Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

"När jag känner doften så kommer minnena tillbaka"

2020-10-12 

Forskare vid Högskolan i Gävle utvecklar en app som ska inspirera boende och personal på vård- och omsorgsboenden till att använda trädgården för att främja välbefinnande och hälsa.

Boende på omsorgsboende i trädgården


Hur digital teknik och trädgårdar kan användas för att främja boendes och personals hälsa har studerats i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle.

Eva Dahlkvist, som forskar inom vårdvetenskap har, i 13 kommuner och tre län i centrala och norra Sverige, tidigare undersökt hur trädgårdarna används vid vård- och omsorgsboenden för äldre och de boendes och personalens uppfattning om trädgårdens betydelse för de boendes hälsa.

- Jag såg hur trädgården kan stimulera alla sinnen, väcka minnen som ofta ligger längre tillbaka och hur trädgårdens grönska kan få de boende att må bättre och det är det vi vill använda trädgården till, säger Eva Dahlkvist.

App ska inspirera till utevistelse och samtal


trädgård app


Eva kom i kontakt med Marita Wallhagen, forskare med erfarenhet av digitala verktyg och grön arkitektur, samt Eva Bergsten, som forskar inom arbetshälsovetenskap. De utvecklade ett material som ska kunna inspirera chefer och personal att tillsammans med de boende använda trädgården för ett bättre mående.

- Det vi tagit fram är en prototyp till en app som kan användas för att minnas och skapa samtal kring tidigare naturupplevelser och på så sätt motivera till ökad vistelse i trädgården.


”Med det här materialet kan inget gå fel”

En vanlig uppfattning hos personalen var att det var väldigt roligt och utvecklande att undersöka trädgården tillsamman med de äldre.

- Jag minns en röst från personalen: "Med det här materialet kan ingenting gå fel och det är så positivt att få lära sig om natur, blommor och fåglar. Man kan titta på en fågel och så kan man höra hur fågeln sjunger och prata om den, säger Eva Dahlkvist.

Eller från en äldre dam: "När jag ser en blomma eller tänker på doften så kommer minnena tillbaka, dofter får mig att minnas saker."

Den digitala prototypen finns nu på en website och projektmedel har sökts för utveckling av den i samarbete med Jonas Klingström, verktygsutvecklare vid företaget Harriet AB.

Tanken är att utveckla en app och utvärdera den med en uppföljande studie. Projektgruppen tänker att en sådan app även kan vara användbar på förskolor och andra platser där man vill lära sig mer om naturen och biologisk mångfald.


Övriga medverkande:
Ingela Enmarker, professor i vårdvetenskap, Högskolan i Gävle

Johan Larsson, docent i arbetshälsovetenskap, Senior arbetsmiljöstrateg – LKAB i Östersund

Nils Ryrholm, professor i biologi, Högskolan i Gävle

Magnus Stenmark, fil dr, affärsområdeschef Calluna AB

Kontakt

Eva Dahlkvist, universitetsadjunkt i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 072-465 13 38
E-post: Eva.Dahlkvist@hig.se

Marita Wallhagen, arkitekt och universitetslektor i miljöteknik vid Högskolan i Gävle, projektledare för projektet Trädgården i vård och omsorg, en hälsofrämjande resurs i den smarta, hållbara och livskraftiga staden
Tel: 070-600 96 68
E-post: marita.wallhagen@hig.se

Eva Bergsten, Universitetslektor i Arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 072-2623771
E-post: eva.bergsten@hig.se


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-10-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)