Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Satsningar på stadsnära natur leder till ökad exploatering

2021-08-16 

"Det är som en mörk baksida av att skydda och förvalta naturen på ett bra sätt, att det då också blir ett högre exploateringstryck på den naturen", säger Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Studienaturstäder

"När du skyddar naturen och förvaltar naturen på ett bra sätt så att den blir en oas för mänskligt välbefinnande, då blir det en drivkraft för urbaniseringen", säger Stephan Barthel, miljöforskare på Högskolan i Gävle. FOTO: TT

Miljöforskarna i Gävle har tidigare kunnat visa att stadens natur och grönområden, som är och kommer att vara vår vanligaste kontakt med naturen, inte bara skyddar mot klimatförändringar, men också främjar människors hälsa och välbefinnande. Samtidigt ser de att satsningar på stadsnära natur leder till ökad exploatering och att den bebyggs allt oftare.

De rika naturmiljöerna driver urbaniseringen

Nu kan en ny studie, publicerad i antropocen och där Stephan Barthel är medförfattare, visa hur både näringslivet och bostadsbebyggelsen dras mot de här områdena med rikast natur.

- När du skyddar naturen och förvaltar naturen på ett bra sätt så att den blir en oas för mänskligt välbefinnande, då blir det en drivkraft för urbaniseringen, säger Stephan Barthel.

I studien kartlägger författarna de viktigaste naturområdena runt Stockholms län för att identifiera var det är mest sannolikhet att en framtida stadsutvidgning sker. Stockholm växer snabbt och förväntas rymma en befolkning på 3,5 miljoner år 2050, jämfört med cirka 2,4 miljoner idag.

Strategier för att skydda grönområden

I och med att forskarna nu kan bevisa den här trenden, där ökat byggande oundvikligen kommer att påverka de gröna områdena trots ansträngningar att skydda dem, har de tagit fram flera strategier för att styra urbaniseringen så vi inte förstör dessa värdefulla naturmiljöer.

- Det handlar om naturliga bevarandezoner, ekosystemförbättringar och gröna arkitekturlösningar. Och då vi alla har en stark drivkraft av att må bra så kommer dessa strategier att behövas överallt där urbaniseringen pågår, säger Stephan Barthel.

Text: Douglas Öhrbom

Kontakt

Stephan Barthel professor i miljövetenskap och vetenskaplig ledare för hållbar stadsutveckling vid Högskolan i Gävle
Tel: 076-360 57 05
E-post: stephan.barthel@hig.se

Anders Munck, pressansvarig Högskolan i Gävle
Tel: 070-794 65 23
E-post: anders.munck@hig.se

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-08-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)