- Högskolan i Gävle
- / Akademin för hälsa och arbetsliv
- / Avdelningar
- / Avdelningen för arbetshälsovetenskap och psykologi
Ämnen inom avdelningen:
Utbildning
Vid avdelningen finns två utbildningsprogram: Personal och arbetslivsprogrammet (PA-programmet). Masterprogrammet i Arbetshälsovetenskap har fokus på hälsofrämjande arbetsliv. Dessutom finns flera fristående kurser och uppdragsutbildningar.
Forskning
Arbetshälsovetenskap
Vi har en stark forskningsmiljö - Centrum för belastningsskadeforskning, CBF – som har tilldelats ett 10-årigt forskningsanslag om totalt 50 miljoner kronor till FAS-centret "Kroppen i arbete – från problem till potential".
Vi satsar också starkt på att utveckla forskningen inom det folkhälsovetenskapliga ämnet inom avdelningen. Här ligger forskningsfokus på strategiskt folkhälsoarbete utifrån kartläggningar av hälsa och åtgärder vad gäller livsstils- och levnadsvanor.
- Forskning och forskare inom arbetshälsovetenskap
- Forte-centrum - Centrum för belastningsskadeforskning, CBF
Psykologi
Vår forskning studerar olika områden utifrån psykologiska perspektiv och teorier. Våra tre övergripande teman för forskningen är relativt breda, och innefattar psykologiska perspektiv på arbetsmiljö, inkludering samt social och ekologisk hållbarhet.
- Samverkan
Samverkan med organisationer, företag, myndigheter och andra lärosäten är utvecklat såväl inom landet som internationellt.
- Samverkan vid akademin