- Industriarbetaren kommer inte att försvinna utan får en helt annan, mycket mer utvecklad roll. Den stora utmaningen är kunskapslyftet som behövs för att använda tekniken, säger Niclas Björsell.
Man måste vidareutbilda sitt folk
Digitalisering är nyckeln för att kunna nå hållbarhetsmålen, där mätning och styrning ska minska miljöbelastningen, och här blir de mänskliga resurserna avgörande.
- Att ersätta befintlig personal med säg unga dataingenjörer skulle inte fungera alls. Processkännedomen är nödvändig, det här kunnandet, man måste utbilda om sitt folk och tanken är att lösa detta genom vidareutbildning.
De stöd som finns inbyggt i den nya tekniken ska minska trösklarna. Det kan handla om AR-glasögon som ger extra information, Exoskelett där det behövs styrka, datorhjälpmedel för träna att köra sina utrustningar i en simulerad miljö, eller om att arbeta tillsammans med en robot.
- Tekniken, som tidigare varit i centrum, ska nu istället stödja människan och dessa hjälpmedel kommer att underlätta den kunskapstransformation som behövs.
"Vi är redan där vid Högskolan i Gävle"
EU har listat de framväxande tekniker som ger förutsättningar för Industri 5.0 och Högskolan i Gävle bedriver idag både undervisning och forskning inom de flesta av dessa tekniker.
- Dessutom har vi påbörjat arbetet med det livslånga lärandet och ett flertal kurser inom relevanta ämnen. Vi är redan där vid Högskolan i Gävle.
Kompetensutveckling inom Automation
- Många industrier har kompetensbrist och unga vill att deras arbete ska ha en mening, bidra något till världen. Den här utvecklingen är bra för hållbarheten och vi ska inte vara så oerhört rädda för jobben, de kommer att finnas kvar, säger Niclas Björsell.