år fick tillgång till forskare och erfarna energiexperter från Högskolan. Först gjordes en energikartläggning för att visa hur mycket energi som användes och vilka åtgärder som var kostnadseffektiva att genomföra.

- Vi har gett vidare vad vi kan och har lyckats effektivisera energianvändningen hos företagen med 16 procent i snitt och vi är oerhört tacksamma för den här resan, där vi har fått lära oss också, säger Patrik Thollander, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle.

Patrik Thollander berättar att de nu fortsätter med ett projekt där företagen tränas att effektivisera sitt värdeflöde och ett annat som handlar om säker tillförsel av energi och att de gärna ser fler företag med i dessa nya projekt.

- Det finns också ett mycket stort intresse, hos andra regioner i Europa, att få höra om vad vi har gjort, säger Patrik Thollander.

Kontakt

Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-721 39 70
E-post: ida.johansson@hig.se

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-388 15 79
E-post: patrik.thollander@hig.se

Patrik Lundström Törnquist, vd Bumax
Tel: 070-260 47 05


Text: Douglas Öhrbom
Foto Ida Johansson: Anna Sällberg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-05-11
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)