Sök

Pressmeddelanden arkiv

Pressmeddelande från Högskolan i Gävle.


 • Datum:
  Eva Bergsten Foto: Mattias Högberg Högskolans forskning citerad i The Wall Street Journal
  Högskolan i Gävles forskning om Hälsofrämjande arbete lyfts återigen i en ledande amerikansk tidning, nu i The Wall Street Journal.
  Läs mer
 • Datum:
  Villor Att bo i villaförort riskfaktor för depression
  En omfattande studie har kartlagt sambandet mellan boendemiljö och depression. Att bo tätt ökar inte risken för psykisk ohälsa, däremot finns ett tydligt samband mellan villaförorter och depressioner.
  Läs mer
 • Datum:
  Studenter utställning Välkommen på vernissage och föreläsningar 26 maj!
  Biobaserade engångsbestick, skärbrädor som ska minska matsvinn och bihotell som kan fästas på stuprör. Välkommen på vernissage på Högskolan fredag 26 maj då studenterna på Industridesignprogrammet visar sina examensarbeten. Dessutom gästas Högskolan av Mikael Lindström och Hans Ehrich som håller föreläsningar.
  Läs mer
 • Datum:
  Niklas Humble Retro-inspirerat spel ska minska avhopp
  Ett nytt spel inspirerat av klassiker som Zelda, Mega Man och Monkey Island ska minska avhoppen från programmeringsutbildningar och bidra till att fler kvinnor slutför sina studier.– Att använda spel för lärande gör att man snabbare kan gå från teori till praktik och handgriplig träning, säger Niklas Humble, projektledare.
  Läs mer
 • Datum:
  Vildsvin Vildsvinen skyddar våra markhäckande fåglar
  Enligt biologen Lars Hillström vid Högskolan i Gävle kan de utskällda vildsvinen spela en viktig roll i att skydda våra markhäckande fåglars häckning.
  - De jagar bort räv och grävling, det stora hotet mot bland andra tofsvipor och storspovar i åkerlandskapet samt tjäder och morkulla med flera i skogslandskapet, säger Lars Hillström.

  Läs mer
 • Datum:
  José Chilo Elektronisk näsa bedömer kvalitet på vin
  En nyutvecklad elektronisk näsa känner av ett rödvins kvalitet. Tekniken kan bli ett alternativ till manuell vinprovning.- Potentialen ökar hela tiden med hjälp av AI, säger José Chilo, forskare inom elektroteknik vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Aihie Osarenkhoe, Daniella Fjellström och Jörgen Holmberg Forskningsmiljoner ska stötta företag med digital omställning
  Högskolan i Gävle har beviljats 12 miljoner kronor för ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som ska hjälpa länets små och medelstora företag med deras digitala omställning.- Det här en så komplex samhällsutmaning att det krävs tvärvetenskaplig forskning, säger Aihie Osarenkhoe, professor i företagsekonomi.
  Läs mer
 • Datum:
  Foto: Magnus Hallgren/DN/TT Ny rapport visar att den organiserade brottsligheten finns i hela landet
  Den organiserade brottsligheten verkar i hela landet och i alla geografiska sammanhang, enligt ny forskning.
  - Den är inte bara kopplad till utsatta områden. Vi måste göra det svårt för den att organisera sig, och en viktig del är att slå mot deras intäkter säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Skogsbrand Hälsingland Algoritm upptäcker skogsbränder snabbare
  Tidig upptäckt av skogsbränder är ofta avgörande för släckningsarbetet.En ny algoritm för bildanalys utvecklad vid Högskolan i Gävle skiljer dimma från brandrök och upptäcker bränder snabbt.– Algoritmen har rätt i över 90 procent av fallen, säger Julia Åhlén, forskare inom datavetenskap.
  Läs mer
 • Datum:
  Bokomslag "Ingenjören som ledare" Tre ingenjörer delar sina erfarenheter av ett gott ledarskap
  Genom att få följa Jonas, en ung produktionschefs utveckling som ledare får vi praktiska insikter om hur engagemang, trivsel och bra resultat skapas.
  - Vi är själva ingenjörer och här delar vi med oss av vad vi sett fungerar för ett gott ledarskap och varför det gör det, säger Patrik Thollander, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle.


  Läs mer
 • Datum:
  Ensam gammal ser ut genom förnstret Allt fler är ensamma de sista åren
  En forskargrupp skall nu undersöka hur det är att bli gammal och sakna både barn och partner.
  - Mycket av omsorgen bygger ju på att anhöriga ställer upp, säger Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Gloria Macassa. "Våldsutsatta män lider i tysthet"
  Män som utsatts för psykiskt våld upplever ofta stress, ångest och depression, visar en ny studie från Högskolan i Gävle. Samtidigt saknas konkreta stödsystem för att fånga upp männen, som sällan anmäler eller pratar om våldet.– Det här är en tyst epidemi, säger forskaren Gloria Macassa.
  Läs mer
 • Datum:
  Elev i fönster Särbegåvade mörkar för att passa in
  En antologi visar att särskilt begåvande elever i den svenska skolan kan mörka begåvning för att inte riskera att hamna utanför.
  - Ibland beskrivs det som att de bara sitter och väntar som hungriga fågelungar, men så är det ju inte, säger Caroline Sims, forskare i ämnet vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Distansarbetare Distansarbetare mer produktiva och lojala

  En forskningsöversikt från Högskolan i Gävle visar ett samband mellan distansarbete och bättre produktivitet.
  - Distansarbete kan vara positivt både för produktivitet och anställdas arbetsprestation, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap.

  Läs mer
 • Datum:
  Stövlar på en arbetsplats. Döden på jobbet innebär 10 863 förlorade arbetsår
  En ny studie visar att bara produktivitetsbortfallet vid dödsolyckor på arbetet kostat samhället drygt åtta miljarder kronor 2008-2019.
  - Mer resurser på det förebyggande arbetet skulle spara miljarder, förutom att minska det mänskliga lidandet, säger Mahmoud Rezagholi vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Peder Elbil ofta billigare trots höga elpriser
  Trots att bonusen för elbilar avskaffats och elpriserna gått upp är det inte säkert att totalkostnaden för en bensindriven bil blir en billigare affär.Det visar en räknemodell som forskare på Högskolan i Gävle tagit fram.
  Läs mer
 • Datum:
  Elisabet Linden och Manfred Erlandsson i glasrummet. Experiment med såpbubblor visar hur smittor kan spridas
  Två personer sitter i ett glasrum i en labbhall på Högskolan. En maskin släpper ut små såpbubblor i det svagt upplysta rummet. Det här experimentet visar hur luften rör sig i ett rum när vi sitter där tillsammans, och därmed också hur smittämnen kan spridas från en person till en annan. Syftet är att hitta ventilationsmetoder för att minska risken för smittspridning i lokaler.
  Läs mer
 • Datum:
  Daniel Pettersson  Foto: Camilla Haglund Varför vi tror att läsning kan lösa samhällets problem
  Debatten om litteraturkanon i skolan har gjort frågan om läsning central. Nu ska forskarna reda ut varför vi tror att läsning kan lösa så många av samhällets problem. - Det handlar mycket om kulturens starka ställning och att vi vill framstå som bildade, säger Daniel Pettersson, professor i pedagogik vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  After Work Pressinbjudan: After Work - forskare om elkrisen
  Välkommen på After Work med Högskolans forskare!
  Läs mer
 • Datum:
  Svante Brunåker Hybridsalen – framtidens mötesrum
  Högskolan i Gävle har utvecklat en hybridsal, som kan användas både för möten och föreläsningar. Tanken är att skapa en mötesplats som är mer effektiv när närvaron sker både fysiskt och på distans.- Att hålla ett inkluderande hybridmöte är en utmaning som kräver nya lösningar, säger Svante Brunåker, projektledare.
  Läs mer
 • Datum:
  Kontorsarbete "En fördom att alla sitter för mycket på kontoret"
  Då kontorsarbetare fick bära mätare visade de sig både stå och röra sig mer än forskarna vid Högskolan i Gävle, Svend Erik Mathiassen och David Hallman tidigare trott.- Men problem med stillasittande finns i de flesta organisationer och vi behöver fokusera särskilt på att nå de som är alldeles för inaktiva, säger Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap.
  Läs mer
 • Datum:
  Drönare Framtidens städer kryllar av drönare - akut behov av regler
  - Drönarna har blivit större, snabbare och starkare och det är hög tid för beslutsfattare och forskare att anpassa regler för hållbara transporter med dem, säger Aishwarya Raghunatha, doktorand vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Åtta forskare från Högskolan när Stanford listar världens mest citerade
  Nu har Stanford University publicerat sin lista över de två procent mest citerade forskarna i världen. Åtta forskare från Högskolan i Gävle finns med på den listan.
  Läs mer
 • Datum:
  Campus HiG Mångmiljonbelopp till Högskolans forskning
  Tre forskningsprojekt där Högskolan i Gävle medverkar tilldelas sammanlagt över 28 miljoner kronor av Strukturfondspartnerskapet för Norra Mellansverige, Region Gävleborg och KK-stiftelsen.- Det är väldigt glädjande att vi får det här förtroendet, som kommer leda till att vi stärker vår forskning och bidrar till framtidens hållbara städer och till den gröna omställningen, säger Lars Bengtsson, prorektor på Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  AI 3 steg AI gör solceller på hustak mer träffsäkra
  Solceller blir mer energieffektiva om de placeras rätt. Mohammad Aslani, forskare inom Geospatial Informationsvetenskap på Högskolan i Gävle, har utvecklat en AI-metodik som i flera steg gör placeringen av solpaneler på hustak mer träffsäker.
  Läs mer
 • Datum:
  Gammelbron Gävlebornas rörelsemönster överraskar forskarna
  Genom att samla data med hjälp av aktivitetsarmband och en ny app har forskare studerat Gävlebornas upplevelser och rörelsemönster.
  - Vi ser tecken på att resultaten kan överraska, säger Karl Samuelsson, forskare inom Miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Aktivitetsbaserat kontor Trafikverket i Gävle Foto: Emmely Hornborg Dialog avgörande vid flytt till aktivitetsbaserat kontor
  Stor satsning på information och workshops redan innan övergången till ett helt nytt sätt att arbeta visade sig ha avgörande betydelse för medarbetarna när Trafikverket gick över till aktivitetsbaserade kontor.
  - Vi har nu ett vetenskapligt stöd för hur man kan underlätta denna stora omställning, i stället för att göra saker på känn, säger Eva Bergsten, forskare inom arbetshälsa vid Högskolan i Gävle

  Läs mer
 • Datum:
  Foto: Jessica Gow / TT Ägarform kan påverka personalens välbefinnande i äldreboenden
  Internationella studier visar att personalen i icke vinstdrivna äldreboenden tenderar att vara tryggare och mindre stressade.
  - De anställda kände mer förtroende för och ville i större utsträckning stanna kvar på icke vinstdrivande boenden, säger Tomas Lindmark, doktorand vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Distansarbete Foto: Anna Sällberg Chefer och anställda tycker olika om distansarbete
  Ny forskning visar att chefer upplever svårigheter i att få insyn i den psykosociala arbetsmiljön hos distansarbetare.
  - Och då får de också svårt att hitta en bra väg att stötta medarbetare som arbetar på distans, säger Linda Widar som forskar om distansarbete och hälsa, vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Flygplan Klimatkompensation kan styras av känslor
  Syftet med en resa kan ha betydelse för om och hur mycket en person väljer att klimatkompensera, visar en ny studie.
  - Vi tänker inte strikt rationellt kring klimatkompensation, känslor och systematiska tankefel spelar också in, säger Patrik Sörqvist, professor i psykologi.

  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle Internationell ekonomiutbildning i Gävle lockar flest studenter i Sverige
  I Universitets- och högskolerådets senaste statistik sticker Högskolan i Gävles magisterprogram i företagsekonomi ut som Sveriges mest sökta masterutbildning.1281 studenter har sökt utbildningen till vårterminen 2023.
  Läs mer
 • Datum:
  Martin Larsson och Hannes Olsson Martin och Hannes får Wimanska priset, i konkurrens med alla Sveriges ingenjörsstudenter
  Martin Larsson och Hannes Olsson, maskiningenjörsstudenter vid Högskolan i Gävle, får Sveriges ingenjörers årliga pris på 50 000 kronor för landets bästa examensarbete. De får priset för att ha ökat konkurrenskraften och prestandan hos ett verktyg för skärande bearbetning.
  Läs mer
 • Datum:
  Malin Jordal Läkare och könsstympade oense om korrigerande operationer
  Vården pekar på risker och brist på medicinskt resultat när det gäller klitorisrekonstruktioner, medan kvinnorna som genomgått operationen upplever stor psykologisk nytta.- Kvinnorna har i många fall fått ett bättre sexliv efter operationerna, även om det inte alltid går att visa en fysisk effekt, säger Malin Jordal, forskare och lektor i vårdvetenskap.
  Läs mer
 • Datum:
  Linnea Nilsson, energisystemingenjör och Hannes Olsson, maskiningenjör Ingenjörsstudenter från Gävle i topp på arbetsmarknaden
  När Svenskt Näringsliv i september presenterade sin undersökning om hur studenterna har etablerat sig på arbetsmarknaden, toppar Högskolan i Gävle tillsammans med Örebro universitet när det gäller ingenjörsstudenter.
  Läs mer
 • Datum:
  träningskada Träning med oerfaren PT gör oftare ont
  Att anlita en personlig tränare med mer än fem års erfarenhet minskar kraftigt risken för småskador och smärtkänningar jämfört med om tränaren är ny inom yrket, enligt en ny studie.– En förklaring kan vara att tränarna utvecklas som instruktörer med tiden och då tydligare kan visa hur man ska träna för att undvika skador, säger Mamunur Rashid, doktor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Nödlidande barn Fattigdomen osynliggörs när barnfamiljer får matkasse på nätet
  "Giving People" är en av flera växande organisationer som anonymt hjälper barnfamiljer på nätet.
  - Det finns en stor risk att denna barnfattigdom går under samhällets radar, säger Sven Trygged, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Bobergsskolan Ny studie vägleder framtidens skolor
  Fler än 1000 svenska skolor behöver byggas eller byggas om de närmaste tio åren.
  En ny studie vid Högskolan i Gävle ger metoder för design och organisering av de nya skolorna.
  - Det är dyrt att bygga fel, och den fysiska miljön i den nya skolan måste matcha organiseringen och de pedagogiska arbetssätten, säger Anneli Frelin, professor i didaktik.

  Läs mer
 • Datum:
  Högskolans exteriör. Högskolan i Gävle får forskar­examenstillstånd i utbildnings­vetenskap
  Högskolan i Gävle har fått tillstånd att utfärda licentiat- och doktorsexamen inom området utbildnings­vetenskap. Beslutet fattades av Universitetskanslersämbetet på tisdagen och tillkännagavs internt på ett akademimöte på Akademin för utbildning och ekonomi på onsdagen.
  Läs mer
 • Datum:
  Börsen Nytt forskningsprojekt ska hjälpa företag till bättre beslut om omlokalisering
  Projektet vid Högskolan i Gävle ska i samarbete med företag utveckla en metod för initial bedömning som kommer att hjälpa tillverkningsindustrin att fatta bättre omlokaliseringsbeslut.
  Läs mer
 • Datum:
  Skopa med radarantenner för fuktmätning av träflis Forskningsgenombrott: Stora miljövinster när radar mäter fukt i flis
  I samarbete med Högskolan i Gävle har Radarbolaget utvecklat en metod att snabbt och tillförlitligt mäta fukthalten hos träflis.
  - Ett genombrott för radarforskning som innebär stora energibesparingar och minskade utsläpp av växthusgaser, säger Daniel Rönnow, professor i elektronik vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Mångfaldsbarometern 2022:
  Så är svenskarnas attityder till mångfald

  Inställningen till mångfald skiljer sig kraftigt åt mellan de politiska blocken, enligt enkätundersökningen Mångfaldsbarometern.Andelen positiva till mångfald för det liberala/socialistiska/miljö blocket (C, S, V och MP) är 71 procent, medan siffran bland de konservativa/liberala (SD, M, KD och L) är 28 procent.
  Läs mer
 • Datum:
  författarna De ger ut handbok mot mobbning
  Strategin fick mobbningen att minska med 40 procent i Gävle.
  Nu finns kunskapen om Gävlemodellen samlad i en ny bok.
  – Alla kommuner och skolor jobbar med att motverka mobbning, men Gävlemodellen fungerar bevisligen och bygger på forskning, säger Silvia Edling, professor i didaktik och en av bokens författare.

  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle Högskolan bildar nytt Europauniversitet
  Nu är det klart att Högskolan i Gävle kommer att bilda ett nytt Europauniversitet tillsammans med åtta andra lärosäten från åtta länder. Det efter att EU beviljat lärosätenas gemensamma ansökan om att starta Europauniversitetet EU GREEN.
  Läs mer
 • Datum:
  Amir Rostami Foto: Institutet för framtidsstudier Bidragsbrotten - "Det är bråttom nu"
  Amir Rostami, regeringens utredare om brotten mot välfärden, har överlämnat ett delbetänkande. - Det pågår ett angrepp på våra välfärds­system och den organiserade delen av brottsligheten sköts av specialister och behöver mötas av specialister, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan i Gävle förnyar och profilerar utbildningsutbudet
  Högskolan i Gävle förnyar och utvecklar utbildningsutbudet med start läsåret 2023/2024. Beslutet om ett förnyat utbildningsutbud togs 14 juni och omfattar omkring 12 procent av utbildningsanslaget.

  Läs mer
 • Datum:
  Lappuggla Miljöforskare om FN-mötet i Stockholm: "Det krävs samma kulturella förändring som då vi avskaffade slaveriet"
  50 år efter det första avgörande miljömötet i den svenska huvudstaden 1972, samlas nu delegaterna igen för Stockholm+50.
  - Det krävs samma kulturella förändring som då vi avskaffade slaveriet, där djuren och naturen får lika rätt att existera som vi människor, säger Matteo Giusti, forskare vid Högskolan i Gävle.

  Läs mer
 • Datum:
  Bildkollage: Pandemin / Ukraina Kriserna öppnar ett fönster för lokala livsmedel
  Pandemin och nu kriget i Ukraina, har visat hur sårbara de globala försörjningskedjorna för våra livsmedel är. - Det har öppnat ett fönster som vi måste utnyttja för att skala upp vår lokala livsmedelsproduktion, säger Per Hilletofth, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Jonas Kågström, universitetslektor. Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar
  Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  forskarna Därför väljer lärare att stanna inom yrket
  Att många lärare tidigt byter yrkesbana spär på lärarbristen i Sverige. En ny studie visar att arbetshälsan är den viktigaste faktorn för att få lärare att stanna inom yrket.– Detta visar hur viktigt det är att skolledningarna tar arbetsmiljöarbetet på allvar, säger Gunnar Bergström, professor inom arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Tove Bylund Grenklo Stor studie har kartlagt tonårsbarns sorg
  6 av 10 tonårsbarn som förlorat en förälder i cancer hittar inte ett okej sätt att sörja direkt efter dödsfallet, visar en ny studie.Konsekvensen blir att många inom gruppen inte bearbetat färdigt sin sorg så mycket som 10 år efter förlusten.– En sammanhållen familj är det viktigaste skyddsnätet för en tonåring som förlorat en förälder, säger Tove Bylund Grenklo, forskare inom vårdvetenskap på Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Xiaoqin Wang Matematiker: Data som fanns hos FHM kunde gett en annan covid-strategi
  Folkhälsomyndighetens egna data kunde ha visat att det tidiga valet av restriktioner skulle påverka hela den första och andra vågen av pandemin. Det visar en ny studie av Xiaoqin Wang, matematiker och forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Anna Häggqvist, Emilia Holkedahl och Alexander Utsten. Foto: Nathalie Davey Världens första PT för intellektuellt funktionsnedsatta
  Gruppen intellektuellt funktionsnedsatta har generellt sämre hälsa och nu utbildar Högskolan i Gävle coacher speciellt för dem. - Vi är unika i världen att examinera idrottsvetare i anpassad fysisk aktivitet och nu tar vi ett steg till, säger Sven Blomqvist, lärare på det idrottsvetenskapliga programmet.
  Läs mer
 • Datum:
  Amir Rostami. Foto: Institutet för framtidsstudier Kriminologer: Risk att skjutningarna gör oss blinda
  I boken "Det svenska tillståndet", undersöker 20 forskare våldsutvecklingen i Sverige. - Det dödliga skjutvapen­våldet har ökat och sprider rädsla i samhället, men samtidigt är färre unga män våldsbrottslingar och det dödliga våldet lägre än på 1980- och 90-talet, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle, och en av bokens redaktörer.
  Läs mer
 • Datum:
  Bild från 2018 års Akademisk högtid. FOTO: Britt Mattsson/Högskolan i Gävle Pressinbjudan Akademisk högtid
  För första gången på fyra år arrangerar Högskolan i Gävle Akademisk högtid. Under ceremonin uppmärksammas nya professorer, nya doktorer och årets hedersdoktor, under högtidliga former i Lilla Gasklockan 22 april.
  Läs mer
 • Datum:
  Roger Skoog Roger Skoog utsedd till årets lärare av Högskolans studenter
  ”Roger Skoog har nominerats till årets lärare av sina studenter flera år i rad. Med sin varma och närvarande pedagogik får han svåra ämnen att bli roliga och öppnar dörrar studenterna annars aldrig hade vågat öppna.” Så lyder en del av motiveringen till att Roger Skoog, universitetsadjunkt i kemi, utsetts till årets lärare.
  Läs mer
 • Datum:
  En gemensam trädgård i Denver, Colorado - Foto Steve Adams Unsplash Ökat inflytande för hyresgäster ger grönare städer
  Flera nya studier visar att genom att göra det möjligt för hyresgäster att förvalta den egna gården, huset och närmiljön, kan man få ett engagemang och lärande kring natur- och klimatfrågor. - Urbana samfälligheter kan komma att bidra till transformationen mot ett fossilfritt samhälle, säger Johan Colding, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Ung man går ombord på tåg Unga ger ny bild av HVB-hemmen
  För första gången har en studie under flera år följt ungdomar då de gör övergången från samhällsvård till vuxenliv. För många blev placeringen en vändpunkt. - De ändrar med tiden sin syn på vården som blir en plats med positiva förebilder och en chans att kunna börja om, säger Mattias Bengtsson, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Läkare och sjuksköterska i samtal Har läkare och sjuksköterskor inom psykiatrin svårt förstå varandra?
  Ingela Rudberg har arbetat som psykiatrisjuksköterska sedan 2007. Hon är också vårdlärare och forskare vid Högskolan i Gävle och ska nu undersöka hur kommunikationen mellan läkare och sjuksköterskor inom psykiatrin ser ut.
  Läs mer
 • Datum:
  Stålarbetare Ny forskning sparar stora värden hos stålindustrin
  I ett nära samarbete med Sandvik, SSAB, Ovako och ABB, tas nu nästa steg när det gäller förebyggande underhåll. - Det är stora värden i maskiner och råvaror som kan sparas, säger projektledaren Niclas Björsell vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Högskolan Ny påbyggnadsutbildning ger lärarexamen på ett år
  En ny utbildning gör det möjligt att bygga på en tidigare examen och få en lärarexamen efter ett års studier. Vid Högskolan i Gävle kan man läsa till ämneslärare i engelska eller matematik med start redan i höst.Ansökan till höstens utbildningar öppnar idag 15 mars.
  Läs mer
 • Datum:
  Sorgsen kvinna i fönster Kvinnor som lämnat våldsutövande män beskriver misstro och uteblivet skydd som värre än våldet
  - Det är kvinnorna som får fly, gömma sig och avsäga sig sin identitet, i brist på begränsningar av mannens eftervåld från samhällets sida och det innebär att de görs både socialt och existentiellt ensamma. Det blir för dem som en fortsättning av våldet, men nu som en del av samhällets insatser eller uteblivna insatser, säger Sara Skoog Waller, doktor i psykologi vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Handslag efter husaffär Forskning ger ny bild av succémäklare: drivs av varma relationer
  En vanlig fördom om mäklare är att pengar är deras enda drivkraft. Ny forskning från Högskolan i Gävle visar att den bilden inte stämmer. - Något som utmärker dem är den starka emotionella drivkraften i en förtroendefull relation till sina kunder, säger Martin Ahlenius, före detta fastighetsmäklare som numera forskar om fastighetsmäklare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Människor i ett klassrum. FOTO: TT Pandemin har försvårat integrationen för nyanlända
  En ny undersökning visar att övergången till distansmöten på grund av coronapandemin försvårar etableringen på arbetsmarknaden för migranter.- Det här är en grupp som behöver praktisk hjälp och personliga kontakter, både för att hantera trauman och vid jobbsökande, därför har de drabbats hårt av pandemin, säger Sven Trygged, professor i socialt arbete.
  Läs mer
 • Datum:
  Matsvinn Högskolan i Gävle i stor EU-satsning för att minska matsvinnet
  EU/Horizon 2020 satsar 60 miljoner kronor i projektet "Från farm till gaffel", där sju utvalda lärosäten i Europa ska samarbeta för att minska matsvinnet.
  Läs mer
 • Datum:
  Motionerande åldring Etiskt dilemma när åldringar tvekar inför att stänga av hjärtstartare
  Endast var tionde person överlever ett hjärtstillestånd och därför försöker man identifiera dem med förhöjd risk för hjärtstillestånd och förse dem med en inopererad hjärtstartare eller implanterbar defibrillator (ICD). I Sverige lever nu drygt 13000 personer med en ICD.- Jag har utrett och opererat ICD-patienter under många år, men slogs av hur lite vi vet om hur de äldre uppfattar behandlingen, säger Peter Magnusson, forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Pelle Matton Pelle Matton blir hedersdoktor vid Högskolan i Gävle
  Pelle Matton har, i ett långt samarbete med Högskolan, varit en drivande kraft i ett mycket framgångsrikt arbete mot mobbning i skolorna. Ett arbete som prisats av Brottsförebyggande rådet och som också ledde till att han röstades fram till Årets Gävlebo.
  Läs mer
 • Datum:
  Aktivitetsbaserat kontor Trafikverket i Gävle Foto: Emmely Hornborg "Mellancheferna avgör om flytt till aktivitetsbaserat kontor blir lyckad"
  - Aktivitetsbaserade kontor är ett helt annat sätt att arbeta och kräver ledare som involverar och förbereder medarbetarna inför övergången, annars blir de här nya kontoren ofta en negativ upplevelse, säger Eva Bergsten, forskare inom arbetshälsa vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Unikt rum för att spåra luftburna partiklars överföringsvägar och spridning inomhus. Foto: Elisabet Linden Nytt labb ska lära forskarna ventilera bort covid
  - Tillsammans med japanska forskare har vi utvecklat en helt ny teori för hur spridning av smittämnen sker inom och mellan rum och även hur man kan ventilera bort dem, säger Alan Kabanshi, forskare inom energisystem vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  (Fler åtgärdsförlag ger större bubblor. Högerklicka på bilden och öppna den i ett nytt fönster för bättre läsbarhet) Den absoluta merparten förslag berörde organisationen och handlade i huvudsak om ledarskap. Medarbetarna önskar att chefen: Medarbetare om att jobba flexibelt:
  "Lätt att man känner en skuld"

  En ny undersökning visar att den stora utmaningen vid flexibelt arbete är att skilja på jobb och fritid.- Gränssättningen är det verkligt svåra, att man jobbar för mycket och kollar mailen på kvällen utan att räkna det som arbetstid, det finns mycket vi kan förbättra, säger Sofie Bjärntoft som forskar om flexibelt arbete vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Våld Unga kan lära sig undvika bli brottsoffer
  - Vi vet sedan tidigare att omognad förklarar ungas brottslighet men kan nu visa att omognad också har mycket stor betydelse för om unga ska bli offer för våld, säger Amber L. Beckley, kriminolog vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Mathias Cehlin Högskolan i Gävle del av kompetenscentrum som beviljas 63 miljoner
  Ett nytt kompetenscentrum ska bidra till framtidens hållbara energilösningar.Deltagarna beviljas nu 63 miljoner kronor av Energimyndigheten.Bland de 40 deltagarna finns kommuner, andra lärosäten och privata företag.
  Läs mer
 • Datum:
  Guadalupe Francia, Sivia Edling och Daniel Pettersson. Foto: Högskolan i Gävle. Vetenskapsrådet anslår 10 miljoner till forskning om lärandets villkor
  Vetenskapsrådet tilldelar två forskningsprojekt inom forskningsområdet Innovativt lärande drygt 10 miljoner kronor. Det handlar om forskning om hur mobbning påverkar elevers studier och om hur läsandet gått från att utveckla oss som individer till att betraktas som en mätbar färdighet.
  Läs mer
 • Datum:
  Teknikerjakten "Teknikerjakten" får 11 miljoner - för att öka ungas intresse för teknik
  Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond (Ljungbergsfonden) investerar 11.1 miljoner kronor i Högskolan i Gävle för att via "Teknikerjakten" fortsätta öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.
  Läs mer
 • Datum:
  Ylva Fältholm, rektor på Högskolan i Gävle, och Göran Angergård, regiondirektör, Region Gävleborg. FOTO: Marie Hägg/Högskolan i Gävle. Region Gävleborg och Högskolan i Gävle i fördjupat samarbete
  I dag tecknar Högskolans rektor Ylva Fältholm och regiondirektör Göran Angergård en överenskommelse som innebär en satsning på ett tätare samarbete som kommer att bidra till såväl regional utveckling som utvecklingen av starka utbildnings- och forskningsmiljöer.
  Läs mer
 • Datum:
  Höghammar Idrottslärarna gör underverk på särskolan
  På Höghammars gymnasiesärskola handlar idrott om rörelseglädje och man samarbetar nära med Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Wasa, svenska polarforskningssekretariatets station på Antarktis Forskare till Antarktis för att förstå vår egen vårflod
  - Våra mätningar kommer att hjälpa oss beräkna snömängder även i Sverige, för att bättre planera för översvämningar och vattenförsörjning, säger Andrew Mercer, glaciolog och lärare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  HiG-forskare Var åttonde ung har tagit preparat för att förändra sin kropp
  Prestationshöjande och muskelbyggande preparat är vanligare bland ungdomar än vad som tidigare kommit fram, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle.Var åttonde person i åldern 16-25 år har använt eller använder preparat som är muskelbyggande eller har som syfte att förändra kroppens utseende, visar enkätsvar från 2101 svenska ungdomar.
  Läs mer
 • Datum:
  Greta Thunberg vid Bristol Youth Strike Fem egenskaper som gjort Greta Thunberg till en ledare
  Genom att djupstudera artiklar från stora tidningar i Sverige och andra länder har Komalsingh Rambare och Nessica Nässén, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, identifierat egenskaperna de tror är orsakerna till fenomenet Greta Thunberg.
  Läs mer
 • Datum:
  Klassrum Effektivitetskulten ger inte tid att se enskilda elevers behov
  - Jagande efter effektivitet och tid omöjliggör att alla kan hänga med och så kan vi inte ha det i skolan, säger Silvia Edling professor i didaktik vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Mordplats Amir Rostami: "Våld föder våld, och våldet verkar bli brutalare"
  - Tyvärr tyder vår studie på en brutalisering av våldet. Man skjuter och hugger mot huvud och hals för att döda, likgiltiga för konsekvenserna. Och de som inte råkar dö, är väldigt skadade när de kommer till sjukhuset, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Sjuksköterska ”Vi måste få fler invandrade sjuksköterskor att kunna utöva sitt yrke”
  Ny studie visar att kompletteringsutbildningen för sjuksköterskor från länder utanför EU ger trygghet och beredskap att arbeta i Sverige. De senaste tre åren har dock relativt få av de sökande, 300 av 1800, nått svensk sjuksköterskelegitimation.- Vi vill se vad som kan göras för att få fler ska kunna arbeta som sjuksköterskor, säger Denice Högstedt, forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Amir Rostami Amir Rostami - Ny vetenskaplig ledare vid Högskolan i Gävle
  Amir Rostami, docent i kriminologi, har utsetts till biträdande vetenskaplig ledare för Högskolans profilerade forskningsområde, Hälsofrämjande arbete.
  Läs mer
 • Datum:
  Köpenhamn cykelstaden Unik chans att i nya stadsmiljöer ändra vanor som är negativa för miljön
  - Att vädja till logik och värderingar för att bryta cementerade vanor räcker inte. Men nu då vi ska bygga så mycket nytt finns en unik chans att få miljön att främja de beteenden vi vill se, säger Noah Linder, miljöpsykolog vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Anna Efverman 18 miljoner till forskning om inkluderande arbetsliv vid Högskolan i Gävle
  Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) tilldelar det strategiska forskningsprogrammet Inkluderande arbetsliv vid Högskolan i Gävle 18 miljoner kronor för forskning om canceröverlevares arbetsliv.– Det är fantastiskt att få förtroendet att bedriva den här forskningen och kunna bidra till ett hållbart arbetsliv under och bortom cancersjukdom, säger Anna Efverman, huvudsökande och forskningsledare för Inkluderande arbetsliv.
  Läs mer
 • Datum:
  Sajid Rafique Ny teknik kan göra kroppsarbete 60 procent lättare
  Tekniken med exoskelett blir allt mer effektiv.Eksovest, en variant av exoskelett kan minska muskelansträngningen med 60 procent för arbetare inom industri-, logistik-och byggsektorn, enligt en ny studie vid Högskolan i Gävle.- Det finns mycket problem med skador och sjukskrivningar inom dessa sektorer. Exoskelett skulle kunna vara en viktig del av lösningen om användningen ökar, säger Sajid Rafique, forskare inom robotik vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Distansarbetare Distansarbetare rör sig mera och är mer avslappnade
  - Det som kanske överraskade mig är att distansarbetare var mer avslappade, säger Linda Widar som forskar om distansarbete och hälsa, vid Högskolan i Gävle
  Läs mer
 • Datum:
  Man vid skogstjärn Skogen blev räddningen för många stockholmare under pandemin
  - När människor kanske kände att de inte vågade gå i sin vanliga stadspark på grund av risken för smittan, blev skogen en oas för att återhämta sig och bli av med stress, säger Karl Samuelsson, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Hemlös kvinna i Stockholm Hemlösa kvinnor fråntas sin värdighet i mötet med vården
  - De här kvinnorna möter ofta fördomar i vården, om att alla hemlösa är missbrukare som försöker utnyttja sjukvården för att sno till sig någonting, säger Martin Salzmann-Erikson, forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Tung trafik på motorväg. Foto: Fredrik Sandberg/TT Vätgas som bränsle skulle kunna minska utsläpp från vägtransporter med 70 procent
  Gävleborg och Dalarna positionerar sig som ledande i Europa när det gäller vätgasutveckling. Fördelarna med vätgas som bränsle uppmärksammas alltmer och en ny forskningsrapport från Högskolan i Gävle visar att vätgasdrivna lastbilar skulle kunna minska utsläppen från transporter till och från Gävle hamn med 70 procent.
  Läs mer
 • Datum:
  För större bild öppna i ett nytt fönster Högskolans forskare sticker ut - citeras näst mest per krona
  - Vetenskapsrådets data visar att vid Högskolan i Gävle produceras forskning av hög kvalitet och till en låg kostnad, säger Lars Bengtsson, prorektor vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Robot Baxter Robotar viktig del av lösningen vid framtida pandemier
  Robotar kan minska smittspridningen av Covid-19 och vara en viktig del av lösningen vid framtida pandemier.
  Det visar en ny vetenskaplig artikel från Högskolan i Gävle.
  – Robotar har många användningsområden vid pandemier och de sprider inte virus på samma sätt som människor, säger Rabé Andersson, forskare inom elektroteknik, som skrivit artikeln.

  Läs mer
 • Datum:
  Komalsingh Rambaree Europas finaste pris för forskning om socialarbetares nyckelroll i kampen mot miljöhoten
  Komalsingh Rambaree, docent i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, fick förstapriset då European Association of Schools of Social Work utsåg årets bästa forskningsartikel 2021.- Stora klimatstörningar bär med sig fattigdom, fördrivning och psykisk ohälsa, socialarbetare kan spela viktiga roller för en nödvändig samhällsförändring, säger Komalsingh Rambaree.
  Läs mer
 • Datum:
  Äldrevård Bristfällig organisation ofta orsak till sjukskrivningar och ryggproblem inom äldrevården
  En ny stor studie vid Högskolan i Gävle i samarbete med Nationella Forskningscentret för Arbetsmiljö i Köpenhamn visar att vårdavdelningarnas organisation har avgörande betydelse för uppkomsten av ryggsmärtor och sjukskrivningar för vårdpersonal inom äldrevården.
  Läs mer
 • Datum:
  Nödlandningen på Hudson river 15 januari 2009 Sju av tio piloter skulle misslyckats med Hudson-nödlandningen
  När en Airbus slår eld strax efter start fattar kapten Chesley Sullenberger ett blixtsnabbt beslut, att landa i Hudson River i New York, och räddar samtliga passagerare. "Det handlar inte om tur, vissa piloter har en förmåga att tänka snabbt under extrem stress och vårt test visar vilka de är," säger Eduardo Rosa, neurokognitiv forskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Översvämning i Gävle Ny studie ger säkrare bild för byggande nära vattendrag
  En ny studie vid Högskolan i Gävle ger en mer tillförlitlig bild för byggande i anslutning till vattendrag och vilka områden som riskerar översvämningar.Kunskapen om var byggande kan ske med hänsyn till översvämningsrisker är dessutom begränsad inom stadsplaneringsfunktionen i många av landets kommuner, enligt en enkätundersökning med koppling till studien.
  Läs mer
 • Datum:
  Studienaturstäder Satsningar på stadsnära natur leder till ökad exploatering
  "Det är som en mörk baksida av att skydda och förvalta naturen på ett bra sätt, att det då också blir ett högre exploateringstryck på den naturen", säger Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Matteo Giusti Ny stor studie ska kartlägga Gävlebornas hälsa
  Genom att samla data med hjälp av aktivitetsarmband och en ny app ska forskare undersöka kopplingen mellan stadsmiljön och Gävlebornas hälsa.- Vi hoppas få så många boende i kommunen som möjligt att ställa upp, säger Matteo Giusti, forskare inom Miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.
  Läs mer
 • Datum:
  Lovisa Pettersson Stor satsning på utekontor vid Högskolan i Gävle
  Lovisa Pettersson, prisbelönad designer och tidigare student vid Högskolan i Gävles industridesignprogram, får 300 000 av Vinnova för att utveckla miljöer för utekontor och möten på campus.
  Läs mer
 • Datum:
  Soprum Det räcker inte med att utbilda fram rätt miljöbeteende
  - Vår forskning visar att det inte alltid räcker att utbilda fram rätt miljöbeteende eller att göra det lätt att göra rätt, ibland måste det bli svårare att göra fel också, säger Noah Linder
  Läs mer
 • Datum:
  Ingrid Nordqvist, utbildningsledare för ämneslärarprogrammet i svenska. Ämneslärarutbildningen i svenska på Högskolan i Gävle håller "hög kvalitet" enligt UKÄ
   Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har följt upp den nationella utvärderingen av ämneslärarutbildningar i bland annat svenska och matematik. Uppföljningen visar att ämneslärarutbildningen i svenska med inriktning mot gymnasiet vid Högskolan i Gävle nu håller hög kvalitet.
  Läs mer
Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-11-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)