Sök

Appen MyGävle

MyGävle är en forskningsapp från Högskolan i Gävle och en del av vårt forskningsprojekt BIG som ska undersöka individuell, social och ekologisk hälsa. Med den kan du registrera bra och dåliga upplevelser i Gävle och se hur Gävles platser förhåller sig till din hälsa och ditt välmående. Vill även du vara en del av vår forskning?

Logga för appen MyGävle

Vill du bli en medborgarforskare?

Är du intresserad av att förse oss med vetenskaplig data utan att ändra på dina vanor och rutiner? Vi söker människor som vill dela sina bra och dåliga upplevelser, se hur de rör sig i Gävle och hur det påverkar deras hälsa och välbefinnande. Du behöver bara ladda ner vår app gratis.

Av er som har laddat hem appen kommer vi sedan att välja ut ca 400 personer i olika åldersgrupper som kommer att använda en Garmin vìvosmart 4 under projektets gång mot en symbolisk kostnad, med möjlighet att behålla den efteråt

Fakta om forskningsstudien via MyGävle

Här finns några snabbfakta om projektet. För mer ingående frågor och svar om projektet se vår FAQ

Hur kan jag delta?

Genom att ladda hem vår app MyGävle via Google Play eller App Store och skapa en profil. I appen kommer du sedan varje vecka att få registrera bra och dåliga upplevelser av staden. Av er som laddar hem appen kommer vi att välja ut ca 400 personer som får delta lite mer ingående i forskningsstudien där vi förutom informationen via appen också samlar data via ett aktivitetsarmband från Garmin.

Vem kan delta?

Du kan delta i studien om du bor i Gävle kommun, är minst 15 år gammal och högst 79 år gammal, och inte har några tidigare rörelsehinder eller hjärt-kärlproblem. Du måste också behärska svenska eller engelska.

Hur länge pågår min insats

Forskningsstudien pågår från september 2021 till och med november 2022.

Vilka fördelar finns för mig som deltagare?
  • Du får vara en medborgarforskare. MyGävle ger dig möjlighet att rapportera vad som påverkar din lycka, tillfredsställelse och samhörighet med den stad där du bor. Det gör dig till en aktiv producent av vetenskapliga data som sedan kommer att analyseras på Högskolan och förhoppningsvis tas med i den framtida planeringen av Gävle.
  • Genom att använda MyGävle deltar du i en utlottning som kommer att ske efter projektets slut, i december 2022. Det samlade prisvärdet är på cirka 150 000 kronor. Priserna består bland annat av GoGift-kort att spendera i Gävle och fem elcyklar till ett värde av cirka 20 000 kronor var. Ju mer du engagerar dig i MyGävle desto större chans har du att vinna dessa priser.
  • Du kan bli en av de 400 personer som kommer att väljas ut i augusti 2021 och få ett Garmin vìvosmart 4 aktivitetsarmband till en symbolisk kostnad av 99 kronor. I januari 2023, efter att studien avslutats, kan du behålla klockan utan extra kostnad, annars kan du lämna tillbaka den.

Ladda hem MyGävle

Du laddar enkelt hem MyGävle via Google Play eller App Store.

Så här fungerar appen

MyGävle är enkel att använda. Nedan finns en beskrivning av hur du kommer igång.

1. Ladda ner MyGävle och skapa en profil

När du har laddat ner appen MyGävle ber vi dig att skapa en profil med några personliga uppgifter, t.ex. personnummer, inkomstnivå och utbildningsnivå.

Vi kommer också att efterfråga tillgång till GPS-sensorn i din smartphone eftersom vi behöver se hur du rör dig och var "ditt" Gävle är.

Bild från appen MyGävle: skapa en profil

2. Registrera dina bra och dåliga upplevelser av Gävle

För att vi ska förstå hur Gävle påverkar ditt välbefinnande ber vi dig att registrera bra eller dåliga upplevelser som du har i ditt dagliga liv.

Det tar ca en minut att göra det med MyGävle, och du kan göra det när och var du vill. Vi vill att du rapporterar in en upplevelse minst en gång i veckan.

Bild från appen MyGävle. registrera dina upplevelser

3. Se "ditt" Gävle

MyGävle ger dig unika insikter i var "ditt" Gävle och alla deltagares gemensamma Gävle är.

MyGävle visar dig var du går, kör eller cyklar, och om du tillhör de 400 personer som valts ut som representativ grupp (eller om du själv har Garmin-klocka) får du se hur var och en av dessa platser förhåller sig till din stressnivå.

Du kommer också att kunna se var du och andra deltagare har registrerat sina bra och dåliga upplevelser.

Bild från appen MyGävle: se bra och goda upplevelser av staden

4. Bedöm din hälsa och ditt välbefinnande

I början av varje årstid (september 2021, december 2021, mars 2022, juni 2022 och september 2022) kommer vi att fråga dig om din lycka, ditt välbefinnande, din livstillfredsställelse, din koppling till naturen och din koppling till det lokala samhället. Det är här vi kopplar ihop alla punkter för att förstå hur de platser du besökt och de upplevelser du haft har påverkat din hälsa och ditt välbefinnande.

Kontakt

Om du har några frågor eller funderingar

Matteo Giusti (engelsk kommunikation)
e-post: matteo.giusti@hig.se
tel. 026 64 50 16

Karl Samuelsson (svensk kommunikation)
e-post: karl.samuelsson@hig.se
tel: 026 64 84 26

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2023-01-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)