Sök

Pressmeddelanden arkiv

Pressmeddelande från Högskolan i Gävle.


 • Datum:
  (Fler åtgärdsförlag ger större bubblor. Högerklicka på bilden och öppna den i ett nytt fönster för bättre läsbarhet) Den absoluta merparten förslag berörde organisationen och handlade i huvudsak om ledarskap. Medarbetarna önskar att chefen: Medarbetare om att jobba flexibelt:
  "Lätt att man känner en skuld"

  En ny undersökning visar att den stora utmaningen vid flexibelt arbete är att skilja på jobb och fritid.- Gränssättningen är det verkligt svåra, att man jobbar för mycket och kollar mailen på kvällen utan att räkna det som arbetstid, det finns mycket vi kan förbättra, säger Sofie Bjärntoft som forskar om flexibelt arbete vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Våld Unga kan lära sig undvika bli brottsoffer
  - Vi vet sedan tidigare att omognad förklarar ungas brottslighet men kan nu visa att omognad också har mycket stor betydelse för om unga ska bli offer för våld, säger Amber L. Beckley, kriminolog vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Mathias Cehlin Högskolan i Gävle del av kompetenscentrum som beviljas 63 miljoner
  Ett nytt kompetenscentrum ska bidra till framtidens hållbara energilösningar.Deltagarna beviljas nu 63 miljoner kronor av Energimyndigheten.Bland de 40 deltagarna finns kommuner, andra lärosäten och privata företag.
  Läs mer
 • Datum:
  Guadalupe Francia, Sivia Edling och Daniel Pettersson. Foto: Högskolan i Gävle. Vetenskapsrådet anslår 10 miljoner till forskning om lärandets villkor
  Vetenskapsrådet tilldelar två forskningsprojekt inom forskningsområdet Innovativt lärande drygt 10 miljoner kronor. Det handlar om forskning om hur mobbning påverkar elevers studier och om hur läsandet gått från att utveckla oss som individer till att betraktas som en mätbar färdighet.
  Läs mer
 • Datum:
  Teknikerjakten "Teknikerjakten" får 11 miljoner - för att öka ungas intresse för teknik
  Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond (Ljungbergsfonden) investerar 11.1 miljoner kronor i Högskolan i Gävle för att via "Teknikerjakten" fortsätta öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.
  Läs mer
 • Datum:
  Ylva Fältholm, rektor på Högskolan i Gävle, och Göran Angergård, regiondirektör, Region Gävleborg. FOTO: Marie Hägg/Högskolan i Gävle. Region Gävleborg och Högskolan i Gävle i fördjupat samarbete
  I dag tecknar Högskolans rektor Ylva Fältholm och regiondirektör Göran Angergård en överenskommelse som innebär en satsning på ett tätare samarbete som kommer att bidra till såväl regional utveckling som utvecklingen av starka utbildnings- och forskningsmiljöer.
  Läs mer
 • Datum:
  Höghammar Idrottslärarna gör underverk på särskolan
  På Höghammars gymnasiesärskola handlar idrott om rörelseglädje och man samarbetar nära med Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Wasa, svenska polarforskningssekretariatets station på Antarktis Forskare till Antarktis för att förstå vår egen vårflod
  - Våra mätningar kommer att hjälpa oss beräkna snömängder även i Sverige, för att bättre planera för översvämningar och vattenförsörjning, säger Andrew Mercer, glaciolog och lärare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  HiG-forskare Var åttonde ung har tagit preparat för att förändra sin kropp
  Prestationshöjande och muskelbyggande preparat är vanligare bland ungdomar än vad som tidigare kommit fram, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle.Var åttonde person i åldern 16-25 år har använt eller använder preparat som är muskelbyggande eller har som syfte att förändra kroppens utseende, visar enkätsvar från 2101 svenska ungdomar.
  Läs mer
 • Datum:
  Greta Thunberg vid Bristol Youth Strike Fem egenskaper som gjort Greta Thunberg till en ledare
  Genom att djupstudera artiklar från stora tidningar i Sverige och andra länder har Komalsingh Rambare och Nessica Nässén, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, identifierat egenskaperna de tror är orsakerna till fenomenet Greta Thunberg.
  Läs mer
 • Datum:
  Klassrum Effektivitetskulten ger inte tid att se enskilda elevers behov
  - Jagande efter effektivitet och tid omöjliggör att alla kan hänga med och så kan vi inte ha det i skolan, säger Silvia Edling professor i didaktik vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Mordplats Amir Rostami: "Våld föder våld, och våldet verkar bli brutalare"
  - Tyvärr tyder vår studie på en brutalisering av våldet. Man skjuter och hugger mot huvud och hals för att döda, likgiltiga för konsekvenserna. Och de som inte råkar dö, är väldigt skadade när de kommer till sjukhuset, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Sjuksköterska ”Vi måste få fler invandrade sjuksköterskor att kunna utöva sitt yrke”
  Ny studie visar att kompletteringsutbildningen för sjuksköterskor från länder utanför EU ger trygghet och beredskap att arbeta i Sverige. De senaste tre åren har dock relativt få av de sökande, 300 av 1800, nått svensk sjuksköterskelegitimation.- Vi vill se vad som kan göras för att få fler ska kunna arbeta som sjuksköterskor, säger Denice Högstedt, forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Amir Rostami Amir Rostami - Ny vetenskaplig ledare vid Högskolan i Gävle
  Amir Rostami, docent i kriminologi, har utsetts till biträdande vetenskaplig ledare för Högskolans profilerade forskningsområde, Hälsofrämjande arbete.
  Läs mer
 • Datum:
  Köpenhamn cykelstaden Unik chans att i nya stadsmiljöer ändra vanor som är negativa för miljön
  - Att vädja till logik och värderingar för att bryta cementerade vanor räcker inte. Men nu då vi ska bygga så mycket nytt finns en unik chans att få miljön att främja de beteenden vi vill se, säger Noah Linder, miljöpsykolog vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Anna Efverman 18 miljoner till forskning om inkluderande arbetsliv vid Högskolan i Gävle
  Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) tilldelar det strategiska forskningsprogrammet Inkluderande arbetsliv vid Högskolan i Gävle 18 miljoner kronor för forskning om canceröverlevares arbetsliv.– Det är fantastiskt att få förtroendet att bedriva den här forskningen och kunna bidra till ett hållbart arbetsliv under och bortom cancersjukdom, säger Anna Efverman, huvudsökande och forskningsledare för Inkluderande arbetsliv.
  Läs mer
 • Datum:
  Sajid Rafique Ny teknik kan göra kroppsarbete 60 procent lättare
  Tekniken med exoskelett blir allt mer effektiv.Eksovest, en variant av exoskelett kan minska muskelansträngningen med 60 procent för arbetare inom industri-, logistik-och byggsektorn, enligt en ny studie vid Högskolan i Gävle.- Det finns mycket problem med skador och sjukskrivningar inom dessa sektorer. Exoskelett skulle kunna vara en viktig del av lösningen om användningen ökar, säger Sajid Rafique, forskare inom robotik vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Distansarbetare Distansarbetare rör sig mera och är mer avslappnade
  - Det som kanske överraskade mig är att distansarbetare var mer avslappade, säger Linda Widar som forskar om distansarbete och hälsa, vid Högskolan i Gävle
  Läs mer
 • Datum:
  Man vid skogstjärn Skogen blev räddningen för många stockholmare under pandemin
  - När människor kanske kände att de inte vågade gå i sin vanliga stadspark på grund av risken för smittan, blev skogen en oas för att återhämta sig och bli av med stress, säger Karl Samuelsson, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Hemlös kvinna i Stockholm Hemlösa kvinnor fråntas sin värdighet i mötet med vården
  - De här kvinnorna möter ofta fördomar i vården, om att alla hemlösa är missbrukare som försöker utnyttja sjukvården för att sno till sig någonting, säger Martin Salzmann-Erikson, forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Tung trafik på motorväg. Foto: Fredrik Sandberg/TT Vätgas som bränsle skulle kunna minska utsläpp från vägtransporter med 70 procent
  Gävleborg och Dalarna positionerar sig som ledande i Europa när det gäller vätgasutveckling. Fördelarna med vätgas som bränsle uppmärksammas alltmer och en ny forskningsrapport från Högskolan i Gävle visar att vätgasdrivna lastbilar skulle kunna minska utsläppen från transporter till och från Gävle hamn med 70 procent.
  Läs mer
 • Datum:
  För större bild öppna i ett nytt fönster Högskolans forskare sticker ut - citeras näst mest per krona
  - Vetenskapsrådets data visar att vid Högskolan i Gävle produceras forskning av hög kvalitet och till en låg kostnad, säger Lars Bengtsson, prorektor vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Robot Baxter Robotar viktig del av lösningen vid framtida pandemier
  Robotar kan minska smittspridningen av Covid-19 och vara en viktig del av lösningen vid framtida pandemier.
  Det visar en ny vetenskaplig artikel från Högskolan i Gävle.
  – Robotar har många användningsområden vid pandemier och de sprider inte virus på samma sätt som människor, säger Rabé Andersson, forskare inom elektroteknik, som skrivit artikeln.

  Läs mer
 • Datum:
  Komalsingh Rambaree Europas finaste pris för forskning om socialarbetares nyckelroll i kampen mot miljöhoten
  Komalsingh Rambaree, docent i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, fick förstapriset då European Association of Schools of Social Work utsåg årets bästa forskningsartikel 2021.- Stora klimatstörningar bär med sig fattigdom, fördrivning och psykisk ohälsa, socialarbetare kan spela viktiga roller för en nödvändig samhällsförändring, säger Komalsingh Rambaree.
  Läs mer
 • Datum:
  Äldrevård Bristfällig organisation ofta orsak till sjukskrivningar och ryggproblem inom äldrevården
  En ny stor studie vid Högskolan i Gävle i samarbete med Nationella Forskningscentret för Arbetsmiljö i Köpenhamn visar att vårdavdelningarnas organisation har avgörande betydelse för uppkomsten av ryggsmärtor och sjukskrivningar för vårdpersonal inom äldrevården.
  Läs mer
 • Datum:
  Nödlandningen på Hudson river 15 januari 2009 Sju av tio piloter skulle misslyckats med Hudson-nödlandningen
  När en Airbus slår eld strax efter start fattar kapten Chesley Sullenberger ett blixtsnabbt beslut, att landa i Hudson River i New York, och räddar samtliga passagerare. "Det handlar inte om tur, vissa piloter har en förmåga att tänka snabbt under extrem stress och vårt test visar vilka de är," säger Eduardo Rosa, neurokognitiv forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Översvämning i Gävle Ny studie ger säkrare bild för byggande nära vattendrag
  En ny studie vid Högskolan i Gävle ger en mer tillförlitlig bild för byggande i anslutning till vattendrag och vilka områden som riskerar översvämningar.Kunskapen om var byggande kan ske med hänsyn till översvämningsrisker är dessutom begränsad inom stadsplaneringsfunktionen i många av landets kommuner, enligt en enkätundersökning med koppling till studien.
  Läs mer
 • Datum:
  Studienaturstäder Satsningar på stadsnära natur leder till ökad exploatering
  "Det är som en mörk baksida av att skydda och förvalta naturen på ett bra sätt, att det då också blir ett högre exploateringstryck på den naturen", säger Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Matteo Giusti Ny stor studie ska kartlägga Gävlebornas hälsa
  Genom att samla data med hjälp av aktivitetsarmband och en ny app ska forskare undersöka kopplingen mellan stadsmiljön och Gävlebornas hälsa.- Vi hoppas få så många boende i kommunen som möjligt att ställa upp, säger Matteo Giusti, forskare inom Miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Lovisa Pettersson Stor satsning på utekontor vid Högskolan i Gävle
  Lovisa Pettersson, prisbelönad designer och tidigare student vid Högskolan i Gävles industridesignprogram, får 300 000 av Vinnova för att utveckla miljöer för utekontor och möten på campus.
  Läs mer
 • Datum:
  Soprum Det räcker inte med att utbilda fram rätt miljöbeteende
  - Vår forskning visar att det inte alltid räcker att utbilda fram rätt miljöbeteende eller att göra det lätt att göra rätt, ibland måste det bli svårare att göra fel också, säger Noah Linder
  Läs mer
 • Datum:
  Ingrid Nordqvist, utbildningsledare för ämneslärarprogrammet i svenska. Ämneslärarutbildningen i svenska på Högskolan i Gävle håller "hög kvalitet" enligt UKÄ
   Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har följt upp den nationella utvärderingen av ämneslärarutbildningar i bland annat svenska och matematik. Uppföljningen visar att ämneslärarutbildningen i svenska med inriktning mot gymnasiet vid Högskolan i Gävle nu håller hög kvalitet.
  Läs mer
 • Datum:
  Raggare Ska Gävlestudent lösa plågan med ljudterror från epa-traktorer och raggare
  Hög musik från bilar på nätterna var största orsaken till polisanmälningar i Värmland och Dalarna sommaren 2020. Jenny Andersson, kriminologistudent från Högskolan i Gävle, har lösningar och BRÅ vill nu publicera hennes rapport.
  Läs mer
 • Datum:
  Daniel Bäckström. Högskolans utbildning genererar framgångsrika fotbollstränare
  Högskolan i Gävles tränarutbildning i fotboll har visat sig vara ett lyckat koncept. En rad studenter har nått stora framgångar efter studierna och flera har nu toppuppdrag som tränare för fotbollsklubbar i allsvenskan.
  Läs mer
 • Datum:
  Blommande körsbärsträd vid Högskolan i Gävle Regeringen utser Amir Rostami att leda kampen mot välfärdsbrottsligheten
  Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill se Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle, som ledare för att stärka förmågan att bekämpa de organiserade brotten mot välfärden.
  Läs mer
 • Datum:
  Industriarbetare med AR-glasögon Framtidens industriarbetare är inte mest hotad - det är fotomodellen
  - Framtidens operatör kommer att vara ett delvis nytt och mycket mer mångfacetterat yrke än idag, aktiv på ett helt annat sätt med hjälp av teknologin, säger Niclas Björsell, docent i elektronik och forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Designstudenter Anteckningsbok av äggskal och material som gör 3D-skrivare miljövänliga - designstudenter bakom ny utställning
  Biokomposit istället för plast till 3D-skrivarnas utskrifter och äggskal som används till en ny sorts papper.Nu visar avgångsstudenterna på industridesignprogrammet vid Högskolan i Gävle upp sina examensarbeten i en digital utställning.

  Läs mer
 • Datum:
  Elisabeth Häggström och Ingela Enmarker Ny studie: Är Gävle en äldrevänlig stad?
  2019 togs Gävle kommun upp i FN-organet WHO:s nätverk för äldrevänliga städer.
  En uppföljande studie vid Högskolan i Gävle där äldre deltog i fokusgrupper visar att kommunen i stort lever upp till FN-nätverkets krav.

  Läs mer
 • Datum:
  Osebergsskippet Norska vikingaskepp bevaras med hjälp av forskning vid Högskolan i Gävle
  På Vikingskipshuset i Oslo förvaras vikingatidens bäst bevarade skepp.Med hjälp av en metod utvecklad på Högskolan i Gävle kan luften i museet förbättras så att de känsliga vikingaskeppen inte bryts ned på grund av stora mängder besökare eller årstidernas skiftningar.
  Läs mer
 • Datum:
  Rodrigo Lozano Studenterna får inte lära sig hur de praktiskt kan bidra till en hållbar värld
  - Vi har undersökt 15 universitet i olika länder och resultaten är nedslående. Vi behöver tänka om och fokusera på att ge studenterna praktiska verktyg, säger Rodrigo Lozano, forskare inom industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Elbil som laddas Elbil mer förmånligt med nya regler – ny webbsida förenklar bilköp
  Det är en utmaning att få en bra överblick över kostnader för den som vill köpa ny bil idag.Forskare på Högskolan i Gävle har därför tagit fram en webbsida där man kan beräkna totalkostnader både för leasingbilar och bilar som är köpta på privatmarknaden.
  Läs mer
 • Datum:
  CLIP resultatkonferens Så har 12 år av forskning utvecklat länets industriföretag
  Nu berättar forskarna själva om resultaten från det center som 2009 bildades vid Högskolan i Gävle för att utveckla och förnya regionens industriföretag.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle Gävle lyckas attrahera män till socionomutbildningen
  Landets populäraste socionomutbildning, vid Högskolan i Gävle, har också i särklass flest män som sökande. Av de 8120 som sökt höstens utbildning vid Högskolan i Gävle är 1328 män, nästan dubbelt så många som för näst populäraste utbildningen vid Göteborgs universitet.
  Läs mer
 • Datum:
  Studenten Shaikh Masud Rana och Niclas Björsell Högskolans robotlabb unika i Sverige
  - I våra automationslabb kan ingenjörsstudenter testa sina simuleringar av en konvoj förarlösa fordon och industrin hur automatisering kan fungera för dem, säger Niclas Björsell, docent i elektronik och forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle Nästan 10 procent fler valde Högskolan i Gävle i första hand
  Högskolan i Gävle är landets mest populära högskola när det gäller förstahandsval till utbildningsprogram i höst. Totalt sett har antalet sökande som vill läsa kurser eller program vid Högskolan i Gävle i första hand ökat med över 1000 personer jämfört med 2020.
  Läs mer
 • Datum:
  Film som visar spridningen av covid-19 i USA från januari till augusti 2020 Professor: Vi har upptäckt gåtan bakom spridningen av covid-19 i USA
  - Vår upptäckt gör det möjligt för oss att se mönster som de konventionella metoderna inte kan upptäcka. Som vilken effekt olika åtgärder för att begränsa smittan har, säger Bin Jiang, professor i samhällsbyggnad vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle har den i särklass största ökningen av masterstudenter
  Högskolan Gävle står för den i särklass största ökningen, bland svenska lärosäten, i antal antagna till höstens masterutbildningar, från 219 förra hösten till 403, en ökning med 84 procent.
  Läs mer
 • Datum:
  15 april är sista ansökningsdag – här är tipsen inför val av högskoleutbildning
  Lärare, ingenjör eller sjuksköterska? Det är yrken där du med stor säkerhet kan få jobb direkt efter examen. Utbildar du dig däremot till beteendevetare, kommunikatör eller grafiker kan du räkna med tuffare konkurrens på arbetsmarknaden.
  Läs mer
 • Datum:
  Coronarestriktioner Forskare om pandemirestriktioner: Öka efterlevnaden istället för att satsa på många restriktiva åtgärder
  Svar från 9500 invånare i 11 länder i en EU-finansierad studie, har gett forskarna en insikt i hur regeringar bör agera för att stoppa spridningen av viruset. - Att genomföra en kombination av många restriktiva åtgärder har motsatt effekt, öka istället efterlevnaden av åtgärderna, säger Sofia Wikman, forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Kristina W Forskare på Högskolan skrev mest nedladdade avhandlingen 2020
  Kristina Walldén Hillström, forskare och lärare inom didaktik på Högskolan i Gävle, disputerade vid Uppsala Universitet i juni 2020.Hennes doktorsavhandling blev den mest nedladdade av alla förra året på Skolporten, ledande digital portal för forskning inom utbildningsvetenskap i Sverige.
  Läs mer
 • Datum:
  Pulsen användare i miljö Designstudenten Oliver prisad - Vill få ungdomar att röra sig mer
  Högskolan i Gävles industridesignstudent Oliver Sharp fick Knowits pris på 34000 kronor för "Pulsen", som ska inspirera stillasittande mellan- och högstadieelever att röra på sig och umgås på rasterna.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle 40 miljoner till rättvis miljöforskning i samarbete med fackföreningar och näringsliv
  - Det är helt avgörande att åtgärderna för att ställa om är socialt accepterade och upplevs som rättvisa, säger Stephan Barthel, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle och en av programledarna.
  Läs mer
 • Datum:
  Sovande man med hund Unik forskning: Hemarbetande under pandemin sover längre men är lika produktiva
  - Ja, de sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Branden i Västmanland 2014 "Långt efteråt ser och känner jag branden, den har förändrat mitt liv"
  - Hjälparbetet behöver ta större hänsyn till att de som tvingades fly för sitt liv har så mycket starkare upplevelser, som under lång tid kommer påverka deras inre värld, säger Igor Knez, professor i psykologi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Översiktsbild Högskolan i Gävle Nytt samverkansavtal mellan Gävle kommun och Högskolan i Gävle
  Ett fördjupat och breddat samverkansavtal ska bidra till att säkra kommunens och näringslivets behov av kompetens och stärka högskolans forskning och utbildning. Avtalet omfattar fyra fokusområden och har som övergripande vision att bidra till ett hållbart samhälle. 16 mars skrivs avtalet under av kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S), och rektor för Högskolan i Gävle, Ylva Fältholm.
  Läs mer
 • Datum:
  Stålverk SSAB Luleå Ny kylmetod minskar stålindustrins miljöpåverkan radikalt
  "I våra unika testriggar har vi utvecklat metoder att kyla stål som spar energi, minskar vattenåtgången upp till 50 procent, kräver mindre råvara och ger produkter med längre livslängd", säger Mohammad Jahedi, forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Ung tjej pluggar samtidigt som hon har musik i lurarna Att plugga till musik försämrar kreativiteten väsentligt
  Den spridda uppfattningen att musik ökar kreativiteten punkteras av forskare från Högskolan i Gävle och två universitet i England som säger att den har motsatt effekt.
  Läs mer
 • Datum:
  Bild på våld Samarbetet utbrett mellan Sveriges organiserade brottslingar
  Forskning visar att det finns cirka 15 000 verksamma inom miljöer som beskrivs som organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism i Sverige.
  - Det borde inte förvåna eftersom det finns en mängd andra resultat som både borde alarmera och oroa, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Operationssal Gynekologer negativa till rekonstruktiv kirurgi för könsstympade
  - Gynekologer i Sverige är väldigt polariserade till klitorisrekonstruktioner och vår nya studie är en av mycket få som gjorts, säger Malin Jordal, forskare och lektor i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Vaccin och högskolan Högskolan bidrar med lokal och sjuksköterskor vid massvaccinering
  Ett 20-tal anställda vid Högskolan i Gävle kommer att hjälpa till vid massvaccinationerna mot covid-19. Högskolan upplåter dessutom sin stora idrottshall på campusområdet åt vaccineringen.
  Läs mer
 • Datum:
  Århus Danmark Forskarna överraskade: Städerna i Danmark både tätare och grönare
  För första gången kan nu forskare från Högskolan i Gävle, med hjälp av satellitbilder, visa att städerna i Danmark de senaste 20 åren, mellan 1995-2015, blivit både tätare och grönare.
  Läs mer
 • Datum:
  Möbler från utställningen Designstudenter visar framtidens kontorsmöbler
  Designstudenter på Högskolan i Gävle har skapat det som kan bli framtidens kontorsmöbler i samarbete med Edsbyn, ledande producent av hållbara möbler.Måndag 8 februari öppnar en digital utställning där studenternas innovationer visas upp.
  Läs mer
 • Datum:
  Grenar och trädtoppar kan minska utsläpp från tung trafik med 90 procent
  Ny forskning från Högskolan i Gävle visar att spill från skogsbruket kan ge stora mängder biobränsle, och i förlängningen utsläppsminskningar av växthusgaser motsvarande 88-94 procent för tunga transporter på vägarna i Sverige.De tunga transporterna står för en betydande del av de svenska utsläppen av växthusgaser.- Här finns en stor och outnyttjad potential, säger Shveta Soam, forskare inom miljövetenskap på Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Kemifabrik Hyra istället för att köpa kemikalier skulle göra underverk för miljön
  - Vårt koncept skulle minska de kemiska utsläppen i atmosfären från dagens hundratals ton, till 10-20 ton per år, säger Rodrigo Lozano, forskare inom industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle välkomnar nationell vätgasstrategi
  Igår lanserade Fossilfritt Sverige en nationell vätgasstrategi som ska accelerera utvecklingen mot att göra landet fritt från fossila bränslen.Högskolan i Gävle bidrar till strategins genomförande genom ett forskningsprojekt som ska kartlägga hur aktörerna inom sektorerna industri, transport och energi kan ersätta fossila bränslen med vätgas.
  Läs mer
 • Datum:
  E-handels lager Facket välkomnar Högskolans forskning om de nya jobben i e-handeln
  - Handels efterlyser detta och det är första gången som arbetsmiljön i dessa lager undersöks, säger Jennie Jackson, forskare inom arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle
  Läs mer
 • Datum:
  Naturen som kraftkälla Akademiker hämtar kraft från naturen under coronapandemin
  En ny studie från Högskolan i Gävle visar att naturen är den överlägset största resursen när högskolornas akademiker behöver hantera stress och distansarbete under coronapandemin.
  Läs mer
 • Datum:
  Nuria Bautista Puig Hållbarhetsforskare vid Högskolan i Gävle prisad i USA
  - Detta är ett erkännande av mitt arbete och jag blev verkligen överväldigad, säger Nuria Bautista Puig, hållbarhetsforskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle exteriör Miljonregn över Högskolans forskning
  Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige beviljar drygt 12 miljoner kronor ur Europeiska regionala utvecklingsfonden till fyra forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Tensta centrum "Coronastrategin var en strategi för en homogen befolkning"
  Migranterna hade en livsstil och ett sätt att leva som inte förväntades av den svenska strategin. Det ser ut som om de ansvariga helt missade detta i sina förberedelser, säger Komalsingh Rambaree, docent i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Karl Hillman Så gör vi en grön omstart efter pandemin
  Pandemin har lett till en viss minskning av utsläpp av växthusgaser.För att trenden ska fortsätta när världsekonomin tar fart igen krävs en medveten satsning på hållbarhet, menar Karl Hillman, docent i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.– Vi behöver fördela om ekonomiska resurser och ändra våra beteenden. Annars är utsläppen snart tillbaka på samma nivå som före krisen, säger han.
  Läs mer
 • Datum:
  Johan Colding Gröna jobb krävs för att stå emot städernas kommande kriser
  - Om vi är tidigt ute och anpassar städerna för kommande kriser så har vi mycket större chanser och vinner ekonomiskt, säger Johan Colding, föreståndare för Urban Studio vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Stephan Barthel Stephan Barthel världens mest citerade forskare om gröna städer
  Nyligen publicerades Clarivates årliga lista på världens mest citerade och inflytelserika forskare och den visar återigen att Stephan Barthel, grundare av Urban Studio vid Högskolan i Gävle, är en av de mest citerade forskarna i världen.
  Läs mer
 • Datum:
  Mobbning i skolan Så minskades mobbningen i kommunens skolor med 40 procent
  I Gävle vet lärarna vilka barn som är utsatta och de stoppar mobbningen av minst tre av fyra elever varje termin, säger Peter Gill, professor i pedagogik vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Våld Våldet på arbetet ökar ofta där man skurit ner på personalen
  När arbetsgivare skär ner på personal rapporteras fler incidenter om våld till Arbetsmiljöverket, visar forskning. Våldet sker oftast på arbetsplatser där kunder eller klienter är i behov av hjälp och stöd.
  - Det här är ytterst en arbetsmiljöfråga, säger Sofia Wikman, kriminolog vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Bildcollage hållbar stadsutveckling Nu samlas forskarna: "Vi måste göra våra städer hållbara"
  3 november invigs forskarskolan "Future-Proof Cities" vid Högskolan i Gävle. En unik satsning där forskarna i tillsammans med näringslivet och samhällsplaneringen, direkt ska kunna implementera lösningar för en hållbar stadsutveckling.
  Läs mer
 • Datum:
  Stort lager för paket Missförstånd kan göra transportfirmor till miljöbovar
  -Varför uppfyller inte logistikindustrin de gröna mål som förväntas av den med tanke på överflödet av teknik som stöder detta, frågar sig Amer Jazairy, forskare inom hållbar logistik vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  dagis Ny studie ska förbättra landets förskolelokaler

  Forskare på Högskolan i Gävle ska undersöka hur landets förskolebyggnader kan bli bättre.
  Studien ska kartlägga hur lokalernas utformning kan gynna pedagogiken och det dagliga arbetet på förskolorna.
  - Detta är en ny typ av studie. Resultatet ska bland annat kunna användas av kommuner som planerar nya förskolor eller bygger om befintliga lokaler. Det är inte enbart en fastighetsfråga att bygga en ny förskola, utan det är i allra högsta grad ett projekt för förskolans verksamhet med pedagogisk idé, organisation och arbetssätt, säger Annika Elm, forskare inom Innovativt lärande på Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Boende på omsorgsboende i trädgården "När jag känner doften så kommer minnena tillbaka"
  Forskare vid Högskolan i Gävle utvecklar en app som ska inspirera boende och personal på vård- och omsorgsboenden till att använda trädgården för att främja välbefinnande och hälsa.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle Miljoner till forskning vid Högskolan i Gävle
  Forte* har beslutat bevilja forskning om socialt arbete och kriminologi tre anslag om sammanlagt närmare sju miljoner kronor.
  Läs mer
 • Datum:
  Peder Zandén Kjellén El, diesel eller hybrid? Ny räknemodell förenklar bilköp

  El, diesel, bensin eller laddhybrid? För den som ska skaffa en ny bil idag är valet långt ifrån givet. En ny beräkningsmodell som forskare från Högskolan i Gävle har tagit fram ger översikt och kan göra valet enklare.
  Läs mer
 • Datum:
  Vätgas Projekt ska visa hur vätgas kan ersätta fossila bränslen
  Vätgas är en viktig pusselbit för att Sverige ska nå klimatmålen till 2045.
  Men övergången till fossilfria bränslen är en krävande process för både industri- och transportsektorn.
  Därför har Högskolan i Gävle tagit initiativ till ett projekt kring vätgaslösningar, där Svea Vind Offshore redan är en samarbetspartner.

  Läs mer
 • Datum:
  Jerzy Sarnecki Högskolan storsatsar mot våldet
  - Våldet lyfts i media och bilden blir lätt att våldet hela tiden ökar. I en seminarieserie vill vi berätta vad forskningen egentligen säger om våldet i samhället, säger Sara Skoog Waller, forskare i psykologi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Jörgen Holmberg Distansstudier kräver socialt sammanhang
  Tekniska lösningar och självstudier är ofta i fokus på distansutbildningar, men möjligheten till ett socialt sammanhang för studenterna är minst lika viktigt, enligt forskare på Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Lärare med elever Socialt engagemang riskfaktor för lärare
  En av tio lärare i Sverige är drabbade av stressrelaterad utmattning – en 50 procent högre andel än hos övriga yrkesgrupper.
  - De lärare som har ett starkt socialt patos och engagerar sig djupt i elever och kollegor är mest utsatta, säger Ola Nordhall, universitetslärare i psykologi och doktorand inom arbetshälsa vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Mångfaldsbarometern 2020: Ökad polarisering mellan könen - De flesta partiers väljare positiva till mångfald
  Kvinnorna har aldrig tidigare, sedan mätningarna började 2005, haft så goda erfarenheter av mångfald och de flesta partiers väljare är positiva. Det visar Mångfaldsbarometern från Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Kanalområdet i Mexico City Mexico Citys historia visar hur vi kan behålla naturen i staden
  Att förstå historien, hur människorna har anpassat våtmarksområdet för att det ska kunna överleva, är viktigt för att skydda naturliga områden i städer, säger Maria Schewenius, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Vindkraft Ny smart metod hittar bästa platsen för sol- och vindkraft
  - Jag har kommit fram till en effektiv metod som kan användas för att välja det bästa av en miljon alternativ, eller hur många som helst, säger Goran Milutinovic, forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Urskog Dofter avslöjar vilken skog som är mest värdefull att bevara
  Det är väldigt få orörda skogar kvar och för att vi ska få ett motståndskraftigt samhälle i framtiden måste vi rädda de områden där den biologiska mångfalden är som värdefullast, säger Nils Ryrholm. professor i biologi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  "Många ägnade sig åt renovering när de blev permitterade eller arbetade hemifrån." Pandemin ökade trävaruföretags försäljning i Sverige
  Påverkan var mest negativ, men pandemin innebar även nya möjligheter, säger Jennifer Andersson och Amanda Jansson, studenter vid Högskolan i Gävle, som undersökt coronapandemins påverkan på ett svenskt trävaruföretag.
  Läs mer
 • Datum:
  Sara Skoog Waller Studier om våld i nära relationer missar helt de mest utsatta
  Många stora studier av våld i nära relationer visar att kvinnor och män är lika utsatta. Men de har mätt på fel sätt. Du behöver fråga om hela det vuxna livet och få med tidigare relationer, då framträder de enorma könsskillnaderna, säger Sara Skoog Waller, forskare i psykologi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Ida Johansson Doktorand halverade energianvändningen hos världsledande företag
  En fantastisk förbättring Bumax har gjort och så roligt att se att det stöd och de metoder vi tar fram är till så bra nytta för företagen, säger Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Två äldre hämtar kraft i nauren Forskare: Andra länder kan lära av Sverige vid social distansering
  En rapport från Google antyder att under social distansering får naturkontakt större betydelse för människors välbefinnande. Det samstämmer med tidigare forskning vid Högskolan i Gävle. Nu har forskare på Högskolan i Gävle i samarbete med Arkitekturskolan på KTH inlett en ny studie kring hur vi påverkas av social distansering till följd av coronaviruset.
  Läs mer
 • Datum:
  Linda Widar Chefens stöd avgörande vid distansarbete

  Chefens stöd, med regelbunden återkoppling och engagemang i var och en, blir extra viktigt nu då många som jobbar på distans inte är vana att göra det, säger Sofie Bjärntoft som forskar om flexibelt arbete vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle Fortsatt starkt söktryck till Högskolan i Gävle
  Högskolan i Gävle är populärast bland landets högskolor när det gäller förstahandsval till utbildningar. Det visar statistik från Universitets- och högskolerådet.
  Läs mer
 • Datum:
  Sjuksköterskor som arbetar i par Att lära i par ger sjuksköterskor tryggheten de behöver
  Att arbeta i par och få den tryggheten, då man som ny är som mest känslig och mest sårbar, kan avgöra om man blir kvar, säger Ylva Pålsson, forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Natur i staden Ju hälsosammare natur desto större hälsoeffekt
  Vår forskning visar att för människor som har djup relation till naturen, blir en ekologiskt rik natur läkande, helande och återhämtande på ett mycket starkare sätt, säger Matteo Giusti, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Sajid Rafique Högskolans forskning vann EU-pris för hjälp till äldre och funktionsnedsatta
  Högskolan prisas för sin forskning rörande ett konstgjort yttre skelett för underkroppen som ska underlätta rörelsefriheten hos äldre och funktionsnedsatta.- Detta betyder så mycket när vi nu utvecklar en konsumentprodukt av AXO-Suit som blir tillgänglig för alla, säger Sajid Rafique, robotforskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Magnus Isaksson Gävleforskare hedersprofessor vid högt rankat indiskt universitet
  - Utmärkelsen från Amity University New Delhi öppnar upp för samarbeten och stärker Högskolans renommé, säger Magnus Isaksson, professor i elektronik och vicerektor för strategisk utveckling och nybliven hedersprofessor.
  Läs mer
 • Datum:
  Stephan Barthel Högskolans forskare på prestigefull lista
  I dag presenterade Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) en lista på de 100 mest inflytelserika forskarna inom hållbarhet. Två namn från Högskolan i Gävle återfinns på listan: Stephan Barthel och Bahram Moshfegh.
  Läs mer
Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-11-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)