Gå till eugreenalliance
Sök

Syresättning, muskelaktivitet och trötthetsutveckling

Syresättning, muskelaktivitet och trötthetsutveckling i underarm vid statisk belastning och venös ocklusion hos flygvärdinnor och kontroller

Bakomliggande orsaker till hur smärta kan uppstå är fortfarande inte helt klarlagda. En del studier på trapezius (axel) och extensor carpi radialis (underarm) visar att mikrocirkulationen i muskulaturen kan vara störd. I tidigare studier med blodflödesmätning har invasiv metod använts, vilket medförde att huden samt muskulaturen penetrerades. I denna studie ska vi använda Near-lnfrared Spectroscopy NIRS, en icke-invasiv metod som har visat sig vara en valid metod för att mäta blodflöde, blodvolym och syresättning i muskulaturen. Mätningen är baserad på principen om den dynamiska balansen mellan syreavlämning och syrekonsumtion samt hur hemoglobinmolekylerna vandrar in och ut i vävnaden.

Vid Centrum för belastningsskadeforskning i Umeå har vi publicerat flera artiklar där vi mätte syresättning i skuldermuskulaturen vid repetitivt datormusarbete och vid repetitivt armarbete i extensor carpi radilalis (ECR) muskeln med NIRS. Resultaten tyder på att syresättningen i ECR sjunker vid repetitivt dataarbete under stress.

Syftet med denna studie är därför att undersöka syremättnaden i skulder- och armmuskulaturen under tröttande arbete hos flygvärdinnor och kontroller. Mätningarna med självhäftande prober (plattor) och hudelektroder sker vid två tillfällen (normallt kontra högt atmosfärtryck) under olika standardiserade belastningsnivåer. EMG (elektromyografi) ska mätas vid samma tillfälle med självhäftande hudelektroder.

Målet att få information om nivån på muskelaktivitet under olika kontraktionsperioder. Registreringen sker med NIRS och elektromyografisk teknik.

Ansvarig


Albert Crenshaw

Samarbetspartners


Bente Jensen, Institut för Idrottsmedicin, Köpenhamn universitet
Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Magnus Isaksson Sidan uppdaterades: 2015-04-01
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)