Gå till eugreenalliance
Sök

Kostnadseffektiv mätning av fysisk belastning

Företag och forskare som vill veta om en arbetsmiljöinsats haft effekt eller hur belastande ett arbete är, behöver bra data om t.ex. arbetsställningar och muskelaktivitet.

Men tillförlitliga data är kostsamma - det gäller att hitta sätt att få tillräckligt mycket information på ett så billigt sätt som möjligt. Syftet på lång sikt är att ta fram praktiska råd om hur forskare och arbetsmiljöaktörer kan optimera sina datainsamlingar i arbetslivet när det finns en begränsad budget till förfogande.
 
Forskning sker längs tre linjer. Den första tar fram principer för bedömning av statistisk effektivitet vid datainsamling i fält, det vill säga informationsinnehållet vid olika sätt att lägga upp en datainsamling. Den andra är inriktad mot kostnaden vid datainsamling och hur kostnad står i relation till statistisk effektivitet. I den tredje prövas olika statistiska modeller för att estimera arbetsställningar, i syfte att nå fram till metoder för att estimera "dyra" belastningsdata från "billig" information, t.ex. om arbetsscheman och produktivitet.

Forskningsprojekt inom detta program

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Magnus Isaksson Sidan uppdaterades: 2015-04-01
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)