Gå till eugreenalliance
Sök

Idrottsvetenskap

Är du intresserad av idrott, hälsa och ledarskapsfrågor? Vill du vara med och utveckla antidopingstrategier i framtiden? Eller är du mer intresserad av att kunna erbjuda människor fysisk aktivitet efter behov och förmåga? Då är idrottsvetenskapliga programmet på Högskolan i Gävle något för dig!

Vad är idrottsvetenskap?

Idrottsvetenskap är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som handlar om den idrottande individen och idrottskulturen. Det idrottsvetenskapliga programmet vid Högskolan i Gävle har inriktning mot hälsofrämjande livsstil och förbereder för arbete med idrott och fysisk aktivitet för alla.

Tonvikt på idrott ur ett hälsoperspektiv

Programmet har två huvudspår; anpassad fysisk aktivitet (AFA) och dopning. AFA handlar om att synliggöra och inkludera grupper av människor i idrott för att möjliggöra en fysiskt aktiv livsstil för alla. Området dopning belyser både problematiken inom idrotten och missbruk av prestationshöjande preparat inom arbetsliv och fritid.                           

En kompetens som behövs i framtiden

Efter utbildningen har du goda kunskaper om den växande idrottssektorn och kan arbeta som exempelvis föreningsutvecklare, idrottsutbildare eller som entreprenör. Du kan också leda, planera och genomföra projekt på arbetsplatser och ge personlig rådgivning inom exempelvis anpassad fysisk aktivitet och doping. Efter din filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap har du möjlighet att fortsätta studierna på avancerad nivå och därefter på forskarnivå. Efter examen i programmet har du förutom en kandidatexamen i idrottsvetenskap också möjlighet att bli certifierad enligt EuropeActive Standards, EQF level 4, Personal Trainer och EQF level 6, Advanced Health & Exercise Specialist, vilket öppnar en arbetsmarknad i Europa.

Kontakt

Ämnesansvarig
Sven Blomqvist
sven.blomqvist@hig.se

Personallista idrottsvetenskap
Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Magnus Isaksson Sidan uppdaterades: 2024-01-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)