- Högskolan i Gävle
- / Akademin för hälsa och arbetsliv
- / Forskning vid akademin
- / Biokemiska markörer och blodflöde
- / Biokemiska egenskaper
Biokemiska egenskaper
Biokemiska egenskaper hos trapeziusmuskeln
Trapeziusmuskeln drabbas ofta av arbetsrelaterade myalgi. I detta projekt undersöker vi vad som karaktäriserar trapeziusmuskeln i jämförelse med en muskel i låret (vastus lateralis). Med hjälp av den metod som används kan hundratalet proteiner i muskeln undersökas samtidigt. Resultaten visar ett antal proteiner som skiljer sig mellan musklerna och som vi kommer att undersöka närmare.
Ett flertal studier har visat histokemiska förändringar i trapeziusmuskeln hos personer med smärta. Ett flertal av dessa förändringar har satts i samband med energimetabolismen i muskelcellen. Den normala biokemiska sammansättningen i trapeziusmuskeln är dock fortfarande relativt okänd. För att undersöka trapeziusmuskeln används en teknik som tillåter att ett stort antal proteiner kan analyseras samtidigt (proteomics).
I detta projekt används muskelbiopsier från trapezius och vastus lateralismuskeln hos friska personer. Proteiner från biopsierna separeras på geler, först efter isoelektrisk punkt och därefter molekylvikt enligt 2-DIGE (Two dimensional gel electrophoresis). Innan proteinerna körs på en gemensam gel märks respektive grupp in med olika fluorescerande färger (Cy-färger). Intensiteten hos respektive färg mäts och ger ett förhållande mellan de två grupperna. Som standard används en blandning av de två proverna som färgas in med ytterligare en Cy-färg. Proteinerna plockas ur gelerna och analyseras med masspectrometer, (MALDI-TOF-MS).
Resultaten från projektet visar att ett antal proteiner skiljer sig mellan musklerna och detta behöver följas upp via noggrannare studier.
Ansvarig
Fredrik Hellström
Samarbetspartners
Prof Fatima Pedros-Domellöf Anatomi, Inst för Integrativ medicinsk biologi, Umeå Universitet
Christer Malm, Idrottsmedicin, Inst för perioperativ vetenskap, Umeå Universitet
Forskare vid CBF
Jenny Hadrevi