Datum: ”Barnens papperskorg” fick nobben av Gävleborna Har papperskorgens utseende betydelse för hur mycket skräp som slängs i den? En ny studie jämförde hur mycket skräp som hamnade i utomhus-papperskorgar med olika utseenden. Resultatet överraskade forskarna.
Läs mer
Datum: Vetenskapsrådet och Cancerfonden anslår miljoner till Högskolans forskning Cancerfonden satsar drygt 2 miljoner till forskning om hur allt fler som överlever cancer bättre kan stödjas för fortsatt arbete, och Vetenskapsrådet anslår 12 miljoner till bland annat hur AI kan avslöja penningtvätt och till att förstå vem det är som styr hur en bra lärare skall vara.
Läs mer
Datum: "Baby Pisa" mardröm eller möjlighet Mätandet går nu neråt i åldrarna. En av de senaste kunskapstesten från OECD*, kallad "Baby Pisa", mäter femåringar och då många av barnen inte kan läsa visas de bilder som skall tolkas. - Man legitimerar ett visst sätt att förstå världen och tror att små barns bilduttolkande säger något om vem de skall bli som vuxna, det är djupt problematiskt, säger Daniel Pettersson, professor i pedagogik vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Miljoner från Riksbanken till Högskolans forskning Riksbankens jubileumsfond satsar 7.4 miljoner på mycket aktuell forskning vid Högskolan i Gävle. Om hur uppmaningar till minskad miljöbelastning kan få konsumenter att reagera tvärtemot, och om hur elevers kontakt med engelska utanför skolan påverkar deras skrivutveckling.
Läs mer
Datum: Amir Rostami utsågs till Årets Trygghetsambassadör Tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle utser sedan 2011 Årets Trygghetsambassadör och för 2023 valdes Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle. Bland de som tidigare fått utmärkelsen återfinns Sveriges tyngsta namn inom fältet.
Läs mer
Datum: Pressinbjudan: Föreläsningar om framtidens städer 16 november Hur bygger vi framtidens städer så att de både blir klimatneutrala och klarar extremväder?Välkommen på symposium med föreläsningar om den senaste forskningen inom hållbar stadsutveckling.
Läs mer
Datum: Träd och blommor viktigare än tid när barn väljer skolväg Då forskare följde 12-åringar på deras skolväg, slogs de av hur stor vikt de lägger vid att ha träd och natur omkring sig och att så många tog upp andras perspektiv: "Vi kan gå här men hur går det för en farbror som ser dåligt?", säger Katrin Lättman, forskare vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Mångmiljonbelopp till ekonomiforskare vid Högskolan i Gävle Forskare på Högskolan i Gävle har tilldelats stipendium på totalt 5,5 miljoner kronor av Handelsbanken för tre forskningsprogram inom ekonomisk redovisning.– Medlen kommer vår forskning till nytta under många år, säger Mattias Hamberg, professor i företagsekonomi och en av tre huvudansvariga för forskningsprogrammen.
Läs mer
Datum: Drönare kan ge billigare och snabbare leveranser än lastbilar Om pris och hastighet styr så är drönare redan ett bättre alternativ än diesellastbilar för vissa transporter. Det visar en ny studie vid Högskolan i Gävle som jämfört ”last mile”-leveranser mellan och inom städer. - Jag tror att genomslaget för leveranser med drönare kommer inom fem år, säger Aishwarya Raghunatha, doktorand i energisystem.
Läs mer
Datum: Dags för Teknikmässan: 1200 åttondeklassare kommer till Högskolan En chans att uppleva spännande experiment och att testa 3D-skrivare och VR-glasögon.Men framför allt en möjlighet för länets åttondeklassare att lära sig mer om tekniska yrken och utbildningar – med youtubern och komikern Hampus Hedström som programledare.Fredag den 6 oktober är det dags för årets Teknikmässa på Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Ny forskning: ”Hjältar” som förebilder kan effektivt minska hedersrelaterat våld Metoden ”Shanazi hjältar” kan kraftfullt påverka och förändra ungdomars attityder kopplade till hedersrelaterat våld. Det visar ny forskning från Högskolan i Gävle, där forskare granskat metoden som Gävle kommun använder i sitt våldsförebyggande arbete.
Läs mer
Datum: AI kan ge säkrare väderprognoser Ett AI-verktyg testat och utvecklat inom ramen för ett examensarbete på Högskolan i Gävle kan ge säkrare väderprognoser.
Läs mer
Datum: Var tredje anmälan från social-sekreterare gäller hot utanför jobbet En ny avhandling som tittat på socialsekreterares arbetsskadeanmälningar visar att var tredje anmälan gäller hot utanför arbetsplatsen och i många fall även mot deras familjer. - Detta är det absolut värsta, de upplever att de inte kan skydda sig och blir väldigt utsatta, säger Jimmy Munobwa, doktor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Högskolan i Gävle satsar på skrivutbildningar Nu finns nya möjligheter för den som vill satsa på en karriär inom skrivande. Högskolan i Gävle erbjuder tre utbildningspaket med fokus på skrivkompetens - med start redan i vår. – Studenterna får lära sig en kombination av skrivande inom journalistik, skönlitteratur och copywriting som är unik bland utbildningar i Sverige, säger Jan Sjölund, skrivkursansvarig.
Läs mer
Datum: Utlandsfödda hade mindre problem med arbetsmiljön under pandemin Skillnaderna var stora mellan hur utlandsfödda och svenskfödda upplevde arbetsmiljön före och under pandemin. Det visar en studie på ett tvätteri i Ockelbo. - Utlandsfödda upplevde att arbetsmiljön var bättre än sina svenskfödda kollegor, men det är viktigt att fundera på varför, säger Jennie Jackson, forskare vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Student från Högskolan i Gävle får prestigefullt designpris Madelaine Nordén, tidigare industridesignstudent på Högskolan i Gävle, får årets “The Hans Ehrich Award for Excellent Young Industrial Design”. – Det är en stor ära och en bekräftelse på mitt arbete och på utbildningens kvalitét, säger hon.
Läs mer
Datum: Naturens egna lösningar krävs för att skapa klimatneutrala städer Klimatneutrala städer går inte att åstadkomma enbart med hjälp av teknologi. Naturbaserade lösningar krävs också. Det visar en ny stor studie publicerad i Nature Climate Change, som baseras på satellitdata från 54 europeiska städer.
Läs mer
Datum: Mandelas medarbetare gäst när Högskolan arrangerar internationell konferens 23-25 augusti är Högskolan i Gävle värd för en global forskarkonferens om social utveckling.Flera internationellt erkända forskare inom socialt arbete gästar konferensen, som arrangeras både live och digitalt.
Läs mer
Datum: Fjärilarna visar oss att klimatförändringen är på riktigt En stor studie, publicerad i Nature, om dagfjärilar i Finland och Sverige de senaste 120 åren visar på stora förändringar. - Fjärilarna drar sig norrut och vi får in andra arter. De är bland våra viktigare pollinatörer och vår miljö kommer att påverkas, men vi kan inte riktigt överblicka hur, säger Nils Ryrholm, professor i biologi vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Ny forskning: Nattlig belysning mycket större ekologiskt hot än vi förstått En artikel publicerad i Science stärker bilden av det hot den ständigt utökade nattbelysningen utgör mot många arter och organismer. - Vår vilja att lysa upp överallt hotar fåglar, däggdjur, insekter och även fiskar och koraller och vi behöver diskutera åtgärder mot detta, säger Annika Jägerbrand lektor i biologi vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Egenproducerad biogas kan lyfta miljoner ur fattigdom Miljoner människor i världen som bor på landsbygden saknar helt tillgång till elektricitet, vilket är en förutsättning för utveckling. - Att använda rester från grödorna i små biogastankar är ett lämpligt och billigt sätt att hjälpa, och vi kan nu visa var de kan placeras, säger Rodrigo Lozano, vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Högskolans forskning citerad i The Wall Street Journal Högskolan i Gävles forskning om Hälsofrämjande arbete lyfts återigen i en ledande amerikansk tidning, nu i The Wall Street Journal.
Läs mer
Datum: Att bo i villaförort riskfaktor för depression En omfattande studie har kartlagt sambandet mellan boendemiljö och depression. Att bo tätt ökar inte risken för psykisk ohälsa, däremot finns ett tydligt samband mellan villaförorter och depressioner.
Läs mer
Datum: Välkommen på vernissage och föreläsningar 26 maj! Biobaserade engångsbestick, skärbrädor som ska minska matsvinn och bihotell som kan fästas på stuprör. Välkommen på vernissage på Högskolan fredag 26 maj då studenterna på Industridesignprogrammet visar sina examensarbeten. Dessutom gästas Högskolan av Mikael Lindström och Hans Ehrich som håller föreläsningar.
Läs mer
Datum: Retro-inspirerat spel ska minska avhopp Ett nytt spel inspirerat av klassiker som Zelda, Mega Man och Monkey Island ska minska avhoppen från programmeringsutbildningar och bidra till att fler kvinnor slutför sina studier.– Att använda spel för lärande gör att man snabbare kan gå från teori till praktik och handgriplig träning, säger Niklas Humble, projektledare.
Läs mer
Datum: Vildsvinen skyddar våra markhäckande fåglar Enligt biologen Lars Hillström vid Högskolan i Gävle kan de utskällda vildsvinen spela en viktig roll i att skydda våra markhäckande fåglars häckning. - De jagar bort räv och grävling, det stora hotet mot bland andra tofsvipor och storspovar i åkerlandskapet samt tjäder och morkulla med flera i skogslandskapet, säger Lars Hillström.
Läs mer
Datum: Elektronisk näsa bedömer kvalitet på vin En nyutvecklad elektronisk näsa känner av ett rödvins kvalitet. Tekniken kan bli ett alternativ till manuell vinprovning.- Potentialen ökar hela tiden med hjälp av AI, säger José Chilo, forskare inom elektroteknik vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Forskningsmiljoner ska stötta företag med digital omställning Högskolan i Gävle har beviljats 12 miljoner kronor för ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som ska hjälpa länets små och medelstora företag med deras digitala omställning.- Det här en så komplex samhällsutmaning att det krävs tvärvetenskaplig forskning, säger Aihie Osarenkhoe, professor i företagsekonomi.
Läs mer
Datum: Ny rapport visar att den organiserade brottsligheten finns i hela landet Den organiserade brottsligheten verkar i hela landet och i alla geografiska sammanhang, enligt ny forskning. - Den är inte bara kopplad till utsatta områden. Vi måste göra det svårt för den att organisera sig, och en viktig del är att slå mot deras intäkter säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Algoritm upptäcker skogsbränder snabbare Tidig upptäckt av skogsbränder är ofta avgörande för släckningsarbetet.En ny algoritm för bildanalys utvecklad vid Högskolan i Gävle skiljer dimma från brandrök och upptäcker bränder snabbt.– Algoritmen har rätt i över 90 procent av fallen, säger Julia Åhlén, forskare inom datavetenskap.
Läs mer
Datum: Tre ingenjörer delar sina erfarenheter av ett gott ledarskap Genom att få följa Jonas, en ung produktionschefs utveckling som ledare får vi praktiska insikter om hur engagemang, trivsel och bra resultat skapas. - Vi är själva ingenjörer och här delar vi med oss av vad vi sett fungerar för ett gott ledarskap och varför det gör det, säger Patrik Thollander, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle.
Datum: Allt fler är ensamma de sista åren En forskargrupp skall nu undersöka hur det är att bli gammal och sakna både barn och partner. - Mycket av omsorgen bygger ju på att anhöriga ställer upp, säger Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: "Våldsutsatta män lider i tysthet" Män som utsatts för psykiskt våld upplever ofta stress, ångest och depression, visar en ny studie från Högskolan i Gävle. Samtidigt saknas konkreta stödsystem för att fånga upp männen, som sällan anmäler eller pratar om våldet.– Det här är en tyst epidemi, säger forskaren Gloria Macassa.
Läs mer
Datum: Särbegåvade mörkar för att passa in En antologi visar att särskilt begåvande elever i den svenska skolan kan mörka begåvning för att inte riskera att hamna utanför. - Ibland beskrivs det som att de bara sitter och väntar som hungriga fågelungar, men så är det ju inte, säger Caroline Sims, forskare i ämnet vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Distansarbetare mer produktiva och lojala En forskningsöversikt från Högskolan i Gävle visar ett samband mellan distansarbete och bättre produktivitet. - Distansarbete kan vara positivt både för produktivitet och anställdas arbetsprestation, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap.
Läs mer
Datum: Döden på jobbet innebär 10 863 förlorade arbetsår En ny studie visar att bara produktivitetsbortfallet vid dödsolyckor på arbetet kostat samhället drygt åtta miljarder kronor 2008-2019. - Mer resurser på det förebyggande arbetet skulle spara miljarder, förutom att minska det mänskliga lidandet, säger Mahmoud Rezagholi vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Elbil ofta billigare trots höga elpriser Trots att bonusen för elbilar avskaffats och elpriserna gått upp är det inte säkert att totalkostnaden för en bensindriven bil blir en billigare affär.Det visar en räknemodell som forskare på Högskolan i Gävle tagit fram.
Läs mer
Datum: Experiment med såpbubblor visar hur smittor kan spridas Två personer sitter i ett glasrum i en labbhall på Högskolan. En maskin släpper ut små såpbubblor i det svagt upplysta rummet. Det här experimentet visar hur luften rör sig i ett rum när vi sitter där tillsammans, och därmed också hur smittämnen kan spridas från en person till en annan. Syftet är att hitta ventilationsmetoder för att minska risken för smittspridning i lokaler.
Läs mer
Datum: Varför vi tror att läsning kan lösa samhällets problem Debatten om litteraturkanon i skolan har gjort frågan om läsning central. Nu ska forskarna reda ut varför vi tror att läsning kan lösa så många av samhällets problem. - Det handlar mycket om kulturens starka ställning och att vi vill framstå som bildade, säger Daniel Pettersson, professor i pedagogik vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Pressinbjudan: After Work - forskare om elkrisen Välkommen på After Work med Högskolans forskare!
Läs mer
Datum: Hybridsalen – framtidens mötesrum Högskolan i Gävle har utvecklat en hybridsal, som kan användas både för möten och föreläsningar. Tanken är att skapa en mötesplats som är mer effektiv när närvaron sker både fysiskt och på distans.- Att hålla ett inkluderande hybridmöte är en utmaning som kräver nya lösningar, säger Svante Brunåker, projektledare.
Läs mer
Datum: "En fördom att alla sitter för mycket på kontoret" Då kontorsarbetare fick bära mätare visade de sig både stå och röra sig mer än forskarna vid Högskolan i Gävle, Svend Erik Mathiassen och David Hallman tidigare trott.- Men problem med stillasittande finns i de flesta organisationer och vi behöver fokusera särskilt på att nå de som är alldeles för inaktiva, säger Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap.
Läs mer
Datum: Framtidens städer kryllar av drönare - akut behov av regler - Drönarna har blivit större, snabbare och starkare och det är hög tid för beslutsfattare och forskare att anpassa regler för hållbara transporter med dem, säger Aishwarya Raghunatha, doktorand vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Åtta forskare från Högskolan när Stanford listar världens mest citerade Nu har Stanford University publicerat sin lista över de två procent mest citerade forskarna i världen. Åtta forskare från Högskolan i Gävle finns med på den listan.
Läs mer
Datum: Mångmiljonbelopp till Högskolans forskning Tre forskningsprojekt där Högskolan i Gävle medverkar tilldelas sammanlagt över 28 miljoner kronor av Strukturfondspartnerskapet för Norra Mellansverige, Region Gävleborg och KK-stiftelsen.- Det är väldigt glädjande att vi får det här förtroendet, som kommer leda till att vi stärker vår forskning och bidrar till framtidens hållbara städer och till den gröna omställningen, säger Lars Bengtsson, prorektor på Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: AI gör solceller på hustak mer träffsäkra Solceller blir mer energieffektiva om de placeras rätt. Mohammad Aslani, forskare inom Geospatial Informationsvetenskap på Högskolan i Gävle, har utvecklat en AI-metodik som i flera steg gör placeringen av solpaneler på hustak mer träffsäker.
Läs mer
Datum: Gävlebornas rörelsemönster överraskar forskarna Genom att samla data med hjälp av aktivitetsarmband och en ny app har forskare studerat Gävlebornas upplevelser och rörelsemönster. - Vi ser tecken på att resultaten kan överraska, säger Karl Samuelsson, forskare inom Miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Dialog avgörande vid flytt till aktivitetsbaserat kontor Stor satsning på information och workshops redan innan övergången till ett helt nytt sätt att arbeta visade sig ha avgörande betydelse för medarbetarna när Trafikverket gick över till aktivitetsbaserade kontor. - Vi har nu ett vetenskapligt stöd för hur man kan underlätta denna stora omställning, i stället för att göra saker på känn, säger Eva Bergsten, forskare inom arbetshälsa vid Högskolan i Gävle
Läs mer
Datum: Ägarform kan påverka personalens välbefinnande i äldreboenden Internationella studier visar att personalen i icke vinstdrivna äldreboenden tenderar att vara tryggare och mindre stressade. - De anställda kände mer förtroende för och ville i större utsträckning stanna kvar på icke vinstdrivande boenden, säger Tomas Lindmark, doktorand vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Chefer och anställda tycker olika om distansarbete Ny forskning visar att chefer upplever svårigheter i att få insyn i den psykosociala arbetsmiljön hos distansarbetare. - Och då får de också svårt att hitta en bra väg att stötta medarbetare som arbetar på distans, säger Linda Widar som forskar om distansarbete och hälsa, vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Klimatkompensation kan styras av känslor Syftet med en resa kan ha betydelse för om och hur mycket en person väljer att klimatkompensera, visar en ny studie. - Vi tänker inte strikt rationellt kring klimatkompensation, känslor och systematiska tankefel spelar också in, säger Patrik Sörqvist, professor i psykologi.
Läs mer
Datum: Internationell ekonomiutbildning i Gävle lockar flest studenter i Sverige I Universitets- och högskolerådets senaste statistik sticker Högskolan i Gävles magisterprogram i företagsekonomi ut som Sveriges mest sökta masterutbildning.1281 studenter har sökt utbildningen till vårterminen 2023.
Läs mer
Datum: Martin och Hannes får Wimanska priset, i konkurrens med alla Sveriges ingenjörsstudenter Martin Larsson och Hannes Olsson, maskiningenjörsstudenter vid Högskolan i Gävle, får Sveriges ingenjörers årliga pris på 50 000 kronor för landets bästa examensarbete. De får priset för att ha ökat konkurrenskraften och prestandan hos ett verktyg för skärande bearbetning.
Läs mer
Datum: Läkare och könsstympade oense om korrigerande operationer Vården pekar på risker och brist på medicinskt resultat när det gäller klitorisrekonstruktioner, medan kvinnorna som genomgått operationen upplever stor psykologisk nytta.- Kvinnorna har i många fall fått ett bättre sexliv efter operationerna, även om det inte alltid går att visa en fysisk effekt, säger Malin Jordal, forskare och lektor i vårdvetenskap.
Läs mer
Datum: Ingenjörsstudenter från Gävle i topp på arbetsmarknaden När Svenskt Näringsliv i september presenterade sin undersökning om hur studenterna har etablerat sig på arbetsmarknaden, toppar Högskolan i Gävle tillsammans med Örebro universitet när det gäller ingenjörsstudenter.
Läs mer
Datum: Träning med oerfaren PT gör oftare ont Att anlita en personlig tränare med mer än fem års erfarenhet minskar kraftigt risken för småskador och smärtkänningar jämfört med om tränaren är ny inom yrket, enligt en ny studie.– En förklaring kan vara att tränarna utvecklas som instruktörer med tiden och då tydligare kan visa hur man ska träna för att undvika skador, säger Mamunur Rashid, doktor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Fattigdomen osynliggörs när barnfamiljer får matkasse på nätet "Giving People" är en av flera växande organisationer som anonymt hjälper barnfamiljer på nätet. - Det finns en stor risk att denna barnfattigdom går under samhällets radar, säger Sven Trygged, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Ny studie vägleder framtidens skolor Fler än 1000 svenska skolor behöver byggas eller byggas om de närmaste tio åren. En ny studie vid Högskolan i Gävle ger metoder för design och organisering av de nya skolorna. - Det är dyrt att bygga fel, och den fysiska miljön i den nya skolan måste matcha organiseringen och de pedagogiska arbetssätten, säger Anneli Frelin, professor i didaktik.
Läs mer
Datum: Högskolan i Gävle får forskarexamenstillstånd i utbildningsvetenskap Högskolan i Gävle har fått tillstånd att utfärda licentiat- och doktorsexamen inom området utbildningsvetenskap. Beslutet fattades av Universitetskanslersämbetet på tisdagen och tillkännagavs internt på ett akademimöte på Akademin för utbildning och ekonomi på onsdagen.
Läs mer
Datum: Nytt forskningsprojekt ska hjälpa företag till bättre beslut om omlokalisering Projektet vid Högskolan i Gävle ska i samarbete med företag utveckla en metod för initial bedömning som kommer att hjälpa tillverkningsindustrin att fatta bättre omlokaliseringsbeslut.
Läs mer
Datum: Forskningsgenombrott: Stora miljövinster när radar mäter fukt i flis I samarbete med Högskolan i Gävle har Radarbolaget utvecklat en metod att snabbt och tillförlitligt mäta fukthalten hos träflis. - Ett genombrott för radarforskning som innebär stora energibesparingar och minskade utsläpp av växthusgaser, säger Daniel Rönnow, professor i elektronik vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Mångfaldsbarometern 2022: Så är svenskarnas attityder till mångfald Inställningen till mångfald skiljer sig kraftigt åt mellan de politiska blocken, enligt enkätundersökningen Mångfaldsbarometern.Andelen positiva till mångfald för det liberala/socialistiska/miljö blocket (C, S, V och MP) är 71 procent, medan siffran bland de konservativa/liberala (SD, M, KD och L) är 28 procent.
Läs mer
Datum: De ger ut handbok mot mobbning Strategin fick mobbningen att minska med 40 procent i Gävle. Nu finns kunskapen om Gävlemodellen samlad i en ny bok. – Alla kommuner och skolor jobbar med att motverka mobbning, men Gävlemodellen fungerar bevisligen och bygger på forskning, säger Silvia Edling, professor i didaktik och en av bokens författare.
Läs mer
Datum: Högskolan bildar nytt Europauniversitet Nu är det klart att Högskolan i Gävle kommer att bilda ett nytt Europauniversitet tillsammans med åtta andra lärosäten från åtta länder. Det efter att EU beviljat lärosätenas gemensamma ansökan om att starta Europauniversitetet EU GREEN.
Läs mer
Datum: Bidragsbrotten - "Det är bråttom nu" Amir Rostami, regeringens utredare om brotten mot välfärden, har överlämnat ett delbetänkande. - Det pågår ett angrepp på våra välfärdssystem och den organiserade delen av brottsligheten sköts av specialister och behöver mötas av specialister, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Högskolan i Gävle förnyar och profilerar utbildningsutbudet Högskolan i Gävle förnyar och utvecklar utbildningsutbudet med start läsåret 2023/2024. Beslutet om ett förnyat utbildningsutbud togs 14 juni och omfattar omkring 12 procent av utbildningsanslaget.
Läs mer
Datum: Miljöforskare om FN-mötet i Stockholm: "Det krävs samma kulturella förändring som då vi avskaffade slaveriet" 50 år efter det första avgörande miljömötet i den svenska huvudstaden 1972, samlas nu delegaterna igen för Stockholm+50. - Det krävs samma kulturella förändring som då vi avskaffade slaveriet, där djuren och naturen får lika rätt att existera som vi människor, säger Matteo Giusti, forskare vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Kriserna öppnar ett fönster för lokala livsmedel Pandemin och nu kriget i Ukraina, har visat hur sårbara de globala försörjningskedjorna för våra livsmedel är. - Det har öppnat ett fönster som vi måste utnyttja för att skala upp vår lokala livsmedelsproduktion, säger Per Hilletofth, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Därför väljer lärare att stanna inom yrket Att många lärare tidigt byter yrkesbana spär på lärarbristen i Sverige. En ny studie visar att arbetshälsan är den viktigaste faktorn för att få lärare att stanna inom yrket.– Detta visar hur viktigt det är att skolledningarna tar arbetsmiljöarbetet på allvar, säger Gunnar Bergström, professor inom arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Stor studie har kartlagt tonårsbarns sorg 6 av 10 tonårsbarn som förlorat en förälder i cancer hittar inte ett okej sätt att sörja direkt efter dödsfallet, visar en ny studie.Konsekvensen blir att många inom gruppen inte bearbetat färdigt sin sorg så mycket som 10 år efter förlusten.– En sammanhållen familj är det viktigaste skyddsnätet för en tonåring som förlorat en förälder, säger Tove Bylund Grenklo, forskare inom vårdvetenskap på Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Matematiker: Data som fanns hos FHM kunde gett en annan covid-strategi Folkhälsomyndighetens egna data kunde ha visat att det tidiga valet av restriktioner skulle påverka hela den första och andra vågen av pandemin. Det visar en ny studie av Xiaoqin Wang, matematiker och forskare vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Världens första PT för intellektuellt funktionsnedsatta Gruppen intellektuellt funktionsnedsatta har generellt sämre hälsa och nu utbildar Högskolan i Gävle coacher speciellt för dem. - Vi är unika i världen att examinera idrottsvetare i anpassad fysisk aktivitet och nu tar vi ett steg till, säger Sven Blomqvist, lärare på det idrottsvetenskapliga programmet.
Läs mer
Datum: Kriminologer: Risk att skjutningarna gör oss blinda I boken "Det svenska tillståndet", undersöker 20 forskare våldsutvecklingen i Sverige. - Det dödliga skjutvapenvåldet har ökat och sprider rädsla i samhället, men samtidigt är färre unga män våldsbrottslingar och det dödliga våldet lägre än på 1980- och 90-talet, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle, och en av bokens redaktörer.
Läs mer
Datum: Pressinbjudan Akademisk högtid För första gången på fyra år arrangerar Högskolan i Gävle Akademisk högtid. Under ceremonin uppmärksammas nya professorer, nya doktorer och årets hedersdoktor, under högtidliga former i Lilla Gasklockan 22 april.
Läs mer
Datum: Roger Skoog utsedd till årets lärare av Högskolans studenter ”Roger Skoog har nominerats till årets lärare av sina studenter flera år i rad. Med sin varma och närvarande pedagogik får han svåra ämnen att bli roliga och öppnar dörrar studenterna annars aldrig hade vågat öppna.” Så lyder en del av motiveringen till att Roger Skoog, universitetsadjunkt i kemi, utsetts till årets lärare.
Läs mer
Datum: Ökat inflytande för hyresgäster ger grönare städer Flera nya studier visar att genom att göra det möjligt för hyresgäster att förvalta den egna gården, huset och närmiljön, kan man få ett engagemang och lärande kring natur- och klimatfrågor. - Urbana samfälligheter kan komma att bidra till transformationen mot ett fossilfritt samhälle, säger Johan Colding, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Unga ger ny bild av HVB-hemmen För första gången har en studie under flera år följt ungdomar då de gör övergången från samhällsvård till vuxenliv. För många blev placeringen en vändpunkt. - De ändrar med tiden sin syn på vården som blir en plats med positiva förebilder och en chans att kunna börja om, säger Mattias Bengtsson, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Har läkare och sjuksköterskor inom psykiatrin svårt förstå varandra? Ingela Rudberg har arbetat som psykiatrisjuksköterska sedan 2007. Hon är också vårdlärare och forskare vid Högskolan i Gävle och ska nu undersöka hur kommunikationen mellan läkare och sjuksköterskor inom psykiatrin ser ut.
Läs mer
Datum: Ny forskning sparar stora värden hos stålindustrin I ett nära samarbete med Sandvik, SSAB, Ovako och ABB, tas nu nästa steg när det gäller förebyggande underhåll. - Det är stora värden i maskiner och råvaror som kan sparas, säger projektledaren Niclas Björsell vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Ny påbyggnadsutbildning ger lärarexamen på ett år En ny utbildning gör det möjligt att bygga på en tidigare examen och få en lärarexamen efter ett års studier. Vid Högskolan i Gävle kan man läsa till ämneslärare i engelska eller matematik med start redan i höst.Ansökan till höstens utbildningar öppnar idag 15 mars.
Läs mer
Datum: Kvinnor som lämnat våldsutövande män beskriver misstro och uteblivet skydd som värre än våldet - Det är kvinnorna som får fly, gömma sig och avsäga sig sin identitet, i brist på begränsningar av mannens eftervåld från samhällets sida och det innebär att de görs både socialt och existentiellt ensamma. Det blir för dem som en fortsättning av våldet, men nu som en del av samhällets insatser eller uteblivna insatser, säger Sara Skoog Waller, doktor i psykologi vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Forskning ger ny bild av succémäklare: drivs av varma relationer En vanlig fördom om mäklare är att pengar är deras enda drivkraft. Ny forskning från Högskolan i Gävle visar att den bilden inte stämmer. - Något som utmärker dem är den starka emotionella drivkraften i en förtroendefull relation till sina kunder, säger Martin Ahlenius, före detta fastighetsmäklare som numera forskar om fastighetsmäklare vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Pandemin har försvårat integrationen för nyanlända En ny undersökning visar att övergången till distansmöten på grund av coronapandemin försvårar etableringen på arbetsmarknaden för migranter.- Det här är en grupp som behöver praktisk hjälp och personliga kontakter, både för att hantera trauman och vid jobbsökande, därför har de drabbats hårt av pandemin, säger Sven Trygged, professor i socialt arbete.
Läs mer
Datum: Högskolan i Gävle i stor EU-satsning för att minska matsvinnet EU/Horizon 2020 satsar 60 miljoner kronor i projektet "Från farm till gaffel", där sju utvalda lärosäten i Europa ska samarbeta för att minska matsvinnet.
Läs mer
Datum: Etiskt dilemma när åldringar tvekar inför att stänga av hjärtstartare Endast var tionde person överlever ett hjärtstillestånd och därför försöker man identifiera dem med förhöjd risk för hjärtstillestånd och förse dem med en inopererad hjärtstartare eller implanterbar defibrillator (ICD). I Sverige lever nu drygt 13000 personer med en ICD.- Jag har utrett och opererat ICD-patienter under många år, men slogs av hur lite vi vet om hur de äldre uppfattar behandlingen, säger Peter Magnusson, forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Pelle Matton blir hedersdoktor vid Högskolan i Gävle Pelle Matton har, i ett långt samarbete med Högskolan, varit en drivande kraft i ett mycket framgångsrikt arbete mot mobbning i skolorna. Ett arbete som prisats av Brottsförebyggande rådet och som också ledde till att han röstades fram till Årets Gävlebo.
Läs mer
Datum: "Mellancheferna avgör om flytt till aktivitetsbaserat kontor blir lyckad" - Aktivitetsbaserade kontor är ett helt annat sätt att arbeta och kräver ledare som involverar och förbereder medarbetarna inför övergången, annars blir de här nya kontoren ofta en negativ upplevelse, säger Eva Bergsten, forskare inom arbetshälsa vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Nytt labb ska lära forskarna ventilera bort covid - Tillsammans med japanska forskare har vi utvecklat en helt ny teori för hur spridning av smittämnen sker inom och mellan rum och även hur man kan ventilera bort dem, säger Alan Kabanshi, forskare inom energisystem vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Medarbetare om att jobba flexibelt: "Lätt att man känner en skuld" En ny undersökning visar att den stora utmaningen vid flexibelt arbete är att skilja på jobb och fritid.- Gränssättningen är det verkligt svåra, att man jobbar för mycket och kollar mailen på kvällen utan att räkna det som arbetstid, det finns mycket vi kan förbättra, säger Sofie Bjärntoft som forskar om flexibelt arbete vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Unga kan lära sig undvika bli brottsoffer - Vi vet sedan tidigare att omognad förklarar ungas brottslighet men kan nu visa att omognad också har mycket stor betydelse för om unga ska bli offer för våld, säger Amber L. Beckley, kriminolog vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Högskolan i Gävle del av kompetenscentrum som beviljas 63 miljoner Ett nytt kompetenscentrum ska bidra till framtidens hållbara energilösningar.Deltagarna beviljas nu 63 miljoner kronor av Energimyndigheten.Bland de 40 deltagarna finns kommuner, andra lärosäten och privata företag.
Läs mer
Datum: Vetenskapsrådet anslår 10 miljoner till forskning om lärandets villkor Vetenskapsrådet tilldelar två forskningsprojekt inom forskningsområdet Innovativt lärande drygt 10 miljoner kronor. Det handlar om forskning om hur mobbning påverkar elevers studier och om hur läsandet gått från att utveckla oss som individer till att betraktas som en mätbar färdighet.
Läs mer
Datum: "Teknikerjakten" får 11 miljoner - för att öka ungas intresse för teknik Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond (Ljungbergsfonden) investerar 11.1 miljoner kronor i Högskolan i Gävle för att via "Teknikerjakten" fortsätta öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.
Läs mer
Datum: Region Gävleborg och Högskolan i Gävle i fördjupat samarbete I dag tecknar Högskolans rektor Ylva Fältholm och regiondirektör Göran Angergård en överenskommelse som innebär en satsning på ett tätare samarbete som kommer att bidra till såväl regional utveckling som utvecklingen av starka utbildnings- och forskningsmiljöer.
Läs mer
Datum: Idrottslärarna gör underverk på särskolan På Höghammars gymnasiesärskola handlar idrott om rörelseglädje och man samarbetar nära med Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Forskare till Antarktis för att förstå vår egen vårflod - Våra mätningar kommer att hjälpa oss beräkna snömängder även i Sverige, för att bättre planera för översvämningar och vattenförsörjning, säger Andrew Mercer, glaciolog och lärare vid Högskolan i Gävle.
Läs mer
Datum: Var åttonde ung har tagit preparat för att förändra sin kropp Prestationshöjande och muskelbyggande preparat är vanligare bland ungdomar än vad som tidigare kommit fram, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle.Var åttonde person i åldern 16-25 år har använt eller använder preparat som är muskelbyggande eller har som syfte att förändra kroppens utseende, visar enkätsvar från 2101 svenska ungdomar.
Läs mer
Datum: Fem egenskaper som gjort Greta Thunberg till en ledare Genom att djupstudera artiklar från stora tidningar i Sverige och andra länder har Komalsingh Rambare och Nessica Nässén, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, identifierat egenskaperna de tror är orsakerna till fenomenet Greta Thunberg.
Läs mer
Datum: Effektivitetskulten ger inte tid att se enskilda elevers behov - Jagande efter effektivitet och tid omöjliggör att alla kan hänga med och så kan vi inte ha det i skolan, säger Silvia Edling professor i didaktik vid Högskolan i Gävle.
Läs mer