Gå till eugreenalliance
Sök

Trötthet och hemodynamiska förändringar vid datorarbete

Köns- och åldersrelaterad muskeltrötthet och hemodynamiska förändringar i samband med lågintensivt arbete

Flera studier visar att lågintensivt arbete kan leda till besvär i nacke-skuldra och arm. Tillståndet förvärras när arbetet förenas med psykosocial och/eller mental stress och upplevs som uttröttande. Forskning har visat att kvinnor (framförallt äldre kvinnor) löper större risk att utsättas för problem än män. Många forskare tror att viss fysiologisk respons som sker under arbete stannar kvar i kroppen, d.v.s. att effekten ackumuleras över tid och att tiden för återhämtning mellan passen inte är tillräcklig, vilket eventuellt kan leda till belastningsskada. Därför är det viktigt att identifiera vilka fysiologiska respons som finns och följa återhämtning av sådan.

Givetvis är kraften som genereras under sånt arbete liten, trötthetsutveckling är ofta länkad till utveckling av belastningsskada. Men det krävs en speciell teknik för att detektera trötthet i detta sammanhang. Elektrisk stimulering (ES) av muskel är en sådan teknik.

En del studier på trapezius (axel) och extensor carpi radialis (underarm) visar att mikrocirkulationen i muskulaturen kan vara störd. I tidigare studier med blodflödesmätning har invasiv metod använts, vilket medförde att huden samt muskulaturen penetrerades. I denna studie ska vi använda Near-infrared Spectroscopy, NIRS, en icke-invasiv metod som har visat sig vara en valid metod för att mäta blodflöde, blodvolym och syresättning i muskulaturen. Mätningen är baserad på principen om den dynamiska balansen mellan syreavlämning och syrekonsumtion samt hur hemoglobinmolekylerna vandrar in och ut i vävnaden.

Syftet med denna studie är därför att undersöka köns- och åldersskillnader i uppkomst av trötthet (ES) och hemodynamiska (NIRS) förändringar samt återhämtning i samband med lågintensivt arbete.

Titta in i labbet

Ansvarig

Albert Crenshaw

Samarbetspartners

Pete Johnson, Environmental and Occupational Health Science, University of Washington, Seattle, Washington, USA
Bente Jensen, Institut för Idrottsmedicin, Köpenhamn universitet

Forskare vid CBF

Linda Petterson
Guilherme Elcadi
Svend Erik Mathiassen

Publicerad av: Susanne Lind Sidansvarig: Magnus Isaksson Sidan uppdaterades: 2021-05-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)