Gå till eugreenalliance
Sök

Variation i fysisk belastning

Mer variation är ett vanligt förslag på hur man kan motverka belastningsbesvär vid långvarigt, lågintensivt arbete som kortcykligt monteringsarbete eller enahanda kontorsarbete. Två forskningslinjer har denna utgångspunkt.
 
I den ena studeras om vår normala motoriska variabilitet kan användas som källa till "hälsosam" variation i arbetet. Med avancerad laboratoriemetodik studeras om faktorer som arbetstempo och mentala krav påverkar variabiliteten vid standardiserat, repetitivt yrkesarbete. Forskning planeras också om skillnader i variabilitet motsvaras av skillnader i fysiologiska reaktioner, om individer skiljer sig åt i variabilitet, och i vilken mån variabiliteten går att påverka.

I den andra forskningslinjen utvecklas sätt att mäta variation i fysisk belastning, med inriktning mot kvantifiering av mönster av fysisk aktivitet och inaktivitet under arbete och fritid. Denna forskning har en tyngdpunkt på mönster av aktivitet och inaktivitet, vilket visat sig vara viktigt för om inaktiviteten leder till hjärt-/kärlsjukdomar och rubbningar i ämnesomsättningen.

Forskningsprojekt inom detta program

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Magnus Isaksson Sidan uppdaterades: 2015-04-01
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)