Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Högskolan bidrar med lokal och sjuksköterskor vid massvaccinering

Ett 20-tal anställda vid Högskolan i Gävle kommer att hjälpa till vid massvaccinationerna mot covid-19. Högskolan upplåter dessutom sin stora idrottshall på campusområdet åt vaccineringen.

Vaccin och högskolan

Högskolan i Gävle bistår med lokal och personal till massvaccineringen.

Eftersom Högskolan i Gävle erbjuder utbildningar till både sjuksköterska och specialistsjuksköterska arbetar här en hel del forskare och lärare som i grunden är utbildade sjuksköterskor. Under planeringen av massvaccinationerna har Högskolan blivit tillfrågad av Region Gävleborg om vi har personer som kan hjälpa till att vaccinera.

– Vi är cirka 20 anställda som anmält intresse att hjälpa till vid massvaccineringen. Jag har själv anmält mig och blivit timanställd av Regionen. Det känns bra att vi på Högskolan kan vara med och bidra eftersom vi alla vill bli av med det här viruset, säger Tina Nordström, biträdande avdelningschef i omvårdnadsvetenskap på Högskolan och legitimerad sjuksköterska.

Inför massvaccinationerna har Högskolan har tecknat ett avtal med Region Gävleborg om att använda idrottshallen Idun på campusområdet.

– Det glädjer mig att Högskolan i Gävle kan hjälpa till och bidra för att vi ska få bukt med den pågående pandemin. Både att vi kan upplåta en av våra lokaler och att vi har anställda som kan bistå vid vaccinering känns betydelsefullt, säger Ylva Fältholm, rektor vid Högskolan i Gävle.

– Samma regler angående avstånd som gäller överallt kommer förstås att gälla även där så det kommer att bli cirka 20 vaccinationsstationer i lokalen. De som ska vaccineras kommer att få boka tid via webbplatsen 1177.se eller via Region Gävleborgs telefonsupport, säger Tina Nordström.

De sjuksköterskor som Högskolan bidrar med blir timanställda av Regionen året ut och de styr själva hur många timmar de kan jobba åt Regionen, anpassat efter sina övriga arbetsuppgifter. Det handlar framför allt om att vaccinera under kvällar och helger.

– Det finns ingen minimi- eller maximiarbetstid, utan de är glada för allt vi kan bidra med, Tina Nordström.

Totalt kommer cirka 30 minuter att avsättas per person som ska vaccineras; 15 minuter åt vaccination och 15 minuter åt observation efteråt om personen skulle få någon reaktion.

KONTAKT:
Tina Nordström, biträdande avdelningschef i omvårdnadsvetenskap, Högskolan i Gävle, 073-64 05 967

Anders Munck, pressansvarig, Högskolan i Gävle, 070-794 65 23

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-02-11
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)