Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

15 april är sista ansökningsdag – här är tipsen inför val av högskoleutbildning

2021-04-12 

Lärare, ingenjör eller sjuksköterska? Det är yrken där du med stor säkerhet kan få jobb direkt efter examen. Utbildar du dig däremot till beteendevetare, kommunikatör eller grafiker kan du räkna med tuffare konkurrens på arbetsmarknaden.

Johanna Edholm, studievägledare vid Högskolan i Gävle. Fotograferad 190212.

Johanna Edholm, studievägledare. Foto: Marie Hägg Zetterlund

Är du i valet och kvalet när det gäller vilken utbildning du ska välja? Att börja studera på högskola eller universitet är för många ett stort steg och val av utbildning är ett beslut som behöver övervägas noga.

– Det är viktigt att du inte stressar fram ett beslut. Du ska studera under flera år och det är viktigt att det är ett ämne som verkligen känns rätt. Det kan vara bra att läsa på om vilka möjligheter olika utbildningar ger efter examen, vad du kommer att kunna jobba med och hur arbetsmarknaden ser ut inom branschen, säger Johanna Edholm, studievägledare vid Högskolan i Gävle.

Finns stöd att få

Men hon betonar samtidigt att inget är hugget i sten. Det händer att utbildningsvalet inte känns rätt.

– Märker man efter en tid att det inte känns rätt kan du alltid få stöd från en studievägledare hur du ska gå vidare. Ibland kan en högskoleutbildning kännas tuff från början, men det är inte meningen att du ska kunna allt från början, utan att du ska lära dig längs vägen.

Det finns yrken där konkurrensen väntas vara lägre respektive högre de kommande åren.

– Generellt kan man säga att det är stor efterfrågan inom IT, sjukvård och skola. Mediebranschen är ett exempel på en bransch med hög konkurrens. Det är på grund av att mycket blir ersatt av teknik, men också för att det finns fler utbildade än vad det finns jobb, säger Johanna Edholm.

"Skapa minnen för livet"

Sedan är en viktig pusselbit under studietiden att ha kul.

– Att studera innebär så mycket mer än att skaffa sig ny kunskap och en utbildning. Det handlar också om att ha roligt under tiden, träffa nya vänner och skapa minnen för livet, säger Johanna Edholm.

Text: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-04-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)