Gå till eugreenalliance
Sök

(O)frivilligt distansarbete – hur påverkar det arbetshälsan?

Forskningsprojekt med fokus på hur Covid-19 påverkar arbetshälsan. Projektet förväntas ge ny kunskap om hur ofrivilligt distansarbete påverkar arbetsmiljö och hälsa jämfört med frivilligt arbete på distans. Resultaten kan leda till förändringar i framtida rekommendationer av distansarbete.

Det mesta som vi vet idag om attityder till och effekter av distansarbete baseras på studier där distansarbete är en frivillig arbetsform som erbjuds vissa yrkesgrupper.

Under coronapandemin ändrades läget, och många organisationer uppmanade sina anställda att distansarbeta om möjligt för att minska risken för spridning av viruset och för att skydda personer som löpte hög risk att bli svårt sjuka av Covid-19.

Det innebar att fler anställda arbetade på distans under långa perioder, inte för att de själva ville det utan för att de var tvungna att göra det. En del av dessa anställda hade tidigare erfarenhet av att distansarbeta, medan andra inte hade det.

När distansarbete inte är frivilligt, så kan det vara svårt att ge rekommendationer om hur det bör tillämpas utifrån tidigare studier.

För detta behövs undersökningar av hur stor betydelse det egna valet att distansarbeta har på sambandet mellan mängden distansarbete, hälsa och välbefinnande.

I det här projektet vill vi ta reda på

  1. Hur fysisk aktivitet och psykofysiologiska reaktioner ser ut under distansarbete jämfört med fritid, när distansarbetet inte är frivilligt,
  2. Hur sambandet ser ut mellan mängden distansarbete, hälsa, välbefinnande, psykosocial arbetsmiljö, produktivitet och balans mellan arbete och fritid när distansarbetet inte är frivilligt.

Om projektet

Projektledare: Marina Heiden

Projektmedlemmar: Gunnar Bergström, David Hallman, Leticia Januario, Svend Erik Mathiassen, Sven Svensson

Projekttid: 2020—2023

Finansiär: AFA försäkring

Publicerad av: Sandra Wikner Sidansvarig: Magnus Isaksson Sidan uppdaterades: 2022-11-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)