Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu samlas forskarna: "Vi måste göra våra städer hållbara"

2020-11-02 

3 november invigs forskarskolan "Future-Proof Cities" vid Högskolan i Gävle. En unik satsning där forskarna i tillsammans med näringslivet och samhällsplaneringen, direkt ska kunna implementera lösningar för en hållbar stadsutveckling.

Bildcollage hållbar stadsutveckling

År 2050 väntas nära 70 procent av världens befolkning bo i städer, växande städer som skapar möjligheter men också risker för ökade sociala klyftor och för ekosystemen. Det ställer nya krav på att bygga städerna på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.

Företagsforskarskolan "Future-Proof Cities" är en unik satsning där professionell kunskap samlas för att, i samverkan med näringslivet och samhällsplaneringen, direkt implementera lösningar för att utveckla våra städer till klimatsmarta, levande, hälsosamma och trygga platser.

- Forskarskolan är ett lysande exempel på hur forskning i samarbete med aktörer ute i samhället kan medverka till att lösa de utmaningar vi står inför. Tre högskolor som tillsammans verkar för att ligga i absolut framkant kring hållbar stadsutveckling, säger Patrik Thollander, direktör för forskarskolan.

Företagsforskarskolan Future-Proof Cities

"Future-Proof Cities" är en gemensam satsning på forskning inom hållbar stadsutveckling, i nära samverkan med näringslivet och Högskolorna i Dalarna och Mälardalen.

Genom 12 doktorandprojekt kommer kommunernas planering mot en hållbar stadsutveckling att stärkas i dessa regioner. Företagsdoktoranderna, centrum för denna samverkan, planeras att vara anställda inom näringslivet, medan forskningshandledarna finns vid berörda lärosäten. Till dessa knyts från varje företag en mentor.

Stephan Barthel i en kort film om forskarskolan

Kontakt

Patrik Thollander, professor i energisystem och direktör för Future Proof Cities
Tel: 070- 388 15 79
E-post: patrik.thollander@hig.se

Stephan Barthel, docent i Geospatial informationsvetenskap och föreståndare för Urban Studio vid Högskolan i Gävle
Tel: 076-360 57 05
E-post: stephan.barthel@hig.se


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-11-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)