Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Allt fler är ensamma de sista åren

2023-03-27 

En forskargrupp skall nu undersöka hur det är att bli gammal och sakna både barn och partner.
- Mycket av omsorgen bygger ju på att anhöriga ställer upp, säger Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.

Ensam gammal ser ut genom förnstret

Foto: TT

Forskarna ser en potentiellt sårbar grupp i äldre som saknar det viktiga stöd som partner och barn utgör, och ska nu i ett treårigt forskningsprojekt finansierat av Forte, titta närmare på hur det är att leva den sista tiden utan nära anhöriga.

Var femte person över 60 är skild

Mer än var tredje person i Sverige som är 60 år eller äldre bor ensam och kvinnorna som bor ensamma är nästan dubbelt så många som männen.

De ensamboende är barnlösa i större utsträckning än de som inte bor ensamma. Knappt 20 procent av de ensamboende kvinnorna och nästan 35 procent av de ensamboende männen är barnlösa.

– Det handlar om 225 000 personer över 60 år som bor ensamma och inte heller har några barn, säger Peter Öberg.

"Grey divorce" fördubblades på 20 år

Skilsmässor bland de över 60 år blir allt vanligare och har fördubblats sedan sekelskiftet. Var tionde skilsmässa är i dag en så kallad ”grey divorce”. Tittar man på äldre över 65 år är Sverige idag det enda land där det finns fler frånskilda än det finns änkor/änkemän.

- Dagens äldre var aktiva under 70-talets skilsmässorevolution. De har en liberalare syn på skilsmässor och är beredda att skiljas för att kunna förverkliga sina drömmar på ålderns höst.

– Vår tidigare forskning visar hur viktiga partner och barn är som stödresurser. Vi vill se vad det innebär att sakna nära familj sent i livet och om man har byggt upp alternativa stödnätverk. Intressant är också hur man nu tänker kring de val av familjebildning man en gång gjorde, säger Peter Öberg.

 

Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle och Torbjörn Bildtgård, docent i sociologi vid Stockholms universitet, har under många år forskat om äldres familjerelationer. I projektet om att åldras utan partner och barn deltar även Ingemar Kåreholt, professor vid Högskolan i Jönköping.

Nu har Forte beviljat 3 900 000 kronor för att studera konsekvenserna av att åldras utan nära familj.

Välkommen på After Work med forskare

Välkommen till ett samtal om ålderdom i förändring, 28 mars kl 17.30-19.00 i Musikhuset Sjömanskyrkans Restaurang. Där får du möta Högskolans forskare i en informell och trivsam miljö samtidigt som du kan ta en fika eller något gott att äta.

Kontakt

Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026- 64 82 88, 076- 644 43 13
Mail: peter.oberg@hig.se

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2023-03-27
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)