Fortbildning

Nedan finns ett urval av de korta kurser på temat it och lärande presenterat.

Kurserna genomförs på begäran d.v.s. att du anmäler ditt intresse på kurserna och sedan när tio personer eller fler har anmält sig går vi ut med datum till de som anmält sig. Vi erbjuder naturligtvis flera tillfällen om intresset är stort.

Varje kurs ges i en och en halv timmes pass så att man kan bygga ihop två pass på en förmiddag eller eftermiddag.

Fokuset i alla kurser handlar om att använda verktyget och de färdigheter du får till din undervisningspraktik.

Kurserna arrangeras av digital learning lab och är avgiftsfria för dig som arbetar på Högskolan i Gävle.

Vill du ta del av kurserna och kommer utanför Högskolan i Gävle så går det att arrangera som uppdragsutbildning eller via samarbetsavtal.

liten kaltura logo

Undervisning 

Undervisningsdesign

I denna kurs går vi igenom grundläggande undervisningsdesign med utgångspunkt i kursplaner för att skapa mervärde i att använda digitala verktyg. Utgångspunkterna är TPACK och Conversational Framework.

Undervisningdesign fördjupning

Kursen är en fortsättning på första steget och nu omsätter vi teorierna från första steget till att genomföra förbättringar och förändringar utifrån den kurs du väljer att ta med dig och undervisar i.

Ta med aktuell kursplan/ studiehandledning i din kurs som underlag för vidare arbete.

 

liten kaltura logo

Webbmöte

Zoom

Välkommen att prova det nya webbmötesverktyget Zoom. Zoom är i likhet med Adobe Connect, Skype och Skype Företag ett mötesverktyg med möjlighet att spela in video. I kursen fokuserar vi på hur man använder Zoom i undervisningen. 

liten kaltura logo

Video

 

Kom igång med video

På Högskolan i Gävle har vi många distanskurser där vi använder oss av filmade föreläsningar. Det finns många fördelar med att använda video i utbildning...

Vi vill gärna hjälpa dig att skapa så bra filmer som möjligt, därför erbjuder vi ett gäng kortare kurser/träffar. Allt för att underlätta ditt arbete som lärare.

Flipped classroom, HiG Play, Kaltura, Adobe connect. Vilka möjligheter finns och vad är vad och varför? För dig som vill få en helhets förståelse.

Kräver inga förkunskaper

HiG Play/Kaltura

Högskolan har en medieplattform som heter HiG Play. Vi tittar på hur man kan ladda upp filmer, göra enklare redigeringar, publicera filmer på Blackboard med mera.

Kräver inga förkunskaper

Skapa interaktiva filmer i HiG Play/ Kaltura

Vi gör interaktiva quiz av våra filmer på HiG Play.

Kräver inga förkunskaper

HiG Play / Desktop CaptureSpace

Vi tittar på hur man kanspela in egna föreläsningar på din egen dator.

Kräver inga förkunskaper

Bättre inspelningar tips och trix

Tips och trix för bättre inspelningar.Hur blir du snyggare i webcam, bättre närvaro, ljus/ljud...Kort och rätt... -SpellistorVariation; Ett samtal? En intervju?Ett reportage?Alternativa källorKräver inga förkunskaper

Kräver inga förkunskaper

Producera mera

Studio och Alternativa källor -Extra kamera, mobilen kan mer än du tror, Bild & text, gästföreläsare över webben....Kombinera flera källor

Kräver inga förkunskaper

Skapa undertexter med Amara

Vi tittar hur man kan skapa undertexter med AMARA.

Kräver inga förkunskaper

Videofilmning for nybörjare

Högskolan har två videokameror som lärarekan låna.Här får man en kort introduktion till hur dom fungerar. Vi tittar även på hur man kan ladda upp filmerna på HiG Play och hur man kan länka in filmerna i Blackboard.Kräver inga förkunskaper.

Kräver inga förkunskaper

 

liten kaltura logo

Office 365


Bättre PowerPoint

Vill du lära dig att göra snygga, enkla och funktionella PowerPoint-bilder som stärker och hjälper dig att sälja in ditt budskap?

Du lär dig att tänka igenom när du skapar dina bilder, att göra snygg och enkel design samt att använda bilder, filmer, kontraster och animationer.

Kursen är praktiskt inriktad och du kan ta med en egen presentation till kursen som du får möjlighet att jobba med under handledning.

Förkunskaper

Du bör ha gjort några powerpoint-presentationer tidigare

 

Outlook E-post och kalender

I denna kurs får du lära dig smarta tips och trix i Outlook 2016 som hjälper dig att organisera din vardag. Vi går igenom e-post och kalender i huvudsak i syfte att hjälpa dig att effektivisera din inkort samt bjuda in och hantera möten.

Kursen är praktiskt intriktad och vi jobbar direkt i din e-post och kalender. Kursen utgår från att via jobbar direkt på webben men du kan i viss mån tillämpa detta om du kör klient.

Kräver inga förkunskaper

Långa dokument i Word

Lär dig hantera längre dokument i word med försättsblad, numrering, sidhvud/sidfot, index mm. Bra att kunna om du gör längre texter, uppsatser el. dyl.

Grundläggande förkunskaper i Word är en fördel 

Kom igång med Teams

 

Microsoft själva storsatsar på teams, ett samarbetsverktyg där du och dina kollegor arbetar tillsammans med varandra eller med externa på ett enkelt sätt. Teams är mycket likt det populärara verktyget slack och i den här kursen går vi igenom hur man enkelt kommer igång.

liten kaltura logo

 

Kom igång med iPad/ iPhone

Under den här kursen lär du dig grundläggande funktioner om iOS för att kunna hantera din iPhone, iPad eller annan iOS-enhet. Du lär dig hitta i systemet, grundläggande appar och hur du installerar dessa samt övriga tillbehör som är bra att känna till för att kunna jobba effektivt. Vi installerar också Outlook, Eduroam och tittar på Self Service.

Kursen är praktiskt inriktad och förutsätter att du har en egen iOS enhet, dvs en iPad eller iPhone.

Inga förkunskaper krävs

 

iPad/ iPhone i undervisningen

Under den här kursen får du prova olia exempel på appar som du kan använda med din iOS-enhet. Du får prova några användbara appar som du kan tillämpa i din undervisning. Vi installerar och testar några samarbetsverktyg och lärappar. Kursen kan anpassas mot ditt ämne eller intresse.

Kursen är praktiskt inriktad och förutsätter att du har en egen iOS enhet, dvs en iPad eller iPhone.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs

 

liten kaltura logo

 

Övrigt

 

Presentera med Prezi

Den här kursen ger dig grunderna i hur du skapar enkla och roliga presentationer med det populära presentationsverktyget Prezi Next.

Presentationerna fungerar för presentation i webbläsare, men kan även visas och redigeras på en gratis app för iPad. Under utbildningen får du lära dig både hur du kan skapa och visa dina presentationer från din dator och/eller en Ipad.

Kursen är praktiskt inriktad och du kan ta med en eget material till kursen som du får möjlighet att jobba med under handledning.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs men det är en fördel om du gjort presentationer tidigare

 

Digitala frågeverktyg

Skapa interaktivitet i din undervisning med hjälp av interaktiva frågor/ quiz. Vi provar att skapa frågor med två populära onlineverktyg - mentimeter och kahoot.

Kräver inga förkunskaper

 

 

Publicerad av: Claes Westelius Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-11-25
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)