Gå till eugreenalliance
Sök

Fortbildning

Vid digital learning lab erbjuder vi ett utbud av kortare kurser på temat it och lärande. Alla kurser kan erbjudas som extern utbildning i olika format och du kan sätta samman olika delar i paket som passar dig, ditt företag eller organisation. Våra uppdrags­utbildningar i digital learning lab sker via RucX.

liten kaltura logo

Vi som arbetar på labbet har alltid ett fokus på undervisning och även i våra digitala verktygskurser så arbetar vi utifrån vad man ska göra med verktyget istället på att alla funktioner. Vi arbetar såväl med med både extern och intern utbildning. För mer information om våra interna utbildningar hänvisar vi till våra sidor på intranätet.

 

Färdiga kurspaket

Nedan presenterar några färdiga kurser som spänner över flera tillfällen. Kurserna är nätbaserade men innehåller också närträffar med våra förträffliga kursledare.

Kursdesign

I denna kurs går vi igenom grundläggande undervisningsdesign med utgångspunkt i kursplaner för att skapa mervärde i att använda digitala verktyg. Utgångspunkterna är TPACK och Conversational Framework. Mer info.

Mediaproduktion

Kursen riktar sig till dig som vill börja arbeta med att skapa pedagogisk mediaproduktion. Vi arbetar med enkla, tillgängliga verktyg och med att skapa interaktivitet. Bild, video och podd tas upp.

 

Kortare kurser

Nedan presenterar vi ett urval av kortare kurser som vi kan erbjuda. Kurserna kan enkelt byggas ihop till en hel eller halvdagsblock.

 

Webbmöte

liten kaltura logo

Zoom

Välkommen att prova det nya webbmötesverktyget Zoom. Zoom är i likhet med Adobe Connect, Skype och Skype Företag ett mötesverktyg med möjlighet att spela in video. I kursen fokuserar vi på hur man använder Zoom i undervisningen. 

 

Video

liten kaltura logo

Kom igång med video

På Högskolan i Gävle har vi många distanskurser där vi använder oss av filmade föreläsningar. Det finns många fördelar med att använda video i utbildning...

Vi vill gärna hjälpa dig att skapa så bra filmer som möjligt, därför erbjuder vi ett gäng kortare kurser/träffar. Allt för att underlätta ditt arbete som lärare.

Flipped classroom, HiG Play, Kaltura, Adobe connect. Vilka möjligheter finns och vad är vad och varför? För dig som vill få en helhets förståelse.

Kräver inga förkunskaper

HiG Play/Kaltura

Högskolan har en medieplattform som heter HiG Play. Vi tittar på hur man kan ladda upp filmer, göra enklare redigeringar, publicera filmer på Blackboard med mera.

Kräver inga förkunskaper

Skapa interaktiva filmer i HiG Play/ Kaltura

Vi gör interaktiva quiz av våra filmer på HiG Play.

Kräver inga förkunskaper

HiG Play / Desktop CaptureSpace

Vi tittar på hur man kan spela in egna föreläsningar på din egen dator.

Kräver inga förkunskaper

Bättre inspelningar tips och trix

Tips och trix för bättre inspelningar. Hur blir du snyggare i webcam, bättre närvaro, ljus/ljud...Kort och rätt... -Spellistor Variation; Ett samtal? En intervju? Ett reportage?Alternativa källor.

Kräver inga förkunskaper

Producera mera

Studio och Alternativa källor -Extra kamera, mobilen kan mer än du tror, bild & text, gästföreläsare över webben....Kombinera flera källor.

Kräver inga förkunskaper

Skapa undertexter med Amara

Vi tittar hur man kan skapa undertexter med AMARA.

Kräver inga förkunskaper

Videofilmning for nybörjare

Högskolan har två videokameror som lärare kan låna. Här får man en kort introduktion till hur dom fungerar. Vi tittar även på hur man kan ladda upp filmerna på HiG Play och hur man kan länka in filmerna i Blackboard.

Kräver inga förkunskaper

liten kaltura logo

Office 365

Bättre PowerPoint

Vill du lära dig att göra snygga, enkla och funktionella PowerPoint-bilder som stärker och hjälper dig att sälja in ditt budskap? Du lär dig att tänka igenom när du skapar dina bilder, att göra snygg och enkel design samt att använda bilder, filmer, kontraster och animationer.

Kursen är praktiskt inriktad och du kan ta med en egen presentation till kursen som du får möjlighet att jobba med under handledning.

Förkunskaper: Du bör ha gjort några powerpoint-presentationer tidigare

Outlook E-post och kalender

I denna kurs får du lära dig smarta tips och trix i Outlook 2016 som hjälper dig att organisera din vardag. Vi går igenom e-post och kalender i huvudsak i syfte att hjälpa dig att effektivisera din inkorg samt bjuda in och hantera möten.

Kursen är praktiskt inriktad och vi jobbar direkt i din e-post och kalender. Kursen utgår från att via jobbar direkt på webben men du kan i viss mån tillämpa detta om du kör klient.

Kräver inga förkunskaper

Långa dokument i Word

Lär dig hantera längre dokument i word med försättsblad, numrering, sidhuvud/sidfot, index mm. Bra att kunna om du gör längre texter, uppsatser eller dylikt.

Grundläggande förkunskaper i Word är en fördel 

Kom igång med Teams

Microsoft själva storsatsar på teams, ett samarbetsverktyg där du och dina kollegor arbetar tillsammans med varandra eller med externa på ett enkelt sätt. Teams är mycket likt det populära verktyget slack och i den här kursen går vi igenom hur man enkelt kommer igång.

liten kaltura logo

Kom igång med Ipad/ Iphone

Under den här kursen lär du dig grundläggande funktioner om iOS för att kunna hantera din Iphone, Ipad eller annan iOS-enhet. Du lär dig hitta i systemet, grundläggande appar och hur du installerar dessa samt övriga tillbehör som är bra att känna till för att kunna jobba effektivt. Vi installerar också Outlook, Eduroam och tittar på Self Service.

Kursen är praktiskt inriktad och förutsätter att du har en egen iOS enhet, dvs. en Ipad eller Iphone.

Inga förkunskaper krävs

Ipad/ Iphone i undervisningen

Under den här kursen får du prova olika exempel på appar som du kan använda med din iOS-enhet. Du får prova några användbara appar som du kan tillämpa i din under­visning. Vi installerar och testar några samarbetsverktyg och lärappar. Kursen kan anpassas mot ditt ämne eller intresse.

Kursen är praktiskt inriktad och förutsätter att du har en egen iOS enhet, dvs. en Ipad eller Iphone.

Inga förkunskaper krävs

liten kaltura logo

Övrigt

Presentera med Prezi

Den här kursen ger dig grunderna i hur du skapar enkla och roliga presentationer med det populära presentationsverktyget Prezi Next.

Presentationerna fungerar för presentation i webbläsare, men kan även visas och redigeras på en gratis app för iPad. Under utbildningen får du lära dig både hur du kan skapa och visa dina presentationer från din dator och/eller en Ipad.

Kursen är praktiskt inriktad och du kan ta med en eget material till kursen som du får möjlighet att jobba med under handledning.

Förkunskaper: inga förkunskaper krävs men det är en fördel om du gjort presentationer tidigare

Digitala frågeverktyg

Skapa interaktivitet i din undervisning med hjälp av interaktiva frågor och quiz. Vi provar att skapa frågor med två populära onlineverktyg - mentimeter och kahoot.

Inga förkunskaper krävs

Publicerad av: Claes Westelius Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-09-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)